GÜZELYURT
okuma süresi: 5 dak.

GKMYD: "Güzelyurt'un durumu içler acısıdır"

GKMYD: "Güzelyurt'un durumu içler acısıdır"

Güzelyurt Kültürel Mirası Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu, Güzelyurt bölgesiyle ilgili açıklamada bulundu. Açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 27/01/16 07:42
okuma süresi: 5 dak.
GKMYD: "Güzelyurt'un durumu içler acısıdır"
A- A A+

İlçemizin tarihi ve kültürel mirasını korumayı ve geleceğe taşımayı kendisine misyon edinen derneğimiz, son dönemlerde bölgemizde yaşanan olumlu veya olumsuz hususlar hakkındaki görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşmak ister.

Bugün gelinen noktada, Güzelyurt'un durumu ismine yakışmayacak şekilde içler acısıdır. Güzelyurt, tarihi ve kültürel açıdan oldukça zengin bir potansiyele sahip olmasına karşın, ne yazık ki en az gelişim gösteren ilçe durumundadır. Yeşilin binbir tonunu barındıran doğası, misafirperver insanları ve binlerce yıllık kültürel birikimiyle ziyaretçilerini kendi tarihinde gezdiren, adı gibi güzel olan bu şehrin devamlı pazarlık unsuru olarak anılması ve buna bağlı olarak yaşanan ekonomik durgunluk, Güzelyurtluların gelecek kaygılarını derinleştirmektedir. Yaşanan bu olumsuz gelişmelerin yanı sıra, son yıllarda bölgemizde tarihi ve kültürel mirasın korunmasına yönelik oluşan bilinç ve buna paralel olarak yürütülen restorasyon çalışmaları, hepimiz açısından sevindiricidir.Yapılan bu çalışmaların daha doğru ve şehrin kalkınmasına katkı koyacak sonuclar verebilmesi için büyük önem taşıdığını düşündüğümüz bazı öneri ve eleştirilerimizi aşağıdaki gibidir.

• Yürütülen restorasyon çalışmalarında, uzmanların yer alacağı bir bilim heyetinin oluşturulması ve söz konusu heyetin proje hazırlık safhasından iş bitimine kadar olan tüm süreçlerde yer alması, çalışmaların sağlıklı bir şekilde sürdürülüp sonuçlandırılması açısından büyük önem arz etmektedir.

• Halkı doğrudan ilgilendiren bu tür projelerde, 'katılımcılık ilkesi' gözetilerek halkın da onayının alınması ve söz hakkının bulunması, en temel gerekliliklerin başında gelmektedir. Bu noktada, yönetim ile halk arasında bir köprü oluşturacak olan sivil toplum kuruluşları aktif rol üstlenecektir. Bölgede bulunan sivil toplum kuruluşlarının da süreçlere dahil edilmesi ve periyodik olarak görüşlerinin alınması temennimizdir.

• Derneğimizin Osmanlı Hanı olarak da bilinen Kültür Evi'nin restorasyonu konusunda Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nden talep ettiği rapor elimize ulaşmıştır. Bu raporun sonucunu da halkımızla paylaşmak isteriz. Venedik Tüzüğü'ne göre restorasyonun genel anlamda olumlu bulunmasına karşın bazı teknik hatalar saptanmıştır. Bunun yanı sıra, bu tarihi yapının nasıl ve ne amaçla kullanılacağına ilişkin bazı söylentiler dolaşmakta ve bölge endişeler taşımaktadır. Bizce Kıbrıs kültürünü yansıtan ve yaşatan bir mekan olarak düzenlenmesi gereken bu yapı hakkında, yetkili kurumlar tarafından kamuoyunun endişelerini giderecek bir açıklama yapılması beklentimizdir.

• Geçtiğimiz aylarda restorasyonu başlayan Sibyan Mektebi'nde benzeri hataların yapılmaması için önceki maddelerde belirttiğimiz hususlara dikkat edilmesi ve bu yapının da turizme yönelik anlayışla düzenlenmesi, bölgenin sosyal, kültürel ve turistik kalkınmasına olumlu katkı yapacaktır.

•1905-1951 yılları arasında Kıbrıs Demiryolları'nın kullandığı dört ana istasyondan biri olan Güzelyurt'un girişindeki tarihi tren garının içinde bulunduğu durum kabul edilemezdir. Bu tarihi yapıya ait binaların bazıları ev olarak kullanılmakta, bazılarında da sanayi tipi ağır işler yapılmaktadır. Böylesine önemli bir tarihi değer, içinde bulunduğu köhne durumdan bir an önce kurtarılmalıdır. Bu sayede, söz konusu bölgeye yeni bir çehre kazandırılabilir.

•Geçtiğimiz yıllarda tamamlanan Bandabulya restorayonu sonucu birçok kesimden eleştiriler gelmiş ve gelmeye devam etmektedir. Yapının eskiden sahip olduğu otantik karakterinin bozulması bölge halkının tepkisini çekmektedir. Bu yapıda en azından düzeltilmesi mümkün olan bazı hatalar için girişimde bulunulmasını destekliyoruz.

•Özellikle Aziz Mamas Kilisesi'nin etrafındaki Vakıf dükkanları gibi önemli tarihi yapıların üzerine rastgele asılan tabelalar ve telefon kabloları, kentin tarihi dokusuna zarar verdiği gibi görüntü ve çevre kirliliğine de yol açmaktadır. Bu yapılarda görselliği bozmayacak, tarihi dokuya uygun ve standart boyda tabelalar kullanılmalıdır. Bu konuda yetkilileri ve dükkan sahiplerini duyarlılık göstermeye davet ediyoruz.

Bizler yukarıda belirttiğimiz hususlarda, her türlü yapıcı işbirliğine hazır olduğumuzu kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.

Güzelyurt Kültürel Mirası Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.