İSKELE
okuma süresi: 8 dak.

Yeşilköylü kırsal kesim arazisi istedi, sokağa çıktı

Yeşilköylü kırsal kesim arazisi istedi, sokağa çıktı

Kolokası ile ünlü Yeşilköy'de halk, uzun yıllardır kırsal kesim arsası dağıtılmadığını belirterek eylem düzenledi. Bölge halkı, göçe zorlandıklarını iddia ederek, yetkililerden yardım istedi.

Yayın Tarihi: 06/08/17 11:56
okuma süresi: 8 dak.
Yeşilköylü kırsal kesim arazisi istedi, sokağa çıktı
A- A A+

Kıbrıs Postası - Nadire Bahadi

Kolokası ile ünlü Yeşilköy'de halk, uzun yıllardır kırsal kesim arsası dağıtılmadığını belirterek eylem düzenledi. Bölge halkı, göçe zorlandıklarını iddia ederek, yetkililerden yardım istedi.

40 yıldan bu yana kırsal kesim arsası verilmeyen Yeşilköy'de dün bölge halkı eylem düzenledi. Yetkililerin artık seslerini duymasını isteyen bölge halkı, pankartlarla, yetkilileri göreve davet etti.

Sokağa çıkan gençler, köylerini bırakıp gitmek istemediklerini belirtti, kalacak yer ve iş imkanı olmayışından yakındı. Köy halkı, emirnamenin kaldırılıp, kırsal kesim arazilerinin bir an önce dağıtılmasını istediklerini belirtti.

Yeşilköy muhtarı Perol Mavili önderliğinde düzenlenen eyleme, halkla birlikte civardaki 6 köy muhtarı da destek verdi. Özellikle Sipahi, Ziyamet, Derince, Adaçay, Esenköy ve Gelincik köylerinde her geçen gün nüfus azalırken, kırsal kesim arsalarının verilmesi ile göçün önlenebileceği savunuldu.


Uzun yıllardır kırsal kesim arsası dağıtılmayan Yeşilköy'de dün halk sokağa çıktı. Yeşilköy ve civar köylerden çok sayıda halkın destek verdiği eylemde vatandaş köyünden kaçmak istemediğini ancak göçe zorlandığını iddia etti. Yeşilköy Muhtarı Perol Mavili öncülüğünde düzenlenen eylemde mevcut emirnamenin kaldırılması ve gençlere kırsal kesim arsası verilmesi talep edilirken yetkililer göreve davet edildi. Eyleme Sipahi, Ziyamet, Derince, Adaçay, Esenköy, Gelincik köy muhtarları ile Erenköy Belediye Başkan vekili Mehmet Kadı ve CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları destek belirtti. 11:00 sıralarında köy meydanında toplanan bölge halkı, ellerindeki "Yeşilköy kırsal bölgesini emirnameden çıkartın", "Bakanları göreve davet ediyoruz", "Bizi Lefkoşa'ya taşımayın", "Siyasetçilerin yalanlarından bıktık", "Bu gün Yeşilköy, 20 gün sonra Meclis önü" yazılı pankartlarla bölge gençlerine kırsal kesim arsası dağıtılmamasını protesto etti.

Tek istekleri kırsal arazi

Geçmiş yıllarda en verimli topraklara sahip olan ve kolokası ile ünlü Yeşilköy'de bu gün çeşitli nedenlerden dolayı üretim yapılamadığı gibi bölgede her geçen yıl göç nedeni ile nüfus da azalıyor. Gençler geçim kaynağı bulmakta zorlanırken, 40 yıldan beri kırsal kesim arazisi de verilmemesi köylünün canına tak etti. Bölge halkının tek isteği kırsal arazi olarak uygun görülen bölgede Emirname'nin kalkması ve köyün gençlerine kalacak yer sağlanırken göçün de önüne geçilmesi. Dün Yeşilköy'de toplanan bölge halkı, taleplerine cevap gelmemesi halinde bir sonraki eylemlerini KKTC Meclisi önünde gerçekleştirmeyi planlıyor.


Mavili: "Yıllardır alay ediliyoruz"

Eylemde açıklama yapan Yeşilköy muhtarı Perol Mavili, bölgede hiç kırsal kesim arsası dağıtımı yapılmadığını, "verilecek" dendiği tarihten bu yanı ise 25 yıl geçtiğini ifade ederek "yıllardır alay ediliyoruz" şeklinde konuştu. Toplam 186 kişinin başvurusu bulunduğunu belirten Mavili, "4 kez başvuru formu dolduruldu ancak kırsal kesim arsası olarak verilmesi uygun olan görülen ve altyapısı da bulunan Tepe Mahallesi bölgesi, emirname kapsamı içinde olduğu gerekçesi ile talepleri ötelemeye çalışıyorlar" şeklinde konuştu. Köyde 30 kişinin baba evi yanında dağıtımı mümkün olan hali arazilerin verilmesi için başvuru yaptığını kaydeden Mavili, her seferinde emirnamenin aşılması gerektiği cevabını aldıklarını söyledi. "Bizim isteğimiz, belirlenen bölge emirname kapsamından çıkarılsın ve kırsal kesim arsaları bir an önce dağıtılsın" diyen muhtar, ilgili bakanları ve yetkilileri göreve çağırdı. Köydeki gençlerin gerek işsizlik nedeni ile gerekse kalacak yeri olmaması nedeni ile şehirlere göç ettiğini belirten Mavili, arazilerin verilmesi ile bölge halkının toprağından vazgeçmediğini kaydetti.

