GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

Kasoulides: "Türkiye tüm AB üyesi ülkeleri tanımalı ve işbirliği yapmalıdır"

Kasoulides: "Türkiye tüm AB üyesi ülkeleri tanımalı ve işbirliği yapmalıdır"

Rum Dışişleri Bakanı Ioannis Kasoulides, Türkiye'nin birliğe üyelik sürecinin çıkmazda olmaya devam ettiğini, bu ülkenin tüm AB üyesi ülkeleri tanıması ve işbirliği yapması gerektiğini savundu.

Yayın Tarihi: 13/12/17 08:00
okuma süresi: 3 dak.
Kasoulides: "Türkiye tüm AB üyesi ülkeleri tanımalı ve işbirliği yapmalıdır"
A- A A+

Kasoulides Genel İşler Konseyi toplantısının yer aldığı Brüksel'de AB üyeliği adayı ülkelerin temsilcileriyle bir çalışma yemeğinde bir araya geldi.

Dışişleri bakanları ve aday ülkelerin temsilcilerine hitap eden Ioannis Kasoulides, Türkiye'nin diğer aday ülkeler gibi, Kopenhag kriterinin etkin ve tam kullanımı, iyi komşuluk ilişkileri kurulması, tüm üye devletlerin tanınmasıyla tüm üye ülkeler arasında ayırım yapmadan işbirliği yapması dâhil Müzakere Çerçevesi için koşul olan sözleşmeli yükümlülüklerini uygulaması gerektiğini ifade etti.

Kasoulides çalışma yemeğinde, Batı Balkanların da coğrafik olarak Avrupa'da yer aldıklarını ve geleceklerinin ancak Avrupalı olabileceğini söyledi; bu bağlamda bir sonraki başkanlığı üstlenecek Bulgaristan'ın AB-Batı Balkanlar zirvesi yapılması girişimini memnunlukla karşıladığını kaydetti.

Rum Dışişleri Bakanı, Genel İşler tematik Genel Kurulu'nun Brexit'le ilgili Madde 50 görüşmelerine de katıldı. Kasoulides burada, Avrupa Konseyi'nin Nisan 2017 talimatına da yansıyan Kıbrıs'taki Britanya askeri üsleri konusu dahil tüm sistemli konular tamamlanana kadar daha yapılacak birçok iş olduğunu vurguladı.

Bu bağlamda özellikle üsler bölgesinde yaşayan ve çalışan AB vatandaşlarının çıkar ve haklarının korunması gerektiğine dikkati çeken Ioannis Kasoulides, bu hakların Birleşik Krallığın Avrupa Birliği'nden ayrılmasından etkilenmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Kasoulides, bu anlaşmanın başarısı için 27 ülkenin birliğinin, önlerindeki zorlukları karşılamak için 27 ülkenin bu birliği korumasının önemine işaret etti; AB-Birleşik Krallık ilişkilerinin geleceğinden ve geçiş dönemiyle ilgili görüşmelerden söz ederek vatandaşlara ve kuruluşlara yasal açıklık ve kesinlik verilmesinin önemini belirtti.

Rum Dışişleri Bakanı konuşmasında, AB Delegesi Michel Barnier ve ekibini mükemmel çalışmalarından elde edilen başarıdan dolayı kutladı, bunun kendilerine müzakerelerin ikinci aşamasına geçme fırsatı verdiğini ifade etti.

Kasoulides, göç konusunda da, Kıbrıs'ın Afrika için Avrupa Mülteci Fonu'na destek için mali katkıda bulunma niyeti olduğunu açıkladı.

Savunma ve Güvenlikle ilgili önemli ilerlemeler sağlandığını kaydeden Kasoulides, AB'nin gerektiğinde otonom şekilde hareket edebilme kapasitesinin korunmasının önemini bildirdi.

Ioannis Kasoulides, son olarak Avrupa Sosyal Hakları Ayağının kabulüyle ilgili olarak bunun vatandaşlara ulaşma çabalarında devam eden çabalar için bir dönüm noktası olduğunu, bunun uygulanması için kararlılık göstermeleri gerektiğini belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.