GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

Neofitu: "Cenevre 2 hala mümkün"

Neofitu: "Cenevre 2 hala mümkün"

DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri değerlendirdiği söyleşisinde, Cenevre'de Kıbrıs sorununa ilişkin yeni bir konferansın(Cenevre 2) yapılmasının hala mümkün olduğunu ifade etti.

Yayın Tarihi: 28/05/17 12:50
okuma süresi: 3 dak.
Neofitu: "Cenevre 2 hala mümkün"
A- A A+

DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri değerlendirdiği söyleşisinde, Cenevre'de Kıbrıs sorununa ilişkin yeni bir konferansın(Cenevre 2) yapılmasının hala mümkün olduğunu ifade etti.

Alithia gazetesine söyleşi veren DİSİ Başkanı Averof Neofitu, "Birleşmiş Milletlerin (BM), Cenevre 2'nin yapılması formülünü bulma çabalarını sürdüreceği" inancını dile getirdi.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin geçtiğimiz Cuma günü yapmış olduğu açıklamaların sorulması üzerine Neofitu, Eide'nin, sürecin çıkmazda bulunduğunu duyurmadığını, iki lider ile olan istişarelerin bu aşamada sona erdiğini açıkladığını belirtti.

Bir başka soru üzerine Neofitu, Cenevre 2'nin, Cenevre 1'in kaldığı, Güvenlik ve Garantiler konusundan, devam etmesi gerektiği düşüncesinde olduklarını, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in önerisinin de Cenevre 2'ye gitmek için zemini teşkil ettiğine inandığını ifade etti.

Anastasiadis'in ileriki günlerde ABD'de olacağı ve bu bağlamda BM Genel Sekreteri'nin iki lideri, görüşmek için ABD'ye çağırması ihtimalinin sorulması üzerine Neofitu, bunun olası bir senaryo olduğunu, BM'nin, Cenevre 2'ye gidilmesi için formül bulunması çabalarına devam edeceğine inandığını söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile iki ay önce KKTC'de bir araya geldiği zaman Akıncı'ya ne dediğinin sorulması üzerine Neofitu, Akıncı'ya "bir kimsenin, Rum Meclisi'nde (plebisit) kararının geçtiği çünkü Kıbrıs Rum tarafının Enosis politikasına döndüğüne inanmasının ve bu argümanların komik olduğunu söylediğini" ifade etti.

Kıbrıs sorununun özüne ilişkin olarak Akıncı'nın kendisine ne söylediğine ilişkin başka bir soru üzerine Neofitu, kendisinin Kıbrıs sorununu müzakere etmek için gitmediğini belirtti.

Başkanlık seçimleri nedeniyle müzakerelerin durması tehlikesinin bulunup bulunmadığı şeklindeki bir soru üzerine Neofitu, "tabi ki hayır" yanıtını vererek, bu ülkedeki önceliğin başkanlık seçimleri mi yoksa milli hedef mi olduğu sorusunu sordu.

Neofitu, kendileri ve Anastasiadis için önceliğin yeniden birleşme olduğunu ifade etti.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos'un yeni stratejiden bahsetmesini nasıl yorumluyorsunuz şeklindeki bir soru üzerine Neofitu, namevcut bir stratejiyi yorumlamasının mümkün olmadığını söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.