GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 8 dak.

Anastasiadis: "Kıbrıs kısa süre içerisinde film sanayine teşvik tedbiri getirecektir"

Anastasiadis: "Kıbrıs kısa süre içerisinde film sanayine teşvik tedbiri getirecektir"

Cumhurbaşkanı Anastasiades Hint iş adamlarından Kıbrıs'ta yatırım yapmalarını istedi.

Yayın Tarihi: 26/04/17 15:39
okuma süresi: 8 dak.
Anastasiadis: "Kıbrıs kısa süre içerisinde film sanayine teşvik tedbiri getirecektir"
A- A A+
Cumhurbaşkanı Anastasiades Hint iş adamlarından Kıbrıs'ta yatırım yapmalarını istedi.

"Kıbrıs Cumhuriyeti" Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Hindistan`a resmi ziyaretinin `ülkeler arasında başlatılan yeni refah çağını aktif olarak geliştirme kararlılığının` yeni bir sözü, Hint yatırımcılar dahil Kıbrıs`ta projelerin hayata geçirilmesinde yabancı yatırımcıları teşviki olacağını belirtti.

Kıbrıs – Hindistan İş Forumu`nda ana konuşmacı olan Anastasiadis, forumda bulunmasının Hükümetin ve Kıbrıs halkının, Hindistan Cumhuriyeti`yle bağları daha da yakınlaştırma yönündeki güçlü isteğinin güçlü bir ifadesi olduğunu teyit ettiğini söyledi.

İş Forumu, Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanlığı, Kıbrıs Yatırım Tanıtım Ajansı, Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası, Kıbrıs-Hindistan İş Derneği ve Kıbrıs`ın Hindistan Yüksek Komiseri tarafından düzenlendi.

Nikos Anastasiadis, Kıbrıs ve Hindistan`ın uzun yıllardan beri, uluslararası alanda yakın işbirliğiyle, iki ülkenin egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne, uluslararası hukuka, saygıyla Birleşmiş Milletler ilke ve değerleriyle ilkeli duruşun paylaşıldığı, derin ve köklü tarihi, siyasi, ekonomik ve kültürel bağlar temelinde mükemmel ilişkileri bulunduğunu, iki halk arasında karşılıklı dostluğu olduğunu vurguladı.

Anastasiadis, kendisine eşlik eden, Maliye Bakanı, Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı, Ulaştırma, İletişim ve Kamu Düzeni Bakanı, Tarım, Kırsal Geçişim ve Çevre Bakanı`yla Hükümet Sözcüsü ve güçlü iş çevrelerinden oluşan Kıbrıs heyetinin amacının , Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya`nın kesiştiği stratejik bir yerde bulunan bir AB üyesi olan Kıbrıs`taki eşsiz yatırım fırsatlarını sunmak ışık tutmak, ekonomik ortaklığın stratejik şekilde yeniden yönlendirilmesini sağlayacak iletişim kanallarını ve temaslarını kurmak, fikir alışverişinde bulunmak olduğunu ifade etti.

Bu ortalığın daha da büyümesi için özellikle bankacılık ve finans, deniz ticareti ve ulaşım, eğitim, bilim ve teknoloji, tıbbi ürünler, yenilenebilir enerji ve turizm gibi önemli potansiyeli bulunduğuna dikkati çeken Anastasiadis, Kıbrıs ve Hindistan`ın bilim, teknoloji ve yenilik, turizm, deniz ticareti, telekomünikasyon, sağlık ve kültür gibi alanları kapsayan, geniş kapsamlı, ikili yasal bir işbirliği sistemi oluşturduğunu anlattı.

Kıbrıs-Hindistan Ekonomik, Bilimsel, Teknik ve Sanayi İşbirliği Ortak Komitesi`nin 1989 yılında kurulduğunu, iki ülke arasındaki ikili ekonomik ilişkileri çeşitlendirmek, genişletmek ve geliştirmek anlamında yolların belirlendiği bir protokolle sonuçlanan 18. oturumunun geçen Haziran`da yapıldığını kaydeden Nikos Anastasiadis, Kıbrıs-Hindistan İş Derneği`nin 2005`te ilgili uzman kuruluşlara rahatlık getirmek, ekonomik ve ticari ilişkileri teşvik ederek genişletmek ve ilerletmeye yönelik geniş iş girişimleri yaratmak amacıyla kurulduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı şöyle devam etti:

"Son olarak Hindistan`da Nisan 2017`de yürürlüğe girecek çifte vergilendirmeden kaçınılması öngören ve Kıbrıs`ı sınırlandırılmış yetki bölgesi olmaktan kurtaran anlaşma imzalanmıştır. Bu anlaşma Kıbrıs ve Hindistan arasındaki ekonomik bağların, özellikle Kıbrıs`ın Hindistan`a yatırım yapan 8. en büyük dış yatırım ülkesi olduğu yatırım alanında daha da güçlenmesine katkıda bulunacaktır."

