GÜZELYURT
okuma süresi: 11 dak.

Kansoy: "Güzelyurt esnafı teslim bayrağını çekti"

Kansoy: "Güzelyurt esnafı teslim bayrağını çekti"

Güzelyurt Kalkınma Derneği Başkanı Reşat Kansoy, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, Güzelyurt esnafının teslim bayrağını çektiğini söyledi…

Yayın Tarihi: 25/03/17 11:42
okuma süresi: 11 dak.
Kansoy: "Güzelyurt esnafı teslim bayrağını çekti"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Cansu Yarışan

Güzelyurt Kalkınma Derneği Başkanı Reşat Kansoy, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, Güzelyurt esnafının teslim bayrağını çektiğini söyledi…

Kansoy, Güzelyurt bölgesinin, Kıbrıs meselesinden ekonomik anlamda olumsuz etkilenen bölgelerden olduğunu belirterek; devletin, bölgeye yatırımlarını artırması ve bölge için imar planı hazırlanması gerektiğini ifade etti.

Bölgedeki öğrenci sayısının artmasının ekonomik anlamda umut ifade ettiğini ancak altyapı eksikliğinin büyük sorunlar yarattığını kaydeden Kansoy, plansız büyümenin önüne geçilmesi için kalkınma planları hazırlanması gerektiğini söyledi.

Güzelyurt esnafı da benzer şekilde bölgedeki yatırımların az olmasından ve altyapı eksikliklerinden yakındı. Devletin esnafa daha fazla teşvik vermesi gerektiğini belirten bölge esnafı, bölge halkının ekonomik anlamda sıkıntılar yaşadığının altını çizdi.

Esnaf, ekonomik anlamda bölgenin kalkınması için öğrencilerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hareket edilmesi ve imar planı hazırlanması gerektiğini belirtti.

  • Nilgün Faruk (Eczacı): "Devletin bölgeye, esnafa ve bölge halkına katkı yapması gerekiyor"

  • Sema Kasman (Mağaza sahibi) : "Öğrencilerin bölge esnafına ekonomik anlamda pek fazla katkısı olduğunu görmüyoruz"

  • Tansay Doğu (Yüncü) : "Öğrenciler için bölge şartları yeterli değil"

  • Seval Ayda (Takı dükkanı sahibi): "Öğrencilerin vakit geçirebileceği bir çay bahçesi, eğlence mekanı yok"

  • Hasan Arsal (Mağaza sahibi) : "Güzelyurt'ta her alanda sürekli kan kaybı yaşanıyor"

  • Ercan Arıkan (Mağaza sahibi) : "Öğrencilerin vakit geçirebileceği yerler yapılmalı ve toplu taşımacılık geliştirilmeli"

Güzelyurt Kalkınma Derneği Başkanı Reşat Kansoy, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, Güzelyurt esnafının teslim bayrağını çektiğini söyledi.

Kansoy, Güzelyurt bölgesinin Kıbrıs meselesinden ekonomik anlamda olumsuz etkilenen bölgelerden olduğunu belirterek; devletin, bölgeye yatırımlarını artırması ve bölge için imar planı hazırlanması gerektiğini ifade etti.

Bölgedeki öğrenci sayısının artmasının ekonomik anlamda umut ifade ettiğini ancak altyapı eksikliğinin büyük sorunlar yarattığını kaydeden Kansoy, plansız büyümenin önüne geçilmesi için kalkınma planları hazırlanması gerektiğini söyledi.

Güzelyurt esnafı da benzer şekilde bölgedeki yatırımların az olmasından ve altyapı eksikliklerinden yakındı. Devletin esnafa daha fazla teşvik vermesi gerektiğini belirten bölge esnafı, bölge halkının ekonomik anlamda sıkıntılar yaşadığının altını çizdi.

Esnaf, ekonomik anlamda bölgenin kalkınması için öğrencilerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hareket edilmesi ve imar planı hazırlanması gerektiğini belirtti.

Güzelyurt Kalkınma Derneği Başkanı Reşat Kansoy, Güzelyurt bölgesinde yaşanan sıkıntıları Kıbrıs Postası'na değerlendirdi. Güzelyurt'un ekonomik anlamda zayıfladığını belirten Kansoy, devletin kalıcı kalkınma planı hazırlaması gerektiğine değindi.

