GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 10 dak.

Anastasiadis: "Avrupa kuvvetleri güvenliği sağlayacak,Türk kuvvetlerine gerek kalmayacak"

Anastasiadis: "Avrupa kuvvetleri güvenliği sağlayacak, Türk kuvvetlerine gerek kalmayacak”

Avrupa Birliği'nde (AB) "üniter savunma birliği" kurulması hedefine yönelik ilk adım, Daimi Yapısal İşbirliği'ne (PESCO) katılıma dair "Ortak Beyan"ın imzalanmasıyla dün Brüksel'de atıldı. "Ortak Beyan"a Güney Kıbrıs ve Yunanistan da dahil AB 23 ülke imza attı.

Yayın Tarihi: 15/11/17 11:43
okuma süresi: 10 dak.
Anastasiadis: "Avrupa kuvvetleri güvenliği sağlayacak, Türk kuvvetlerine gerek kalmayacak”
A- A A+
Avrupa Birliği'nde (AB) "üniter savunma birliği" kurulması hedefine yönelik ilk adım, Daimi Yapısal İşbirliği'ne (PESCO) katılıma dair "Ortak Beyan"ın imzalanmasıyla dün Brüksel'de atıldı. "Ortak Beyan"a Güney Kıbrıs ve Yunanistan da dahil AB 23 ülke imza attı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis "PESCO'ya katılımın, Güvenlik ve Garantiler konusunda Ankara'ya karşı eline koz vererek Güney Kıbrıs'ı güçlendirdiği" şeklinde yorum yaparken, AB'den güvenilir kaynakların; AB'nin savunma planlamasında birincil rolün, Türkiye'nin de içinde bulunduğu NATO'da olduğu uyarısında bulunduğu haber verildi.

Fileleftheros haberi "Kıbrıs'ın PESCO'ya Katılımı Egemenliği Güçlendiriyor, Türk Taleplerini Etkisizleştiriyor – NATO'dan Diken.. Fransa, Almanya ve İtalya Bölgedeki Faaliyetlerinde Lefkoşa İle İşbirliğine Hazır" başlık ve spotlarıyla manşete çekti.

Habere göre PESCO'ya katılımın Güney Kıbrıs'ın eline "Kıbrıs'ın güvenliğinin Türk askeri tarafından garanti edilmesi talebini etkisizleştiren güçlü bir koz verdiğini " belirten Anastasiadis bu katılımın "güvenliği sağlamak için Avrupa kuvvetlerinin olacağı, Türk kuvvetlerine gerek olmayacağı anlamına geldiğine" inanıyor.


"Ortak Beyan"a Güney Kıbrıs adına Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis'in imza attığını kaydeden gazete, Brüksel çıkışlı haberini iç sayfasında üç ayrı başlık altında detaylandırdı.


Haberin "İtirazları Etkisiz Hale Getiriyor... Başkan: PESCO'ya Katılımı Türkiye'ye En İyi Cevap Görüyor" başlıklı bölümünde, Anastasiadis'in PESCO'ya katılım "Ortak Beyanı"nın imzalanmasının hemen ardından RİK'e yaptığı açıklamaya dikkat çekildi

"TÜRK İDDİALARI ETKİSİZLEŞİYOR…"

Habere göre "PESCO gibi Avrupa kurumlarına katılım aracılığıyla Türkiye'nin, Kıbrıs sorununun çözümünden sonra Kıbrıs'ın güvenliği açısından garantör rolü edinme gerekçelerinin etkisizleştiğini" değerlendiren Anastasiadis "PESCO'ya katılım, korunmamız için Türk askerinin garantörlüğüne ihtiyacımız olduğuna dair Türk iddialarına verilebilecek en iyi cevaptır. Yeni gelişme, esasen Türk iddialarını etkisizleştiriyor çünkü Kıbrıs'ın güvenliğinin garantörlü rolünü alacak Avrupa kuvvetleri vardır" dedi.

