GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında anket

Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında anket

Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumlar arasında Kıbrıs sorunuyla ilgili bir anket yapıldığı haber verildi.

Yayın Tarihi: 28/05/17 10:09
okuma süresi: 3 dak.
Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında anket
A- A A+

Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumlar arasında Kıbrıs sorunuyla ilgili bir anket yapıldığı haber verildi.

Politis gazetesi, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında, Şubat ve Nisan aylarında Liverpool Üniversitesi'den araştırmacı Colin Irwin yönetiminde International Peacebuilding Alliance hesabına dört ayrı anket yapıldığını belirtti.

Bu anketlerden ikisinin Kıbrıslı Rumlar, ikisinin de Kıbrıslı Türkler arasında yapıldığını aktaran gazete, bugünkü sayısında Şubat ayında yapılan anketin sonuçlarını yayımlarken, Nisan ayı sonuçlarını yarın yayımlayacağını haber verdi.

Haberi "Kıbrıslı Rumların Çoğunluğu Uzlaşılara Hazır" ve "Kıbrıslı Türkler Güvensiz Hissediyor" şekilde iki başlıkla veren gazete, güvenlik, garantiler gibi konularda Kıbrıslı Türkler ve Rumların görüşlerini aktardı.

Kıbrıslı Rumların yüzde 69'unun, Yunanistan'ın Kıbrıs Rum devletine ve Türkiye'nin Kıbrıs Türk devletine müdahalesini kabul edilmez gördüğünü kaydeden gazete, ayrıca yüzde 80'inin, herhangi bir garantörün (Birleşik Krallık veya Yunanistan veya Türkiye) kararıyla müdahaleyi kabul edilmez bulduğunu aktardı.

Kıbrıslı Türklerin ise yüzde 51,7'sinin garantör güçlerden herhangi birinin karar vereceği müdahaleyi kabul etmediğini aktaran gazete, Kıbrıslı Türklerin yüzde 81'inin, Yunanistan'ın Kıbrıs Rum devletine ve Türkiye'nin Kıbrıs Türk devletine müdahalesini kabul ettiğini yazdı.

Gazete, Kıbrıslı Rumların yüzde 36'sının, garantiler sisteminin kaldırılmasının özlü öneme sahip, yüzde 55'inin tek yanlı müdahale hakkı bile olmaksızın bugün olduğu gibi garantilerin sürmesinin kabul edilmez ve yüzde 66'sının garantilerin hiçbir değişiklik olmadan bugün olduğu gibi sürmesinin kabul edilmez olduğunu düşündüklerini aktardı.

Kıbrıslı Türklerin yüzde 95'inin ise Birleşik Kıbrıs'ın güvenliği ve iki toplumun koruması için garantileri gerekli gördüğünü aktaran gazete, yüzde 83'ünün garantilerin tek yanlı müdahale hakkı olmaksızın bugün olduğu gibi sürmesinin, yüzde 85'inin de garantilerin hiçbir değişiklik olmadan bugün olduğu gibi sürmesinin kabul edilir olduğunu düşündüklerini aktardı.

Gazete, Kıbrıslı Türklerin yüzde 83,8'inin garantiler sisteminin tamamen kaldırıldığını duymak bile istemediğini belirtti.

Kıbrıslı Rumların yüzde 61'inin Kıbrıs'ın tamamen askersizleştirilmesini kabul ettiğini, yüzde 32'sinin ise reddettiğini aktaran gazete, Kıbrıslı Türklerin ise 82,3'ünün Kıbrıs'ın tamamen askersizleştirilmesine karşı olduğunu kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.