GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

Dünya devleri Kıbrıs'ta

Dünya devleri Kıbrıs'ta

Dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Amerikan Exxon Mobil ve Katar Petrol'ün oluşturduğu konsorsiyum ile Kıbrıs Cumhuriyeti, dün 3. Tur Hidrokarbon İhalesi ile ilgili tarihi bir sözleşmeye imza attılar.

Yayın Tarihi: 06/04/17 06:58
okuma süresi: 3 dak.
Dünya devleri Kıbrıs'ta
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ulaş Barış

Dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Amerikan Exxon Mobil ve Katar Petrol'ün oluşturduğu konsorsiyum ile Kıbrıs Cumhuriyeti, dün 3. Tur Hidrokarbon İhalesi ile ilgili tarihi bir sözleşmeye imza attılar.

Güney Lefkoşa'da imzalanan ve 10. blok üzerindeki doğal kaynakların çıkarılmasını öngören anlaşmanın imzalanmasının ardından, kazı çalışmalarının 2018 yılı içinde başlayacağı açıklandı.

Rum Enerji Bakanlığı'nda yapılan törende kısa bir konuşma yapan Bakan Yorgos Lakkotrypis, her iki şirkete de teşekkür ederek, ihalenin 2016'da açıldığını hatırlattı.

RUM BAKAN: "ÇOK STRATEJİK BİR GELİŞME"

Rum Bakan'ın "İhalelerle birlikte kendi doğal haklarımıza istinaden Münhasır Ekonomik Bölgemiz içerisinde hedeflediğimiz sonuca ulaştık. Exxon Mobil ve Katar Petrol'ün burada çalışma yapacak olması son derece önemli bir gelişmedir, stratejik bir etkidir. Doğu Akdeniz havzasındaki kaynaklar için ilk kez bu kadar büyük bir ortaklık kuruluyor" demesi ise dikkat çekti.

6, 8 ve 10 bloklar üzerinde toplam 12 adet kuyunun kazılacağını hatırlatan Lakkotrypis, Eni-Total ortaklığının blok 6 ve Eni'nin ayrıca blok 8'de kazılar yapacağını belirtti.

Daha önceden de açıklandığı gibi Kıbrıs Cumhuriyeti, ihalelerden başlangıç bonusu olarak 103,5 milyon euroluk ön ödeme alacak.

İMZA TÖRENİNDE ANLAMLI HEDİYE

Öte yandan Rum Bakan, imza töreninde, Exxon Mobil ve Katar Petrol yetkililerine Girne Antik Limanı'nda bulunan ve dünyanın en eski gemi enkazı olan geminin heykelciğini de hediye etti.

İmza töreninde konuşan Exxon Mobil Yardımcı Başkanı Andrew Swinger, "Rum Enerji Bakanlığı ile kurduğumuz güçlü iş birliğinden çok memnunuz. Bölgenin enerji potansiyelini ortaya çıkarmayı dört gözle bekliyoruz" dedi.

Katar Petrol Başkanı Seyh Saad Sherida Al-Kabi de Kıbrıs hükümeti ile çalışmaktan son derece memnun oldukları belirterek, bölgenin en önemli yataklarından birinde iş yapmalarının Kıbrıs adasında da büyük kazançlar sağlayacağını ifade etti.

BİR DÜNYA DEVİ: EXXON MOBİL

Amerikan Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un göreve başlamadan CEO'su olduğu Exxon Mobil, dünyanın en büyük beşinci şirketi olarak göze çarpıyor. Teksas merkezli şirketin, dünyanın her tarafında büyük petrol yatırımları bulunuyor.

Yine dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Katar Petrol ise Katar devletinin resmi şirketi.

İki dev şirket, 2016'da ortak başvurdukları 10. blok sözleşmesi çerçevesinde 3-D sismik araştırmaların ardından 2 tane kuyu açacak.

Blok üzerindeki keşif çalışmalarına da geçtiğimiz haftalarda başlayan konsorsiyum, ilk kuyuyu 2018 yılında açacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.