GÜZELYURT
okuma süresi: 6 dak.

Cumhurbaşkanı Eroğlu Güzelyurt bölgesini ziyaret etti...

Cumhurbaşkanı Eroğlu Güzelyurt bölgesini ziyaret etti...

Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Dr. Derviş Eroğlu, " Kıbrıs müzakerelerinin bir sabır işi olduğuna dikkati çekti ve " Bu iş çok uzadı. Rum tarafı hakkımızı teslim etmekten kaçıyor, maalesef BM ve AB de bu haksızlığa ses çıkarmıyor ama biz sabırlıyız, haklıyız ve haklarımızı mutlaka masada alacağız" dedi.

Yayın Tarihi: 22/01/15 11:59
okuma süresi: 6 dak.
Cumhurbaşkanı Eroğlu Güzelyurt bölgesini ziyaret etti...
A- A A+

Cumhurbaşkanı dün akşam sırasıyla Gayretköy, Serhatköy, Şaniler, Mevlevi, Zümrütköy ve Akçay'ı ziyaret ederek vatandaşlarla bir araya geldi.

Eroğlu'nun ziyaretleri sırasında, UBP Güzelyurt Milletvekilleri Kemal Dürüst ve Dr. Ali Pilli, DPUG Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz, UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar ve DPUG Güzelyurt İlçe Başkanı Türkay Tokel de hazır bulundu.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ziyaretleri sırasında yaptığı konuşmada, yeni bir Cumhurbaşkanlığı seçimi arifesinde olunduğunu söyledi.

UBP ile DPUG'nin adaylığında ısrarcı olduğunu ifade eden Eroğlu "Ben de bu çağrıyı değerlendirerek geçtiğimiz Kasım'da adaylığı açıkladım" dedi.

Konuşmasında Kıbrıs konusuna da değinen Eroğlu, eski Rum lider Hristofyas ile 77 kez görüştüğünü, Anastasiadis ile de 7 kez görüşme gerçekleştirebildiğini söyledi.

Anastasiadis'in masadan kaçtığını ve şu an masada sadece kendisinin bulunduğunu anlatan Derviş Eroğlu, masadan neden kaçtıklarının da önemli olduğunu belirtti.

"Anlaşma niyetinde değilsen ve en ufak bir fırsatı masadan kaçmak için kullanırsan, seninle anlaşma şansı oldukça azdır" diyen Eroğlu, bir anlaşmaya varılabilinir mi diye beklentisinin sürdürdüğünü belirtti.

Masadan kalkanların, anlaşma niyetleri varsa ön koşulsuz masaya gelmesi gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü:

"MÜZAKERELER SABIR İŞİDİR"
"Bu noktada ön şartlar ortaya sürüyorlar. Mesela Türkiye'nin egemenliklerini tanımasını söylüyorlar. Türkiye, Güney Kıbrıs'ı tanıması demek, bizim masaya azınlık hakları görüşmemiz demektir. Görüşmeler başlar mı başlamaz mı bilemem ama BM Genel Sekreteri'nin özel danışmanı 26 Ocak'ta BM Güvenlik Konseyi'ne raporunu sunacak. Bunun öncesi 25'inde bizimle telefon görüşmesi yapacak ve görüşlerimizi alacak. Bu iş çok uzadı. Rum tarafı hakkımızı teslim etmekten kaçıyor, maalesef BM ve AB de bu haksızlığa ses çıkarmıyor ama biz sabırlıyız, haklıyız ve haklarımızı mutlaka masada alacağız. Artık ne olacağı belli olmalıdır. Ben bu nedenle halkımdan gelen sesler üzerine aday oldum. Başlattığımız bir süreç var. Bunu tamamlamamız lazım."

"AL-VERDEN KORKUP KAÇTILAR"

" Rum tarafından ziyade KKTC'deki partiler benim çözüm istemediğimi söylüyorlar. Rum liderliği masadan kaçtı, ben de bayram ediyormuşum, seviniyormuşum diyorlar. Anlaşma, masada belli olur. Anlaşamayacaksak bu da masada belli olur. Türkiye'nin gemileri niye Akdeniz'de? Ben o dönemki Rum lider Hristofyas ile bu konuyu görüşmüştüm. Atacağınız adımların karşılığı olacak dedim. Nitekim adımlarını attılar ve biz de karşı adım attık. Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı'na bizim adımıza araştırma yapması için izin verdik. O dönem Piri Reis gemisi varken Rum liderliği masadaydı. Şimdi ise Barbaros Hayrettin Paşa gemisini bahane ederek masadan kalktıklar. Bunun da nedeni üçüncü safhaya geçmemizdir."

"DEREGASYONLAR ŞART"

Müzakerelerdeki üçüncü safhanın da al-ver süreci olduğuna dikkat çeken Eroğlu, bu süreçte ciddi pazarlıklar yaşanacağını ancak Rum liderliğinin pazarlıktan kurtulmak için bahanelerle masadan korkup kaçtığını söyledi.

Rum liderliğinin, kalıcı deregasyonları, dönüşümlü başkanlığı, bulunacak çözümün AB'nin birincil hukuku olmasını kabul etmediğini söyleyen Eroğlu, "mülkiyet, vatandaşlık ve garantiler konusunda da katı tutum içindeler" dedi

Rum yönetiminin, Türkiye'den gelenlerin geri dönmesini istediklerini ve Türk askeriyle garantilerin kaldırılması gibi talepleri olduğuna da dikkat çeken Derviş Eroğlu, Rum liderliğinin 40 yıldır bu yalanlarla halkını kandırdığını söyledi.

Eroğlu konuşmasına şöyle devam etti:

"DÜNYA BU TAVIRLARINI HAKSIZ BULUYOR"

"Hristofyas gibi Anastasiadis'in de halkını çözüme götürecek cesareti yoktur. Kendisi seçilmeden önce, sadece tavsiyelerde bulunan Rum Ulusal Konseyi'ni karar veren bir noktaya getirdi. Elbette her şeyin bir sonu olduğu gibi müzakerelerin de bir sonu olacaktır. Önümüzdeki 2 yıl çok önemlidir. Rumların masayı terk etmesi dünyanın dikkatini çekmiştir. Onları haksız gören çok taraf var."

KIRMIZI ÇİZGİLER

Türkiye'nin etkin ve fiili garantisiyle, KKTC vatandaşı olan göçmenler konusunda net tavır içinde olduğunu söyleyen Eroğlu, "Bunlar bizim kırmızı çizgilerimizdir" dedi.

Kıbrıs Türk halkının güven içinde yaşamasını ve bir kez daha göçmen durumuna düşürmeyecek bir çözüm arayışı içinde olduğuna vuru yapan Cumhurbaşkanı Eroğlu, "bizim kitabımızda Rumların isteklerine yer yok. Masaya oturup neyin doğru neyin yanlış istek olduğunu konuşacağız. Samimi bir diyalog için işbirliği içinde yaşayacaksak masaya gelmeleri gerekmektedir" diye konuştu.

19 Nisan seçimlerinin oldukça önemli olduğunu söyleyen Eroğlu, halkın kimin tecrübeli ve güvenilir olduğuna bakması gerektiğini söyledi.

Aksi halde, masada istenmeyen sonuçların ortaya çıkabileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, "ülkenin geçmişini, bugününü bilen bir liderin masada olması şarttır" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.