GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

Anastasiadis: "Güvenlik Konseyi garantör olabilir"

Anastasiadis: "Güvenlik Konseyi garantör olabilir"

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, "BM Güvenlik Konseyi BM Anayasası'nın 7 maddesi tahtında Kıbrıs'ın güvenliğinin garantörü olabilir" iddiasında bulundu.

Yayın Tarihi: 26/05/17 16:06
okuma süresi: 4 dak.
Anastasiadis: "Güvenlik Konseyi garantör olabilir"
A- A A+
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, "BM Güvenlik Konseyi BM Anayasası'nın 7 maddesi tahtında Kıbrıs'ın güvenliğinin garantörü olabilir" iddiasında bulundu

Rum radyosu Anastasiadis'in Sputnik'e verdiği röportajda, Güvenlik Konseyi garantörlüğünü, Garanti Antlaşmaları'na son verilmesi seçeneklerinden biri olarak nitelediğini duyurdu.

Kıbrıs aidiyetli bir inisiyatif olduğundan, Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin Cenevre'de müzakerelere dahil olmak isteyip istemediklerini bilmediğini söyleyen Anastasiadis "Ancak Güvenlik meselesine çözüm bulunmasında büyük rol oynayabilirler" dedi.

"Güvenliğe, Garantilere ve Toprak düzenlemelerine çözüm bulunursa, iki taraf öteki dört başlıkta geriye kalan konuları görüşmekte serbest olacak" diyen Anastasiadis, "Kıbrıs sorununun çözüm çabalarında herhangi bir ilerleme olmadığını, bunun nedeninin ise 'iki hayati mesele' diye nitelediği 'Türk askerinin çekilmesi de dahil! Güvenlik-Garantiler ve Torağın çözülmemesi olduğunu" savundu.

Anastasiadis "Yönetim ve Güç Paylaşımı, Ekonomi ve Mülkiyet'te ilerleme oldu ancak diğer iki konuda (Güvenlik-Garantiler ve Toprak) ilerleme olmadan bunların görüşülmeye devam edilmesine gerek yok. Cenevre'ye gidip kendimizi tekrarlamamıza bir sebep yok" ifadesini kullandı.

Öte yandan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, büyük hedefin "Türk askerinden ve garantilerden kurtulmak olduğunu" belirterek, bütün eylemlerin bu hedef üzerine odaklı, doğru incelenmiş ve delillendirilmiş olması gerektiğini savundu.

Rum radyosu Anastasiadis'in 17 Yunan'a ait kalıntıların Yunanistan'a teslimi için Strovolo'daki Theou Sofia Kilisesi'nde düzenlenen törende 17 Mayıs'ta sunduğu öneriyi geniş ölçekte anlattığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile 17 Mayıs'ta yaptıkları liderler görüşmesinde sunduğu önerinin "iki toplum liderinin görüştüklerine ve uzlaştıklarına uygun olduğunu" öne süren Anastasiadis "çıkmazın aşılmasını ve en kısa zamanda Kıbrıs sorununun çözüm anlaşmasına ulaşılmasını hedeflediğini" savundu şu ana kadar Türk tarafından bir cevap gelmediğini öne sürdü. Anastasiadis "bütün eylemlerimiz doğru incelenmiş, delillendirilmiş ve büyük hedef olan işgal askerinden ve garantilerden kurtulmak üzerinde odaklanmalıdır" dedi.

Anastasiadis, "ELDİK'li (Yunan Alayı) 17 kahramanın ve Kıbrıslı vatanseverlerin fedakarlığı sayesinde halen burada durabiliyor ve müzakere edebiliyoruz. Kahramanlarımıza yapabileceğimiz en büyük onurlandırma Kıbrıs Cumhuriyeti'ni bütün, işgal ve bölünme olmadan hayatta tutmaktır" dedi.

Yunanistan hükümetini temsilen törene katılan Savunma Bakanı Panos Kammenos da konuşmasında "Birileri, iyi ilişkiler adına fedakarlıklarına susulması gerektiğine inandığı için kahraman ölülerden özür dilemek istiyorum" dedi.

Kammenos bütün Yunan halkının her zaman "Kıbrıs Helenizm"inin yanında olduğunu söyledi ve ulusal açıdan kabul edilebilir çözüm için şu üç şartı ortaya koydu: "özgür birleşik Kıbrıs, işgal askerlerinin çekilmesi ve köhnemiş garantilerin kaldırılması."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.