Gazete Anastasiadis'in bu açıklamasının, Zigi'deki (Terazi) "Evangelos Florakis Deniz Üssü" ve Baf'taki "Andreas Papandreu Hava Üssü"nün, "dost ülkelerin savaş uçak ve gemileri tarafından kullanılabilmeleri için planlanan geliştirmelerle de bağlantılı olduğuna da dikkat çekti ve Rum yönetiminin önünde Fransa, Almanya ve İtalya'nın bu tesisleri kullanma istekleri bulunduğunu hatırlattı.

Habere göre Anastasiadis "Stratejik konumumuz ve Kıbrıs'ın bölgede oynadığı rolün önemi dikkate alındığında, tamamen savunma nitelikli stratejiye aktif katılımımız Kıbrıs Cumhuriyeti'ne savunma kalkanı yaratır. En önemlisi, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devletlik varlığını ve toprak bütünlüğünü daha da güvence altına almasıdır. Bu işlemle, her türlü yabancı dayatmasıyla mücadele ve koruma rolünü artık Avrupa üstleniyor" ifadelerini kullandı.

"İŞTE HENDEK…."

Habere göre, Anastasiadis isim günü dolayısıyla dün Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos'u ziyareti çerçevesinde gazetecilere yaptığı açıklamada ise TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Atina'ya yapacağı ziyarete atıfta bulunarak özetle şunları söyledi:

"Yunan Başbakanı'nın da benim de ortak tezimiz normal, bağımlılıklardan uzak BM ilkelerine ve AB normlarına tam saygılı bir devlet kurma perspektifi yaratacak bir zemin bulunması için Türkiye'de siyasi irade varsa Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına en büyük katkı olacağıdır. Türkiye'nin iradesi iddia ettiği gibi gibiyse ve savunduğu gibi çözüm yönünde bizden bir adım öndeyse, işte hendek işte deve."

"İKİ DİKEN"

Haberin, "Engelli İlk Adım… Kıbrıs ve Diğer '22' PESCO'da… Savunma Birliği ve Bunun Kıbrıs Sorununa Uzantılarına İlişkin Beklentiler" başlıklı bölümünde ise, AB'den güvenilir bir kaynağın "açılan perspektifler olumlu olsa da yolun güllerle bezeli olmadığı kuşkusuzdur" diyerek AB'nin savunma planlamasının birincil rolünü NATO'nun oynamaya devam etmesi merkezli iki "dikene" dikkat çektiği, bunun da Türkiye'ye söz hakkı tanıdığı kaydedildi.

Habere göre, aynı kaynak AB açısından on yıldır NATO ile ilgili geçerli olan "tamamlayıcılığın" PESCO için de geçerli olacağını, yani AB'nin her hareketinin, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey Atlantik Paktı'nı (NATO) tamamlayıcısı olacağı kuralının geçerli olacağını belirtti. Kaynak, eylemlerin NATO çerçevesinde kararlaştırılacağını ve AB'nin ancak tamamlayıcı olarak ve her halükarda NATO ile istişare içerisinde eylemde bulunabileceğine dikkat çekti.

Diken addedilen ikinci meselenin ise PESCO'nun kuruluşunun ilk adımı için gerekli olan ödeneklerle ilgili olduğunu kaydeden gazete, AB'den kaynakların "bu girişimin hayata geçirilebilmesi için üye devletlerin ellerini ceplerine atmaları ve birlik bütçesine ulusal katkılarını artırmalarını şart koşuyor ki bu çok da kolay bir şey değildir" uyarısında bulunduğunu yazdı.

"HİBRİT TEHDİTLER"

Habere göre, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis AB üyesi ülkelerin savunma işbirliğinin gelişmekte olduğuna ve Daimi Yapısal İşbirliği (PESCO) ile daha da güçleneceğine işaret ederek memnuniyetini dile getirdi. NATO ile birlikte "hibrit tehditlere" de değinen Kasulidis "AB, güney devletlerinden kaynaklı bazı hibrit tehditleri özel olarak incelemelidir" dedi. bir soru üzerine TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "istedikleri verilmezse Avrupa'ya mülteci dalgası başlatma tehdidinin hibrit tehdit olduğunu" iddia eden Kasulidis NATO ile işbirliğini değerlendirirken NATO'nun sert, AB'nin ılımlı gücü kullandığını söyledi.

