GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 7 dak.

Anastasiadis: "Askerin kalmasını, garantör güçleri ve 4 özgürlüğü kabul etmeyeceğim"

Anastasiadis: "Askerin kalmasını, garantör güçleri ve 4 özgürlüğü kabul etmeyeceğim"

Liderlerin, mayıs ayı için planladığı son görüşmede, bundan sonra atacakları adımları belirleyeceklerini belirtildi. Tarafların, perde gerisinde, bundan sonraki gelişmeleri belirlemek amacıyla yeni bir Cenevre düşüncesiyle çeşitli hareketler başlattığı iddia edildi.

Yayın Tarihi: 15/05/17 11:15
okuma süresi: 7 dak.
Anastasiadis: "Askerin kalmasını, garantör güçleri ve 4 özgürlüğü kabul etmeyeceğim"
A- A A+
Liderlerin, mayıs ayı için planladığı son görüşmede, bundan sonra atacakları adımları belirleyeceklerini belirtildi. Tarafların, perde gerisinde, bundan sonraki gelişmeleri belirlemek amacıyla yeni bir Cenevre düşüncesiyle çeşitli hareketler başlattığı iddia edildi.

Fileleftheros haberi "Sinir Harbi Oyunu… Kıbrıs Sorununda Müzakerelerin Devamı İçin Baskı Sahnesi Kuruluyor.. Başkan Anastasiadis Muhatabı Çok Mesajlar Verdi" başlığıyla aktardı.

Haberde, "kafalarının arkasında yeni Cenevre bulunanların, olguların bugün aldığı hal nedeniyle, Rum tarafının yeni bir Cenevre'yi kabul etmesinin zor olacağı düşüncesiyle, özellikle Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'e baskı oyunu başlattıkları; dolayısıyla önümüzdeki günlerde sinir harbi oyunu bekleneceği" kaydedildi.

"İLERLEME OLMUŞSA, RUM TARAFININ CESARET VE KARARLILIĞI SAYESİNDE OLDU"

Haberde, Anastasiadis'in, "bir yandan kendisine baskı yapmak, bir yandan da sorumluluğu her iki tarafa eşit paylaştırmak üzere perde gerisinde yapılmakta olan hareketleri dikkate alarak" dün ülke içinde ve dışındaki muhataplarına somut mesajlar verdiği kaydedildi.

Habere göre, Anastasiadis, "Kıbrıs müzakerelerinde, özlü konularda anlaşmazlıklar varlığını koruyor. Bütün müzakere sürecinde ana konularda, önemli ilerleme dememe imkân sağlayan, yakınlaşmalar sağladık ve tezler kaydettik" ifadesini kullandı. Anastasiadis, devamla, "İlerleme olmuşsa, Kıbrıs Rum tarafının, aynısını onların da yapacağı beklentisiyle, Kıbrıslı Türklerin kaygı ve endişeleriyle yüzleşme cesaret ve kararlığını göstermesi sayesinde oldu" dedi.

"NEDEN BENDEN MÜZAKERELERİN MUHTEMEL ÇÖKÜŞÜNÜN SORUMLULUĞUNU TAŞIMAM İSTENİYOR"

Anastasiadi'in, "çeşitli yollarla mesajlar taşıyan habercilere" ise, "öteki tarafın iyi niyet göstermek yerine tezlerini sertleştirdiğini saptadığınıza göre neden benden, müzakerelerin muhtemel çöküşünün sorumluğunu taşımam isteniyor" sorusunu sordu.

Gazeteye göre, Anastasiadis sözlerini şöyle sürdürdü:

"Somut eylemlerle, ki sert eleştiri de aldım, hedefimin diyaloğun sürmesi olduğunu gösterdim. Arzu edilen perspektif işleyebilir, Kıbrıslı Rum-Kıbrıslı Türk bütün vatandaşlarının insan haklarını güvenceye alacak ve koruyacak, Avrupa devleti gibi ayakta durabilecek, AB içerisinde dışlanmış değil bugünkü gibi eşit söz sahibi devlet olacak bir vatan ve bir devlet olduğunu herkes anlamalı.

Şimdi, el verme zamanıdır. Tehdit alırken halen müzakere diyalogunda bulunuyorsan, -ne dediğime dikkat etmek istiyorum- olanakların sonuna kadar kullanılması telkinleri yerine, tehditleri göğüslemek için birlikte durmak iyidir."

