GÜZELYURT
okuma süresi: 8 dak.

Güzelyurt halkı: "Verilmesin... Verilecekse de buna Güzelyurtlular karar versin"

Güzelyurt halkı: "Verilmesin... Verilecekse de buna Güzelyurtlular karar versin"

Kıbrıs müzakerelerinin en çetrefilli konularından birisi olan toprak konusunun taraflar arasında Kasım ayı başında Camp David türü bir görüşme formatı ile masaya yatırılması beklenirken, bu sürecin en can alıcı noktası olan 'Güzelyurt'un verilip verilmeyeceği' konusunda Güzelyurt halkı net konuştu: "Güzelyurt verilemez…Referandum olursa da verilip verilmeyeceğini sadece Güzelyurtlular cevaplasın…"

Yayın Tarihi: 16/10/16 09:00
okuma süresi: 8 dak.
Güzelyurt halkı: "Verilmesin... Verilecekse de buna Güzelyurtlular karar versin"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Ercem Karapaşa

Kıbrıs müzakerelerinin en çetrefilli konularından birisi olan toprak konusunun taraflar arasında Kasım ayı başında Camp David türü bir görüşme formatı ile masaya yatırılması beklenirken, bu sürecin en can alıcı noktası olan 'Güzelyurt'un verilip verilmeyeceği' konusunda Güzelyurt halkı net konuştu: "Güzelyurt verilemez…Referandum olursa da verilip verilmeyeceğini sadece Güzelyurtlular cevaplasın…"

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'nın sorularını yanıtlayan Güzelyurtlular, şehirlerinin her müzakerede pazarlık konusu olmasından dolayı halkın hem ekonomik hem de psikolojik olarak zarar gördüğünü ve bir kez daha göçmen durumuna düşmek istemediklerini belirterek, Güzelyurt'un verilip verilmeyeceği noktasında referandumda olacaksa sadece kendilerinin oy kullanması gerektiğinin altını çizdiler. Buna göre Güzelyurtlular şehirlerinin verilip verilmeyeceğine Lefkoşa ya da Girne'dekilerin oy vermemesi gerektiğini düşünüyorlar.

2004 Annan Planında 'bir evetle dünyaya bağlan' denilen Güzelyurt Halkının bu söyleme geniş destek verdiğini ve en yüksek oy oranını çıkardığını da hatırlatan Güzelyurtlular, verilen sözlerin hiçbirinin tutulmadığını da vurguladılar.

Garantörlük konusunda da söylemlerde bulunan halk, Türkiye'nin garantörlüğünün vazgeçilmez olduğunu kaydederek, Rumların kilise etkisinde kalmaya devam ettiklerini ve bunun da çözüm umutlarını azalttıklarını belirttiler…

Mustafa Uğur ( Emekli )

"Güzelyurt verilemez. 42 seneden beridir Güzelyurt da yaşıyoruz. İşimiz burada, hayatımızı burada sürdürüyoruz. Buraya gelmemizde ki en büyük sebep Rum kesimidir. Niye verelim? Evimizden yurdumuzdan olduk burasını yurt olarak kabul ettik. Zaten Güzelyurt Osmanlı zamanında Tepebaşın'a kadar iki paşanın kontrolü altındaydı. Bunlar resmi evraklarda da vardır. Rum kesimi Güzelyurt bizim malımızdır diye söylemesin. Gitmek niyetinde değiliz. Kaçıncı göç? Güzelyurt verilemez."

Kürşat Ulutuğ (Serbest Meslek)

"Eğer ki gerçek anlamda bir barış olacaksa ve bir yer verilecekse Güzelyurt'un verilmesi için sadeceGüzelyurtluların bu inisiyatifi kullanması lazım. Referandumda sadece Güzelyurt halkının oy kullanması gerekiyor. Hem neden Güzelyurt verilsin ki Girne verilsin!"

Ahmet İkiserdar ( Serbest meslek )

"Evet verilsin. Güzelyurt'ta bir dikili taşım bile yoktur. Haksız yere gelip mal sahibi olanlar bunun cevabını vermişlerdir."

Saydam Uzunoğluları (Emekli)

"Ortak bir karar alınmalı. İki toplumda Güzelyurt'tan yararlanmalı ama insanlar yerlerinden edilmemeli. Güzelyurt halkı tekrar göçmen durumuna düşmesin."

Sadık Leylek (Serbest meslek)

"Bence Güzelyurt verilmesin. 41 senemiz burada geçti. Büyüdüğüm yerin verilmesini istemiyorum. Kiliseye bakarsak hiçbir şeye razı değildir. Rumları kilise idare ediyor. Burayı istiyorlar çünkü Güzelyurt'un altında petrol ve doğal gaz rezervi vardır."

Yıldıray Akansel (Emekli)

"Rumlar öncelikle Türk askerinin garantörlüğünü kabul etsin ve sonra bunları söylesin. Ben verilmesin diyorum çünkü verilirse tüm Güzelyurt halkı tekrardan göçmen durumuna düşecek."

