LEFKE
okuma süresi: 4 dak.

Lefke'nin unutulan simgesi

Lefke'nin unutulan simgesi

Yapı itibariyle insana en çok benzeyen meyve olarak belirtilen ve İslam dininde de yer alan Hurma ağacı, Lefke bölgesinin de sembolleri arasında yer alırken kaderine bırakılmış durumda.

Yayın Tarihi: 05/02/14 11:30
okuma süresi: 4 dak.
Lefke'nin unutulan simgesi
A- A A+

Kıbrıs Postası - Elif ŞEN / Eniz ORAKCIOĞLU

İslam dininde de önemli ölçüde yer alması ve insana en çok benzeyen meyve olarak anılmasıyla büyük önem taşıyan kurma ağacı, Lefke bölgesinin de önemli sembolleri olarak yer alıyor. İnsan gibi dişisi ve erkeği olan, ve üremesininde insan gibi döllenmeyle meydana geldiği hurma ağacı, çeşitli rivayetlerde Hz. Adem'in yaratıldığı toprağın artakalan kısmından yaratıldığı anlatılan hurma ağacı, Lefke bölgesinin de önemli zenginlikleri arasında yer alıyor.Bakımı pahalı ve zahmetli olduğu için günümüzde her ne kadar unutulmuş olsa da Lefke bölgesinin doğal güzellikleri arasında yer alan hurma ağacını bölgede bu işi yürüten Abdullah Ersen'le görüştük.

"Yeniden can buldu"

Lefke'de bir çok hurma ağacının olmasına rağmen gerekli ilgiyi göremeyen hurma ağaçlarının son 4-5 senedir düzenlenen festivallerle tekrar can bulduğunu anlatan Ersen, "Hurma ağacı özel bakım ister. Masraflı bir ağaçtır ve gerekli ilgi ve bakım gösterilmediği zaman verim almanız mümkün değildir. Bölgemizde önemli bir yeri olan hurmacılık 4-5 sene öncesine rağmen unutulmuş durumdaydı. Bölgede düzenlenen festivallerle hurmacılık yeniden can buldu diyebilirim" şeklinde konuştu.

Bakımı zahmetli

Bakımının diğer ağaçlara göre maliyetli olduğunu, bu yüzden bir çok hurma sahibinin ağaçlarla ilgilenmeyi bıraktığını dile getiren Abdullah Ersen "Her bir ağaç için 250- 300 TL civarında masraf yapılması gereklidir. Bunun yanı sıra ağaçtaki meyveleri toplamak için de ayrı bir masraf yapılıyor. Bütün bunların karşılığında hurma meyvesi de çok büyük rakamlar kazandırmadığı için uzun bir dönemdir unutulmuştu. Son zamanlarda düzenlenen festivallerle birlikte hurmaya gösterilen ilgi de arttı. Hurma ağacının bakımı da diğer ağaçlara göre daha zahmetli. Aynı zamanda Lefke'de bu ağaçların bakımını yapabilecek birkaç kişi var. Oysa bölgede binlerce ağaç var. Bütün ağaçların bakımını iki üç kişinin yürütmesi mümkün olmuyor. Bir de ağaçların yüksek olması bakımı zorlaştırıyor. Hurma ağacından meyve alabilmek için dişi ve erkek ağacın döllenmesi gerekli. Uzun olan bu ağaçlarla ilgilenmek oldukça zahmetli. Bölgede bir çok ağacın aşılaması yapılamıyor" dedi.

Ceviz daha fazla kazandırıyor

Hurmanın tek başına yeterli bir gelir kaynağı olmadığını da ifade edenErsen, "Sadece bu işi yaparak bir ev geçindirmeniz mümkün değil. Ancak ek bir gelir gibi düşünmek gerekir. Bunun yanı sıra yine LEfke bölgesinin simgesi haline gelen ceviz ağaçları çok daha fazla kazanç sağlıyor. Bu yüzden hurma yerine cevize yatırım çok daha fazla. Yaşlı ceviz ağaçlarının yanı sıra, yeni ağaç dikenlerin sayısı da azımsanmayacak kadar fazla." İfadelerine yer verdi.

Hurma ve insan arasındaki şaşırtıcı benzerlikler :

· İnsan da hurma da dik ve geniş bir gövdeye sahiptirler.

· İkisinde de erkeklik ve dişilik vardır.

· İkisi de ancak döllenme ile çoğalır ve meyve verir.

· Erkeklik poleni kokusuyla insanın meni kokusu aynıdır.

· İkisinin de kafaları kesildiğinde ölürler.

· İkisinin de kalbi kuvvetli bir darbeye maruz kalırsa ölürler.

· İnsanın cismindeki kıllar ve saçlar gibi hurma ağacında da lifler vardır.

· İnsanın şiddetle suya ihtiyacı olduğu gibi onunda çok bol suya ihtiyacı vardır.

· Ömrü ortalama insan ömrü kadardır.

· Yavrulaması insanın ortalama yavru adedine denktir.

· Gençlik ve ihtiyarlık yaşları da insanın yaşlarına benzer.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.