KANSOY: "GÜZELYURT'UN EKONOMİSİ GÜNDEN GÜNE ZAYIFLIYOR. HALK, TRAVMA YAŞIYOR"

Kıbrıs sorunundan en fazla etkilenen bölgelerden olması nedeniyle Güzelyurt'un ekonomisinin günden güne zayıfladığını belirten Kansoy, "Ekonominin zayıflamasının nedenleri; Kıbrıs meselesindeki siyasi belirsizlik, istikrarsız hükümet ve devletin bölgesel, fiziki ve kalıcı planının olmayışına bağlanabilir. Bütün bu unsurlar, 1976 yılında emlak değeri en yüksek bölge olan Güzelyurt'u, yaşadığımız bu günlerde emlak değeri en düşük bölge haline getirmiştir. Tarımsal verimliliği yüksek bu topraklar, rakamlara baktığımız zaman 1976 yılında 75 bin dönüm canlı narenciye bahçesine sahipken, bu günlerde bu oranın 35 binlere düştüğünü görebiliyoruz. Ülke turizmindeki bölgesel payı sadece yüzde 1 olan Güzelyurt bölgesi, tüm bu plansızlık, öngörüsüzlük, bireysel gündelik çıkarların sürdürülmesi nedeniyle ekonomik çöküntü yaşamakta. Üretiminden kopartılan bölge halkı, sosyoekonomik travma yaşamaktadır" şeklinde konuştu.

"GÜZELYURT ESNAFI, BEYAZ TESLİM BAYRAĞINI ÇEKMİŞTİR"

Güzelyurt esnafının ekonomik anlamda sıkıntılar yaşadığını söyleyen Kansoy, "Güzelyurt esnafı, beyaz teslim bayrağını çekmiştir" diyerek, bölgenin kalkınması için öngörülen öğrenci turizminin umut verici olduğunu ancak master plan, imar projeleri, bölgesel iktisadi kalkınma hedefi olmayan ve plansız büyümeye çalışan her bölge gibi Güzelyurt'un da çarpık kentleşmeden nasibini almaya başladığını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

"Halen bakir sayılan bu bölge için geç olmadan emirname projeleri ve master planı yapılmalı. Dikey büyüme alanları, sosyal aktivite alanları, konut alanları belirlenmeli, gelişmeye açık bölgeler ise kalkınmaya teşvik edilmelidir ancak bu şekilde Güzelyurtumuzu kurtarabiliriz ve genelinde örnek yaşanılabilir bir kent haline getirebiliriz. Bunu yapmazsak, Girne kadar çarpık ve mutsuz oluruz."

"ÖĞRENCİLERİN İHTİYAÇLARINA GÖRE YATIRIM YAPILMALI"

Kıbrıs Postası'na konuşan Güzelyurt esnafı ise bölgedeki yatırımların az olmasından ve altyapı eksikliklerinden yakındı. Devletin esnafa daha fazla teşvik vermesi gerektiğini belirten esnaf, bölge halkının ekonomik anlamda sıkıntılar yaşadığını ifade etti.

Bölgedeki nüfusun az olmasından yakınan esnaf, üniversite sayısının ve öğrenci nüfusunun arttığını ancak bunun ekonomik anlamda bölgeye gözle görülür bir katkısının olmadığını savundu.

Görüş bildiren esnaflar, ekonomik anlamda bölgenin kalkınması için öğrencilerin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hareket edilmesi ve imar planı hazırlanması gerektiğini belirtti.

Nilgün Faruk (Eczacı): "Devletin bölgeye, esnafa ve bölge halkına katkı yapması gerekiyor"

"Biraz canlanma var. Üniversite sayısının ve nüfuslarının artması, Güzelyurt'un verilmeyeceği yönündeki açıklamalar esnafa umut verici. Güzelyurt Hastanesi'nin temellerinin atılması ve bunun gibi yeni yatırımların ve kalkınma planlarının yapılması bölge halkına ekonomik anlamda ümit veriyor. Devletin bölgeye, esnafa ve bölge halkına katkı yapması gerekiyor. Bölgenin canlanmasındaki en önemli görev devlete düşüyor."