"ALMANYA'NIN ALTINDAKİ AVRUPA ORDUSU ARABASI"

Haravgi haberi "Kıbrıs Almanya'nın Altındaki Avrupa Ordusu Arabasında… Avrupa Konseyi'nin Askersizleştirme Tezi Gezmeye Gidiyor" başlığıyla aktardı.

Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ve DİSİ'nin övündüğü PESCO'ya katılım ile Güney Kıbrıs'ın, Almanya'nın sevk ve idaresi altındaki Avrupa ordusunun arabasına girmeyi taahhüt ettiğine dikkat çeken gazeteye göre, ayrıca ortak planlama aracılığıyla, Gayrı Safi Yurtiçi Hasılası'nın (GSYİH) yüzde 2'sini savunma harcamalarına ayırmak, tatbikat ve baskınlara asker, silah sistemleri ve altyapıları ile katılmak zorunda.

Gazete Rum yönetiminin halihazırda İtalya, Fransa ve Almanya ile bu ülkelere kolaylıklar sağlama anlaşmaları ilan ettiğini, Rum Dışişleri Bakanlığı'nın da etkilerini görmezden gelerek Fransa ile Lübnan'a teçhizat ABD ile de Irak Kürtlerine silah verilmesi anlaşmalarına kamuoyu önünde atıf yaptığını belirtti.

Bu gelişmelere tepki gösteren tek siyasi gücün AKEL olduğunu belirten gazete, DİSİ ve Anastasiadis'in seçim kurmaylığı, DİKO, EDEK ve Nikolas Papadopulos'un kurmaylığının Kasulidis ve Fokaidis'in dün imza attığı anlaşmayı kutladığını kaydetti.

Habere göre AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis de Rum yönetiminden cevap beklediği şu soruları yöneltti:

BATI'NIN İLERİ MEVSİZİ, RUSYA'YA MI ARAP DÜNYASINA MI KARŞI"

"1-PESCO'ya katılımın gerektirdiği, savunma harcamalarının artırılması nereden çıkacak? Vergi mükelleflerinin ne kadar ödemesi gerekecek? Yapılacak kesintilerle eğitim, sağlık ve sosyal devlet mi kurban edilecek?

2-Ulusal Konsey'in oybirliğiyle aldığı; Kıbrıs sorununun çözümüyle birlikte Kıbrıs'ın askersizleştirilmesi kararı terk mi edildi?

3- PESCO çerçevesindeki bütün eylemlerin, Türkiye'nin yüksek role sahip olduğu NATO'yu tamamlayıcı nitelikte olacağı kesinken PESCO'ya katılım nasıl olası Türk tehdidine karşı Kıbrıs'ın savunma kalkanı olacak?

4-Sayın Anastasiadis vatanımızı askeri saldırılar için saldırı üssü haline getirirken aynı zamanda hedef haline de getirerek halkımızın güvenliği açısından tehlike yarattığının farkında mı?

5-İktidardakiler vatanımızı 'Batı'nın ileri mevzisi' haline getirmek istiyorlar, bu kime karşı olacak, Rusya'ya mı Arap dünyasına mı?"

Politis haberi "2015'e Kadar Ortak Avrupa Savunması… Başkan, Türkiye'nin Garantiler Argümanı İptal Diyor… Sözleşmeyi 23 AB Ülkesi İmzaladı ve Komisyon Kutladı… Kıbrıs ve Yunanistan Savunma Planlamasında" başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete PESCO'yı Güney Kıbrıs ve Yunanistan dışında Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Hırvatistan, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Macaristan, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Polonya, Romanya, Slovenya, Slovakya, İspanya ve İsveç'in imzaladığını yazdı.

Habere göre Avrupa Komisyonu'nun da kutladığı PESCO'nun resmi kuruluş kararının yılsonuna kadar onaylanması bekleniyor. Avrupa Savunma Fonu tarafından maddi açıdan desteklenmekte olan bu inisiyatifin hedefi 2025'e kadar tamamen gelişmiş Avrupa Savunma Birliği oluşturulması. Alithia ise haberi "Kıbrıs İçin Koruma Kalkanı Anlaşması" başlığıyla aktardı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.