GÜZELYURT
okuma süresi: 4 dak.

Tarım Ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, narenciye üreticileriyle bir araya geldi

Tarım Ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, narenciye üreticileriyle bir araya geldi

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Bakanlık bürokratları ve bakanlığa bağlı daire müdürleri ile birlikte Güzelyurt bölgesini ziyaret ederek, çeşitli temaslarda bulundu, üreticileri ziyaret etti.

Yayın Tarihi: 11/01/17 16:15
okuma süresi: 4 dak.
Tarım Ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, narenciye üreticileriyle bir araya geldi
A- A A+
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Bakanlık bürokratları ve bakanlığa bağlı daire müdürleri ile birlikte Güzelyurt bölgesini ziyaret ederek, çeşitli temaslarda bulundu, üreticileri ziyaret etti. Çavuşoğlu, K. T. Narenciye Üreticileri Birliği'ni ziyaretinde yaptığı konuşmada dünyayla rekabet edebilmenin yolunun ortak üretim olduğuna dikkat çekerek, birlik altında birleşen üreticilere %10, kooperatif altında birleşenlere de %20 daha fazla destek verileceğini kaydetti.

ÇAVUŞOĞLU: NARENCİYE ÜRETİMİ RANTABL HALE GETİRİLMELİ

Üretimin ve üreticinin olduğu her yerde olduklarını dile getiren Çavuşoğlu, üretimi rantabl hale getirebilmek ve üreticiyi mutlu edebilmek için çalıştıklarını ifade etti. Güzelyurt bölgesinde kuraklıktan kaynaklı verim kaybının farkında olduklarını dile getiren Çavuşoğlu, miras yoluyla bahçelerin bölünmesinden kaynaklı olarak bölgede narenciye kalitesinde de düşüş olduğuna dikkat çekti. Bakan Çavuşoğlu, bölgede su sıkıntısının aşılması için suyun en erken zamanda buraya getirilmesi için suyun geldiği günden bu yana gayretlerinin sürdüğünü, çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

"BİYOTEKNOLOJİ LABORATUVARI, İYİ FİDANLARI ÇOĞALTACAK"

Çavuşoğlu, Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün iyi fidanların çoğaltılarak üreticilere verilmesi için Biyoteknoloji Laboratuvarı'nı geçtiğimiz günlerde hayata geçtiğinin de müjdesini vererek, iyi gen kaynaklarının hızlı bir şekilde çoğaltılması olanağına ulaşıldığını belirtti. Çavuşoğlu, Biyoteknoloji Laboratuvarı'nın hayata geçmesiyle narenciye üretimindeki eksikliğin giderilmesi için önemli bir adım atılmış olduğunu söyledi.

"ORTAK ÜRETİM DESTEKLENECEK"

Bakan Çavuşoğlu, bu yıl portakalın pazarlanması ile ilgili girişimler yapıldığını anlatarak, Cypfruvex yönetiminin Hollanda ve İngiltere'ye gerçekleştirdiği ziyaretlerle ürünlerin pazarlanması için çeşitli firmalarla görüşerek avans koşullu onay aldıkları müjdesini verdi. Çavuşoğlu, dünyadaki diğer narenciye üreten ülkelerle rekabet edebilmek için, parseller birleştirilemese de ortak üretim yapılmasının gerekliliğine dikkat çekti. Çavuşoğlu, birlik içinde birleşen üreticilere %10 daha fazla ve kooperatifleşen üreticilere %20 daha fazla destek alma kararı aldıklarını belirtti. Çavuşoğlu, buna ek olarak budama, ilaçlama, mekanizasyonun sağlanması için hibeler de sağlanacağını vurguladı. Çavuşoğlu, "Bundan böyle narenciyeden kazanmak isteyen popülizm yapan bir devletle değil, baskı yaparak devleti yönlendiren bir sistemle değil, devletin yönlendirdiği bir üretim modeliyle kazanacak" şeklinde konuştu.

AKÇIN: TÜRKİYE'DEN GELEN SU BİR AN ÖNCE ÜRETİCİLERE VERİLMELİ

K.K Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın da yaptığı konuşmada, Bakan Çavuşoğlu ve bürokratlarının ziyaretinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Narenciye üreticilerinin bu yıl çok sıkıntılı bir dönem geçirdiklerini kaydeden Akçın, su kuyularının kuruması, yer altı kaynaklarının tükenmesi nedeniyle rekoltenin 80 – 90 binlerden 60 binlere düştüğünü belirtti. Ürün fiyatlarından memnuniyet duymadıklarını da kaydeden Akçın, "Üretici için ürünün 250 ye alınması da sorundur, bir miktar daha ödenmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu. Türkiye'den KKTC'ne gelen suyun en kısa zamanda üreticilerin kullanımına verilmesini istediklerini de dile getiren Akçın, Tarımsal Araştırma Enstütüsü'nün seleksiyon yaparak kendi fidanlarını üretmesini talep ettiklerini de söyledi. Akçın, Türkiye'de işçilik fiyatlarının yükselmesi nedeniyle, narenciye hasadı için işçi temin etmede sıkıntılar yaşadıklarını da anlattı.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.