GÜZELYURT
okuma süresi: 7 dak.

Güzelyurt esnafı: "Ayakta durma mücadelesi veriyoruz, ama umudumuz yok"

Güzelyurt esnafı: "Ayakta durma mücadelesi veriyoruz"

Ülkemizde büyük ölcüde yaşanan ve her kesimin hissetiği ekonomik kriz, ada genelinde esnafları etkilerken Güzelyurt esnafınıda büyük ölcüde etkiliyor. Esnaf, işlerin çok kötü, hatta berbat gittiğini söyleyerek, "Bunun en büyük sebebi genlerin bölgeden göç etmesi ve bölgeye yatırımın olmamasından kaynaklanıyor" dedi.

Yayın Tarihi: 06/07/14 10:51
okuma süresi: 7 dak.
Güzelyurt esnafı: "Ayakta durma mücadelesi veriyoruz"
A- A A+

Eniz Orakcıoğlu - Kıbrıs Postası

Güzelyurt esnafı, işlerin berbat, durumlarının vahim olduğunu söyleyerek, "Siftah bile yapmadığımız günler oluyor… Ayakta durma mücadelesi veriyoruz, ama umudumuz yok" dedi.

Bölgede gençliğin göç ettiğini söyleyen esnaf, "Göçler yüzünden nüfus da azalıyor. Geride kalan nüfus da orta yaş veya yaşlı kesim. Onlar da sürekli alışveriş yapmıyor. Devletin önlemler alarak bölgeye sosyal konut projeleri yaparak gencliğin göçüne dur demeli" diye konuştu.

Ülkemizde büyük ölcüde yaşanan ve her kesimin hissetiği ekonomik kriz, ada genelinde esnafları etkilerken Güzelyurt esnafınıda büyük ölcüde etkiliyor. Esnaf, işlerin çok kötü, hatta berbat gittiğini söyleyerek, "Bunun en büyük sebebi genlerin bölgeden göç etmesi ve bölgeye yatırımın olmamasından kaynaklanıyor" dedi. Evlenen gençler blgeden göç ettikten sonra anne ve babalarınında peşlerinden giderek Güzelyurt'u terkettiklerini belirten esnaf, "Nüfusun azalması bölgedeki herkesi olumsuz etkiliyor" şeklinde konuştu.

Tansay Doğu: "Güzelyurt'tan kaçan kurtuluyor"

Güzelyurt esnafının durumu berbat. Siftah yapmadan dükkan kapatığımız günler oluyor. Bu kötü gidişatın sebebini ise ben gencliğin Güzelyurt'tan göç etmesine bağlıyorum. Nüfus günden güne azalıyor bu bağlamda esnafın satışlarıda düşüyor. Daha önce şimdiki belediye başkanımıza bu sorunu dile getirip gençliğe kırsal eksim arsası dağıtmasını söyledik belki bir nebze olsun bu göçün önünü kesebilirdik. Fakat oda bir arsanın pahalı olduğu gerekcesiyle bu isteğimize yanaşmadı. Şu da bir gerçek ki nüfusun olduğu yerde su bile satsak geçiniriz. Şu an gelinen durum Güzelyurt'tan kaçan kurtulur hale geldi."

Sonay Hakel: "Ayakta durabilme mücadelesi veriyoruz"

"Hem Güzelyurt esnafı, hem de esnafın işleri çok kötü. Malesef ki verdiğimiz mücadele para kazanma mücadelesi değil, ayakta durabilme mücadelesidir. En başta genç nüfusun evlendikten sonra Güzelyurt'tan kaçması, sonrada ekonomik kriz Güzelyurt esnafının işlerini günden güne kötü yönde etkiliyor. Bu konuda devletin elinde olan ve bölgemize yapılacak olan sosyal konut projeleri ile Güzelyurt'un kurtulabileceğini ve göçü engelleyebileceklerini düşünüyorum. Baktığınızda bu yıl Güzelyurt'ta 80'in üzerinde düğün var ve bu evlenen gençler Gönyeli veya Yenikent'e yerleşiyor. Arkasından torun bakmak için ailelerde göç ediyor. Biran önce gerekli önlemler alınarak güzelyurtu oluşan bu faciadan biraz olsun kurtarmak gerektiği aşikardır."