Sema Kasman (Mağaza sahibi) : "Öğrencilerin bölge esnafına ekonomik anlamda pek fazla katkısı olduğunu görmüyoruz"

"Eskiye göre işler kötü ama belki sektörün mevsim döneminden kaynaklanan bir durum olabilir. Bölgede üniversite ve öğrenci sayısı arttı ancak öğrencilerin bölge esnafına ekonomik anlamda pek fazla katkısı olduğunu görmüyoruz. Devletin bölgedeki yatırımlarını arttırması gerekiyor. Yapılan her yenilik ve yatırım, bölge halkını ve esnafı ümitlendiriyor. Benim ümidim var, ümit olmazsa insan yaşayamaz."

Tansay Doğu (Yüncü) : "Öğrenciler için bölge şartları yeterli değil"

"Genel olarak esnafın işleri kötü gidiyor. Siftah yapmadan kapatan çok dükkân var. Bölgedeki üniversite sayısının artmasıyla öğrenci sayısı da arttı ancak esnafa ekonomik anlamda olumlu bir etkisi yok. Öğrencilerin katkısı daha çok marketlere ve restoranlara denilebilir. Öğrenciler için bölge şartları yeterli değil. Öğrencileri Güzelyurt'un merkezine bağlayacak, onların ilgisini çekecek pek bir şey yok. Özellikle ulaşım ve çarpık kentleşme, bölgede büyük sorun haline geldi. Öğrenciler Kalkanlı'dan veya Lefke'den Güzelyurt'un merkezine gelmek için çoğu zaman otostop çekiyor. Özellikle Güzelyurt, toplu taşımacılık konusunda büyük sorun yaşıyor. Ulaşımın yanı sıra bölgedeki bir diğer sorun ise özel öğrenci yurtlarının yerleri. Olur olmaz yerde öğrenci yurdu yapılıyor, bölgede çarpık kentleşme söz konusu. İleriki zamanlar için bunun büyük sorunlar yaratacağını düşünüyorum."

Seval Ayda (Bijuteri): "Öğrencilerin vakit geçirebileceği bir çay bahçesi, eğlence mekanı yok"

''Geçen yıllara göre satışlar çok düşük. Güzelyurt verilecek diye herkes göç etti, nüfus çok az. Üniversiteler açıldı, talebe geldi diyorlar ancak böyle bir şey yok. Çarşıya yatırım olmadıkça talebeyi çekemiyoruz. Öğrencilerin vakit geçirebileceği bir çay bahçesi, eğlence mekanı yok. Öğrencileri çarşıda tutacak bir şey yok, toplu taşımacılık hiç yok. Esnafın satışları azaldı, işler azaldı, artış yok, aynı yerde sayıyoruz. Hatır işi ile gün geçiyor."

Hasan Arsal (Mağaza sahibi) : "Güzelyurt'ta her alanda sürekli kan kaybı yaşanıyor"

"En büyük sorun, Güzelyurt ile ilgili devlet politikası olmamasıdır. Güzelyurt'ta her alanda sürekli kan kaybı yaşanıyor. Devlet teşvik vermiyor, esnafın işini büyütmesi için farklılık lazım. Nüfus az, üniversiteler açıldı ancak ciddi bir katkısı yok. Yıllardır bu bölgede yaşıyoruz, insanları ve bölgeyi seviyoruz ama sevgi karın doyurmuyor. Gençler ev yapmak için 3-4 defa düşünüyor. Kıbrıs sorunu hep gündemde, çözülmediği sürece sıkıntı devam edecek. Devletin ve yöneticilerin ciddi şekilde Güzelyurt bölgesine destek vermesini bekliyoruz."

Ercan Arıkan (Mağaza sahibi) : "Öğrencilerin vakit geçirebileceği yerler yapılmalı ve toplu taşımacılık geliştirilmeli"

Esnafın işi şu anda biraz durgun. Mevsim geçişi olmasından kaynaklanan bir sorun olabilir. Devletin, yatırımlarını arttırması gerekiyor. Üniversite sayısının ve öğrenci sayısının artması özellikle bölgedeki emlak fiyatlarının yükselmesini sağladı. Marketlerin satışları arttı ancak tekstilde pek fazla artış yok. Öğrencilerin bölgede vakit geçirmesini artıracak yeni mekanların yapılması ve devletin bunun için yatırımcıyı teşvik etmesi gerekiyor. Öğrencilerin vakit geçirebileceği yerler yapılmalı ve toplu taşımacılık geliştirilmeli."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.