GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

Kocias: "Türkiye, garantiler konusunu görüşmek bile istemedi"

Kocias: "Türkiye, garantiler konusunu görüşmek bile istemedi"

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Atina'nın Kıbrıs sorununda Lefkoşa'nın politikasına 'tam ve değişmez' desteği bulunduğunu bildirdi.

Yayın Tarihi: 28/03/17 06:54
okuma süresi: 4 dak.
Kocias: "Türkiye, garantiler konusunu görüşmek bile istemedi"
A- A A+
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Atina'nın Kıbrıs sorununda Lefkoşa'nın politikasına 'tam ve değişmez' desteği bulunduğunu bildirdi.

Kocias, Rum Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis ile dün gerçekleştirdiği görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, bölgesel gelişmeleri, güvenlik ve istikrarın gelişmesini ele aldıklarını, ayrıca iki ülkenin komşu ülkelerle üçlü işbirliği anlaşmalarını görüştüklerini söyledi.

Nikos Kocias, Kıbrıs sorunuyla ilgili olarak da iki ülkenin mükemmel işbirlikleri ve ortak endişeleri olduğunu ifade etti.

Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis de, Yunanistan'ın Kıbrıs sorununa çağ dışı kalmış askeri garanti sistemleri olmadan Avrupalı ve uygulanabilir bir çözüm bulmak için gayretli ve yorulmak bilmez çaba harcadığını kaydetti.

Kocias ile ortak çabalarını gözden geçirdiklerini, birbirlerine çeşitli başkentlerde yaptıkları temaslar hakkında bilgi verdiklerini duyuran Kasulidis, Doğu Akdeniz'de, ortak bir politika, ayrıca ayrı ve birlikte terörizmle mücadele için harcanan bütün çabaların 'asimetrik tehditlerle mücadelede önemli ülkeler olduklarını, Yunanistan ve Kıbrıs'ın ulusal sorunlarına hizmette faydalı olduklarını' göstermeye başladığına işaret etti.

Kıbrıs sorunuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Kocias, bunun iki yönü, iç ve dış yönü bulunduğunu söyledi, iç konular üzerinde bir görüş belirtmediğini veya karışmadığını, çünkü Atina'nın "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin politikasını tamamıyla desteklediğini bildirdi.

Kıbrıs sorununun dış yönleri konusunda ise Yunanistan Dışişleri Bakanı, bu yılın başında Cenevre'de yapılan müzakerelerden edindiği fikrin, Türkiye'nin hazır olmadığı, hatta garantiler konusunu görüşmek bile istemediği, var olmayan yasa dışı hakkını bırakmamak olduğunu ifade etti.

Nikos Kocias, Türkiye'nin müzakere masasından cevap vermesi gereken bir noktadayken terk ettiğini, Türkiye askerinin Kıbrıs'tan geri çekilmesi gibi Türkiye'nin doğrudan ilgilendiği özlü konular üzerinde görüşmekten kaçmak için başka konuları gündeme getireceğini tahmin ettiğini kaydetti.

Kocias, Yunanistan'ın Türkiye ile iletişim kanalarını korumak istediğini, Türkiye'nin müzakereleri terk ettiğini ve gürültü çıkardığını ifade etti.

Yunanistan Dışişleri Bakanı, "Türkiye'nin şu an sinirli olduğunu bütün dünya kabul ediyor. Umarım sinirinden kurtulur ve uluslararası hukuk temelinde, insanların gerçek hakları üzerinde özlü bir görüşmeye geri dönmemizi sağlar" şeklinde konuştu.

Nikos Kocias ABD'deki temasları konusunda da, şu an ABD dış politikasının bir geçiş döneminde olduğunu söyledi ve "Bölgede görüşlerimizin ve önerilerimizin neler olduğunun bilinmesine, bu bölgede büyük bir istikrarsızlık olduğunun, Yunanistan ve Kıbrıs'ın tüm bölgede, özellikle ABD'nin ilgilendiği Mısır ve İsrail gibi devletlerde istikrara katkısı olacak bir istikrar desteği olduğunun gösterilmesi bakımından değerdi" dedi.

Espen Barth Eide'nin Rum Lider Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı arasında 2 Nisan'da Lefkoşa'da bir akşam yemeğine ev sahipliği yapacağını açıklaması konusunda ise Yunanistan Dışişleri Bakanı, iki liderin 'saçma bir neden'den dolayı Kıbrıs Türk toplumu liderinin müzakere masasından kalkması sonucu barış müzakereleri durduktan sonra ilk kez bir araya geleceğini hatırlattı.

Kasulidis, ayrıca, liderlerin görüş alışverişi yapma, niyetlerini belirtmek ve olası kararlarını açıklama fırsatı bulabileceklerini söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.