Aynı gazete, "Adil Mücadele İçin Fener ve Rehber" başlıklı haberinde ise, Anastasiadis'in, 1974'te ölen RMMO askerleri ve Yunan askerleri anısına Ay. Athanasio'daki Apostol Luka Kilisesi avlusuna dikilen anıtın açılışında yaptığı konuşmada, "bu anıt, gözleri işgal altındaki bölgelerimize dikilmiş yiten meçhul askerin mücadelesini övüyor" dediğini yazdı.

Habere göre, anıt için seçilen yerin de önemine vurgu yapan Anastasiadis, "1974'ten sonra ilk göçmen semti buraya inşa edildiği için göçmenlerin başkenti olarak adlandırılan bir alan" dedi.

"VATANIM BÖLÜNECEKSE, KOLTUĞU NE YAPAYIM"

Alithia, "Herkese Cevap verdi… Başkan Anastasiadis'e Çoklu Mesaj ve Erken Seçim Kampanyası İçin Eleştiri" başlığıyla manşete çektiği haberinde, Anastasiadis'in şahsi önceliğinin seçimler değil, "vatanı yeniden birleştirmek ve işleyebilir bir devlet kurmak olmaya devam ettiğini" söyleyerek, herkesi, kimin aday olup olmayacağını değil Kıbrıs'ı her şeyin üstünde tutmaya çağırdığını yazdı.

Haberi, iç sayfasında, "Nikos Anastasiadis: Vatanım Bölünecekse, Koltuğu Ne Yapayım" başlığı altında detaylandıran gazete, Anastaiadis'in, "Vatanım bölünecekse, vatanım tehlikeye girecekse, Helenizm tehlikeye girecekse başkanlık koltuğunu ne yapayım" sözlerini öne çıkardı.

Gazeteye göre EOKA Evi'ne mali destek maksatlı "Özgürlük Yolu" etkinliklerinin başlaması vesilesiyle Limasol'un Aşağı Amyando köyünde düzenlenen EOKAcıları anma töreninde yaptığı konuşmada, "tek kaygım, müzakere prosedürü aracılığıyla, Kıbrıslı Türkler ve Rumlar arasında ayrılık ve çatışma tohumları saçacak dengesiz ölü doğmuş çözümleri bertaraf etmektir" dediğini yazdı.

Son iki yılda müzakerelerde ilerleme kaydedildiğini ancak önemli anlaşmazlıkların varlığını koruduğunu söyleyen Anastasiadis, bu anlaşmazlık konuları arasında "çözümün işlevselliği ve sürdürülebilirliği, gelecek nesillerin güvenceye alınması gereği, istikrarlı bir devlette güvenli bir geleceğin" de bulunduğunu anlattı.

Anastaiadis, "Tehditlerden, şartlardan veya gerilemelerden uzak, yapıcı ve verimli bir diyalogla iki tarafın haklı endişe ve kaygılarına, özellikle de Kıbrıslı Türklerin hassasiyetlerini dikkate aldığını gösteren Kıbrıs Rum tarafının endişe ve kaygılarına tam saygı gösteren önerilerin sunulması mümkün olacaktır. Beklentimiz, Kıbrıs Türk tarafından da aynı iyi niyetin gösterilmesidir" dedi.

"ASKERİN KALMASINI, GARANTÖR GÜÇLERİ VE 4 ÖZGÜRLÜĞÜ KABUL ETMEYECEĞİM"

Nikos Anastasiadis kendisini eleştirenlere hitap ederken de, "halkın önüne herhangi bir çözümü veya Kıbrıslı Rumların beklentilerine cevap vermeyen bir çözümü getirmeyi kabul etmeyeceğim" dedi.

Anastasiadis, şöyle devam etti:

"Ulusal Konsey'de de açıkça söylediğim gibi, işgal ordularının kalmasını, garantör güçleri, Türk vatandaşlarına, güya Türk ve Yunan vatandaşları arasında eşit muamele hakkına karşılıklı saygı veya mütekabiliyet diye tabir ettikleri bir statüyle dört özgürlük hakkı verilmesini öngörecek önerileri kabul etmeyeceğim. Yunan vatandaşları, Avrupa vatandaşıdır.

Yunanlılar, bazı imtiyazlı statüler olduğu için değil, Fransızlar, İngilizler veya İspanyollar gibi üye devlet vatandaşlarının yararlandıklarından yararlanıyor."

Politis haberi, "Başkan: Vatanım Bölünecekse Koltuğu Ne Yapayım?" başlığıyla aktardı ve Anastasiadis'in müzakerelerde neleri (Türk askeri, garantiler, 4 özgürlük) kabul etmeyeceğini açıkladığına vurgu yaptı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.