LEFKE
okuma süresi: 1 dak.

Gemikonağı Göleti doğaya hayat taşıyor

Gemikonağı Göleti doğaya hayat taşıyor

Trodos Dağlarından süzülen berrak suya ev sahipliği yapan Gemikonağı Göleti, ülkemizin tüm renklerini bünyesinde barındıran Lefke'nin bu güzelliğine hayat veriyor.

Yayın Tarihi: 06/02/14 09:45
okuma süresi: 1 dak.
Gemikonağı Göleti doğaya hayat taşıyor
A- A A+

Kıbrıs Postası - Eniz ORAKCIOĞLU/Elif ŞEN

Trodos dağlarından süzülen yağmur sularını, toplayan Gemikonağı Göleti, yeşilin can bulmasına önemli katkı sağlıyor. 1960 yılında yapılan baraj, 1962 yılında döşenen borularla Lefke bölgesinin her yerine uzanıyor.

Gölette biriken suyla sulanan bahçe ve tarımsal alanlar yeşil Lefke'ye can veriyor.

Taşan su Güzelyurt Barajı'na akıyor

Trodos Dağları'ndan akan su zaman zaman barajın taşmasına ve dere yataklarının da sularla dolup taşmasına neden oluyor. 1990 yılına kadar gölete gelen su denize dökülen sular, 1990 yılından sonra Lefke'den Güzelyurt'a kadar yapılan su kanalları ile Lefke'de bir regülatörde toplanarak Güzelyurt Barajı'na taşınmaya başladı. Güzelyturt'a dökülen bu su ise Güzelyurt'taki yer altı su kaynaklarını besleyerek, tuzlanmayı önlüyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.