LEFKE
okuma süresi: 2 dak.

Lefke Maden'den geriye sadece evler kaldı...

Lefke Maden'den geriye sadece evler kaldı...

Lefke'nin bir dönem en büyük yaşam kaynağı olan, zamanla çevre felaketine dönen CMC madeni, geride bıraktığı mirasla bölgenin en büyük sorunu haline geldi. CMC şirketinin yerli halka iş imkanı sunduğu, Rum, Türk, İngiliz'in bir arada barış içinde çalıştığı dönemleri anlatan Cemal Emniyet, madenin kapanmasıyla geride bir tek işçilere bırakılan evlerin kaldığını belirtti.

Yayın Tarihi: 07/02/14 11:30
okuma süresi: 2 dak.
Lefke Maden'den geriye sadece evler kaldı...
A- A A+

Kıbrıs Postası - Elif ŞEN /Eniz ORAKCIOĞLU

Önemli bir doğal zenginlik olan bakır madeninin işlenmesi için Lefke'ye gelen CMC şirketinde, Lefkeli bir çok kişi çalışarak evine ekmek götürmüş. Madenciliğin büyük bir gelir kaynağı olduğu zamanlarda bölge halkına da istihdam sağlayan şirketten her ne kadar kötü bir miras kalsa da geçmiş dönemlerde İngiliz, Rum ve Türkler barış içinde disiplinle yıllarca bir arada çalışmış.

"Madende çalışanların çoğu öldü"

O dönemlerde çalışan bir çok maden işçisinin madenin kapanmasının ardından sağlık sorunları yaşayarak öldüğünü anlatan bölge halkı, madenin sağlığa olumsuz etkilerinin hala devam ettiğini belirtiyor.

"Barış içinde disiplinle çalışıyorduk"

Kıbrıs Postası'nın Lefke ziyaretleri sırasında karşılaştığı eski CMC madeni çalışanı Cemal Emniyet, CMC tarihinin önemli tanıklarından… O günleri gazetemize anlatan Emniyet geçmişten kalan anılarını şu cümlelerle anlattı;

"1961 yılında CMC şirketinde işe başladım. 27 yıl madencilik işiyle uğraştım. O dönemlerde bölge zengindi. Türküyle, Rumuyla, İngiliziyle üç vardiya çalıştık. Hepimiz barış içinde, disiplinle çalışıyorduk. Ben 7 yıl boyunca yer altında çalıştım. Aplıç'ın madenine gittik. Oradan maden getirdik. Ardından bizi Güney'e yolladılar. Aynı disiplinle orada da çalıştık.

"Bize kalan sadece evler oldu"

Ardından ülkede çıkan hadiseler bizlerin işini de etkiledi. Çalıştığımız dönemde koşullar çok iyiydi. Siyasi olaylar yüzünden giden CMC'nin ardından bizler de bu işi bıraktık. CMC madeninde çalışan işçilere, ev verilirdi. Elektrik ve su faturaları için yardım yapılırdı. Şimdi giden şirketin ardından sadece bize kalan CMC evleri oldu. Hala daha evlerinde oturuyoruz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.