Serkan Öztürk: "Esnafın durumu vahim"

"Güzelyurt'un ve esnafın durumu gerçekten vahim. 2007'de de kriz vardı fakat bu bizlere bu denli yansımamıştı. Şimdi herşey daha kötü. Son damlalarımızı akıtıyoruz. Sonuna kadar da gerekli mücadeleyi vereceğiz. Tüm bunları Güzelyurt'a yıllardır yatırım yapılmamasında kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte ODTÜ Güzelyurt'a açıldığında böylesine büyük bir yatırımın bölgeyi kalkındıracağını düşünüp umutlanmıştık ama şu an baktığımızda büyük yatırımlarla kurulan üniversitenin sadece bölgeden birkaç kişiye iş imkanı sağlamaktan öteye bir fayda sağlamadığını görüp hepimiz yanıldığımızı anladık.

Sultan Margili: "Veresiyeler bizi zorluyor"

"2 bucuk sene var açığız satışlarımızdan da memnunuz, fakat veresiyeler yüzünden bazı zorluklar bizde yaşıyoruz.Bölge nüfusunun az oluşundan kaynaklı veresiye satış yapmadığımızda da ürünler elimizde kalıyor. Şimdi zaman büyük kar yapma zamanı değildir, ürünlerin üzerine yüksek karlar koymakda mağazaların sonu olur. Biz fiyatlarımızı uygun tutup müşteri potansiyelimizi artırmaya çalışıyoruz bunuda başarıyoruz ki Güzelyurt dışından da müşterilerimiz var. Bunun yanında Güzelyurt'ta azalan nüfus için tedbirler alınması ve bölgeye yatırım yapılması şarttır."

Peran Ceyizevi: "Göç proplem"

"Güzelyurt'ta kötü gidişatın olduğu doğru, ama kendi adıma konuşmam gerekirse bana yetecek kadar ve dükkanımı cevirebilecek kadar işlerim yolunda. Benim düzenli müşterilerim var ve devamlı benim dükkanı tercih ediyorlar. Fakat genele baktığımızda Güzelyurt'un en büyük propleminin gençliğin göçü olduğunu söyleyebiliriz. Göç nedeni ile azalan nüfus doğalen esnafın satışlarına da etki ediyor."

Derya (Deres Butik): "Çarşıda insan yok"

"Güzelyurt esnafı gerçekten kan ağlar, çarşıda insan yok, buna bağlı olarak da iş yok. Bütün gençlik göç etti, göç nüfusu azalttı ve esnafa yansıdı. Bunun yanında oluşan ekonomik kriz insanalrın alım gücünü düşürdü, yine etkilenenlerden biri esnaf oldu. 40 sene var Kıbrıs sorununa bağlı olarak Güzelyurt verilecek, verilmeycek çözümsüzlüğü bölgeye yatırımın yapılmamasına sebep oldu. Bunun yanında Güney Kıbrıs'tan yapılan alışverişlerin de esnafı büyük ölcüde etkilediği aşikar."

Damla Aldağ: "Yatırım şart"

"Güzelyurt esnafı gerçekten kötü durumdadır. Ama kendi adıma konuşmak gerekirse abiye üzerine ürün sattığım için tam bu aylarda iş yapıyorum. Bunun yanında benim butiğim Güzelyurt'ta olsada bölge halkından çok fazla destek görmediğimi söyleyebilirim, genele baktığımızda Lefkoşa, Girne gibi bölgelerden müşterilerle ayakta duruyorum.

Güzelyurt'un bu şekilde olmasının sebebi ise nüfusun günden güne azalması ve yine burada yaşayan insanların Lefkoşa'da çalışmasından kaynaklanıyor. Lefkoşada çalışan bir insan ihtiyaçlarınıda Güzelyurt'a gelmeden önce oradan karşılayıp geliyor. Alınacak çözüm bölgede gençlere yönelik iş sahaları açılması. Yine evlenen gençlerimize arazilerin tahsis edilmesi veya sosyal konut projeleri ile onları ev sahibi yaparak bölgeden göç etmemelerini sağlamak olabilir."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.