"New Delhi ziyaretinde, deniz ticareti, Hava Hizmetleri, Tarımsal işbirliği, eğitim ve kültür alanlarında bir dizi ikili anlaşma ve mutabakat zaptı imzalanacaktır."

"Mumbai gibi büyük, tarihi bir liman şehrinde olmayabilirdim, deniz ticaretinden konuşmayabilirdim. Kıbrıs deniz ticareti, ülkemizin en başarılı ihracatına hizmet eden bir sektördür. Kıbrıs, gemi sahibi olma ve gemi yönetim hizmetleri alanında en etkili dünya merkezlerinden, denizcilik alanında dünyanın en önde gelen isimlerinden biridir. Rekabetçi gemi kayıt maliyetleri, gemi yönetimi ve diğer uluslararası iş girişimlerine uygun vergi rejimi sunmaktadır."

"Kıbrıs bandırası altında 21 milyon grostonluk 1,000`i aşkın kayıtlı gemi bulunmaktadır. Kıbrıs dünyada 10., Avrupa Birliği içerisinde 3. en büyük deniz ticaret filosuna, Avrupa Birliği içerisinde üçüncü büyük gemi yönetim merkezine sahiptir."

Eğitim sektörünün Kıbrıs ve Hindistan arasında başka bir önemli işbirliği alanı olduğuna, bilim ve teknolojilerle ilgili büyük beklentiler bulunduğuna, Hindistan`ın Kıbrıs`ın oldukça fazla faydalanacağı çok gerekli, kabul gören deneyim ve uzmanlığına sahip olduğunu belirten Anastasiadis, bu nedenle son olarak `İlk Başlangıç Vize Planı` kurulduğunu, bu yolla Hindistan`dan ilk başlangıcı yapanların Kıbrıs`a kolaylıkla yerleşebileceklerini ve Avrupa Birliği piyasasına kolaylıkla erişebileceklerini anlattı.

Nikos Anastasiadis, "Ekonomimizi daha da çeşitlendirmek için Hükümetimiz, Kıbrıs`a başvurulan araştırma, yenilik ve teknolojinin tanıtımını yapacak, girişimciliğin gelişimi ve akıllı uzlaşmaya araç olacak temel bir alt yapı olarak bir Teknoloji Park geliştirip işletmeye karar vermiştir" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı şöyle dedi:

"Kıbrıs`ın eskiden beri uzmanı olduğu, aktif olarak incelenebilecek diğer işbirliği alanlarının yenilenebilir enerji ve turizmdir. Cuma günü Yeni Delhi`de imzalanacak olan Hava Hizmetleri Anlaşması`yla ilgili protokol, iki ülke arasında doğrudan hava bağlantılarının yolunu açacak, böylelikle şimdiki sayıyı artıracak sayıda turist değişimi olacaktır."

"Mumbai`de ve Bollywood sanayinde, önde gelen yetkili kişilerle bir araya geldim. Kıbrıs kısa süre içerisinde film sanayine teşvik tedbiri getirecektir. Ülkemizin güzelliği, iklimi ve kültürel zenginliği bu teşviklerle birleşince, Kıbrıs`ı ideal bir film çekim platformunun olduğu bir ülke olarak tanıtmayı planlıyoruz.

Adadaki ekonomik durum konusunda da Anastasiadis, Kıbrıs`ın şimdi eşi benzeri olmayan krizden daha güçlü bir şekilde ortaya çıktığını, herkesin tahmin ettiğinden daha hızlı bir şekilde iyileşme olduğunu, Avrupa Birliği içerisinde en hızlı büyüyen ekonomilerden biri haline gelindiğini, Gayrı Safi Yurt İçi Hasıla`nın şu an sadece %3`ün biraz altında bulunduğunu kaydetti.

"Daha iyisini yapabileceğimize eminiz" diyen Nicos Anastasiades, Kıbrıs`ın sürdürülebilir büyüme yolunda daha sağlam olabilmesi için hükümetin çabalarını sürdürmeyi güçlü biçimde taahhüt ettiğinin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı, hükümetin ve sanayinin ortak çabalarıyla Kıbrıs`ı birinci sınıf bir iş ve yatırım ülkesi haline getireceklerini, yerel ve yabancı iş çevrelerine destek sözü verdiklerini, küçük bir ülke olmasına rağmen Kıbrıs`ın sadece uluslararası iş alanında büyük bir merkez olarak rekabetçi, fevkalade avantajlar sunmakla kalmayıp bölge piyasalarından akışı olacağı bir üs olduğunu da belirtti.

Anastasiadis, ayrıca, Hükümetin yeni bir yasal sistem geliştirdiğini, büyük yatırımlara doğrudan izin verme prosedürü kurulduğunu, bu sistemin yatırım projeleri için hızlı izin mekanizması şeklinde pilot uygulamaları bulunduğunu anlattı.

Nikos Anastasiadis, "Bu sistem esasında Hint yatırımcılar dahil yabancı yatırımcıları, hızlı ve kısa sürede, belirli zaman çerçevesi içerisinde Kıbrıs`ta projelere yatırıma davet ediyorum" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.