Mehmet Taşpınar ( Öğrenci )

"Güzelyurt'un bir referandum sonucunda verilecek bölge olarak konuşulması biz Güzelyurtlular, özellikle geleceğimizin sürekli olarak bu şekilde konu olmasını istemiyoruz. Doğup büyüdüğümüz Güzelyurt'umuzu vermek istemiyoruz."

İbrahim Sofu (Memur)

"Zaten bu söylemler yüzünden Güzelyurt 42 senedir hayır etmedi. 2004 yılı sürecinde bir grup insan çıktı ve " bir evetle dünyaya bağlan" dedi. Hani o zaman? Yapılan referandumda en yüksek evet oyu verilmesi gündemde olan Güzelyurt'tan çıktı. Ben inanıyorumki Güzelyurt halkı artık gözünü açtı. Rum kesiminin samimi olmadığını gördü. Şayet önümüzde bir referandum süreci olacaksa işte bu süreçte masada verilsin diye adı geçen, başta Güzelyurt ve köyleri, Karpaz ve Mesarya'nın köylerinde ikamet edenler buraların verilip verilmemesini oylasın. Lefkoşa da veya Girne de yaşayan kardeşlerimiz oy verip de bu insanları göçe itmemeli."

BehlülCümbezli ( Serbest meslek)

"Kesinlikle Güzelyurt verilmesin. Verilmesine karşıyım bir antlaşma olacaksa da toprak tavizi olacak, kullanılmayan bölgelerle sınır düzeltmesi yapılabilir. Bizim Türkiye den başka kimseye güvenimiz yoktur. Bundan sonra göç istemiyoruz. Eğer anlaşmanın içerisinde verilecek yer Güzelyurt ise Girneli ve Lefkoşalı vatandaşların oy kullanmaya hakkı yoktur."

Süleyman Kavaklı ( Hukuk Öğrencisi )

"Her dönem Güzelyurt'la ilgili yaratılan spekülasyonlardanhem ekonomik yönden hem de psikolojik yönden Güzelyurt halkı etkilenmektedir. İki toplumun barış yapabilmesi için, eğer mal verilecekse bu bir barış değildir. İki taraflı bir alım satım sözleşmesi olur. Bence Anastasiadis hem anlaşma zemininde toprak almayı öne sürüp antlaşmadan uzaklaşıyor hem de dünyaya barışçı bir kişi olarak gözükmeye çalışıyor. Açıkçası Güzelyurt'un verileceği ve Türkiye'nin garantörlüğünün olmayacağı bir antlaşmaya cevabım kesinlikle hayırdır."

Ali Özler ( Memur )

"Güzelyurt Rum'a verilemez. Burası bizim vatan toprağımız. Bu topraklarda doğup büyüdük. Görüşmelerde ve masada pazarlık konusu dahi olamaz. Güzelyurt'u vatan bildik, bildiler. Buralar verilsin diye alınmadı, yerleşim yapılmadı biz Türkler, kanla ve canla alınan toprağı bir kalemle masada veremeyiz. Görüşme söz konusu bile olamaz. Biz buradayız ve hep burada kalacağız Güzelyurt'tan taviz yok. Buna kimsenin gücü yetmez. Anavatanla varız anavatanla yürürüz. Durmak yok bildiğimiz yola devam…"

Mehmet Ali Önderol (Serbest Meslek)

"Eğer ki gerçek anlamda bir anlaşma olacaksa ve bir yer verilecekse neden Güzelyurt hem de Güzelyurt halkına sormadan verilecek? Mademki Güzelyurt verilecek öyleyse Güzelyurt halkına sormak lazımdır. Sonuçta göç edecek olan Güzelyurt halkı olacaktır."

Ersan Erkol ( Emekli )

"Kesinlikle verilmesin! Mademki antlaşma olacak neden Türkiye'nin garantörlüğü kabul edilmiyor? Veya neden Güzelyurt halkı tekrardan göç etmek durumunda kalsın? Güzelyurt verilmeden antlaşma olmuyor mu?"

Cengiz Mükellef ( Serbest meslek )

"Antlaşmaya cevabımız kesinlikle hayırdır. Güzelyurt'u vermeyiz."

Salih Karapaşa ( Memur )

"Kesinlikle verilmesini istemiyorum. Güzelyurt 20000 küsur nüfuslu bir yerleşim yeridir. Halen daha Güzelyurt olamamıştır. Bizim atalarımız üç kez göç yaşamış, bizimde göç yaşamamıza iznimiz yoktur. Yeni Güzelyurt dedikleri yeri yapacaklarına inanmıyoruz. Bunun için antlaşmaya cevabım hayır."

Meryem Binatlılı (Serbest meslek )

"Bir antlaşma yapılacaksa verilecekse verilecek Rum kesimi de bize Güneydeki malımızı verecek. Kiliseleri onların beyinlerini yıkıyor. Kilise olduğu müddetçe bu antlaşma olmaz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.