Kadı: ''Çalışmalar yapılır, sonuç yok''

Eyleme destek belirten Yenierenköy Belediye Başkan Vekili Mehmet Kadı, emirname hakkında tüm bölgelerde halkın talepleri doğrultusunda çalışmaların yapıldığını belirtti. "İhmal edliyoruz" diyen başkan vekili, hükümetten destek istediklerini kaydetti. "Çalışmalar yapılır, sonuç yok" şeklinde konuşan Kadı, bölge halkının protestosunu desteklediğini ifade etti. Tüm bölgelerde gençlerin göç etmesini önlemek için kırsal kesim arsasının dağıtıldığını belirten Kadı, Yeşilköy ve civarında gençlerin üvey evlat muamelesi gördüğünü belirtti.

"Bölge halkı haklıdır"

Bölge halkının eylemine destek veren CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları da konu ile ilgili yaptığı açıklamada, 40 yıldan beri sosyal konut arazisi verilmeyen bölge halkının haklı olduğunu ifade etti. Hamzaoğulları, açıklamasında, "Emirname, 2 dudak arasından çıkan sözle kalkamaz ama ülkenin fiziki planının çıkarılması ile altyapısı uygun olan arazinin emirnameden çıkartılıp böl parçala devret usulü gençliğe verilebilir" şeklinde konuştu. Hükümetin erken seçime hazırlandığını söyleyen milletvekili, "insanlara umut verip, hayal kırıklığına uğratıyorlar. Doğru olan işlem, arazilerin Emirname'den çıkarılıp kura ile gençliğe verilmesidir" dedi.


Bölge halkı ne dedi?

Pınar Körük: ''Köyümüzde yıllardır hiç kırsal kesim arsası verilmemesi nedeni ile evlenme çağı gelen gençler başka bölgelere göç etmek zorunda kalıyor. Genç nüfusun her geçen gün azalması nedeni ile de köyümüzdeki okul bile kapatılmak isteniyor. Biz köyümüzü terk etmek istemiyoruz bizi göçe zorlayan yetkililer ellerini taşın altına koymalılar ve gençlere kırsal kesim arazisi vererek bölgeden göç etmelerinin önüne geçmeliler.''

Resmigül Akar: ''Bu köyde doğdum, bu köyde büyüdüm, evlendim, 2 çocuk sahibi oldum. Köyümüzü terk etmek istemediğimiz için şimdi lojmanda kalıyoruz ama yarın ne olacağımız belli değil çıkarılabiliriz. Biz köyümüzde bize kırsal kesim arsası verilmesini istiyoruz.''

Ecevit Sözüsöz: ''Ev yapacak yerimiz olmadığı için kirada kalıyoruz. Biz de herkes gibi köyümüzü bırakmak istemiyoruz kırsal kesim arazisi verilmesini istiyoruz. Yetkililer, bu yönde bölge halkı için ellerinden geleni yapmalılar.''

Nedim Kalkan: ''Hiçbirimiz bölgemizi terk etmek istemiyoruz ama kalacak yer ve iş imkansızlığı nedeni ile özellikle genç kesim ne yazık ki iç göç yaşıyor. Birkaç yıla kadar genç kesimin kalmadığı bölgede yaşlılar da birer birer göç edecek ve bir dönemler en değerli topraklara sahip köylerde kimse kalmayacak. Kırsal kesim arazileri verilsin ki gençlerimiz köylerini terk edip gitmesin.''

Yılmaz Güler: ''Yeşilköy Muhtar Azası ve Spor Kulübü Başkanı olarak görev yapıyorum. Geçmiş yıllarda 2 takım kurulabilecek kadar genç olan bölgede bu gün 3 köyden sadece 1 futbol takımı oluşturabildik. Bu da yıllar içinde gençlerin ne denli bölgeden göç ettiğini gözler önüne seriyor. Ben babamın sulu arazisi üzerine ev yapmak zorunda kalarak bir üretici olarak kendi tarlamı körledim. Benim gibi birçok kişi kırsal kesim arazisi alamadığı için mağdur oldu. Yetkililerin yardımcı olmasını talep ediyoruz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.