LEFKE
okuma süresi: 5 dak.

Yeniden madencilik faaliyeti tedirginlik yarattı

Yeniden madencilik faaliyeti tedirginlik yarattı

CMC'nin sağlığa ve çevreye verdiği zarar sürerken, bir Türk firmanın yeniden madencilik faaliyetleri için kolları sıvaması tepkilere neden oldu.

Yayın Tarihi: 25/02/14 11:30
okuma süresi: 5 dak.
Yeniden madencilik faaliyeti tedirginlik yarattı
A- A A+

Lefke Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı Teoman Oktay, madencilik faaliyetlerine karşı olduklarını kesin bir dille ifade ederek, "Lefke artık kirli yatırımlarla anılmak istemiyor. Bölge, temiz yatırımlarla da kalkınabilir" dedi.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Hakan Oran ise, GÜR-İŞ Firması'nın maden arama ve işletme ruhsatlarını aldığını söyleyerek, artık madenciliğin nasıl ve hangi şartlarda yapılabileceğinin tartışılması gerektiğini ifade etti.

Kıbrıs Postası - Filiz Seyis

Lefke Bölgesi'nde CMC'nin geride bıraktığı zehirli atıkların yarattığı tahribat hala sürerken, Türk Firması GÜR-İŞ'in Kıbrıs'ta maden sahalarında çalışmak istediklerini açıklaması Lefke halkının tepkisini çekti. CMC'den geriye kalan 10 milyon tonluk maden atığı çevreye ve insan sağlığına zarar vermeye devam ediyor. Bölgede, göletlerin CMC atıklarından etkilendiği ve atık tepelerinin dibindeki kuyulardan alınan sularla tarım yapıldığı da biliniyor.

'CMC' mağduriyeti...

KKTC Devlet Laboratuarı'nın 1999 yılında yaptığı analizler sonucunda, tesis çevresindeki bitkilerde ağır metal kümelenmesi tespit edildi ve bu metallerin bitkileri doğrudan yiyen insanlara geçebileceği gibi, bu bitkileri yiyen hayvanların et ve sütü aracılığıyla da insanlara geçebileceği bildirildi. Bölge halkı geçmişte yürütülen madencilik faaliyetlerinin mağduriyetini hala yaşamakta iken, yeniden maden arama çalışmalarının yapılacak olması bölge halkını ve çevre örgütlerini öfkelendirdi.

Oktay: "Lefke artık kirli yatırımlarla anılmak istemiyor"

Kıbrıs Postası'na konuşan Lefke Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı Teoman Oktay, sivil toplum örgütleri olarak madencilik faaliyetlerine kesinlikle karşı olduklarını dile getirerek, "Şu anda Lefke maden üretimi dönemini kapattı, madenin bıraktığı hasarları temizleme ve onları ortadan kaldırma sürecine geçti" dedi. "Lefke artık kirli yatırımlarla anılmayı istememektedir" diyen Oktay, bölgenin turizm, tarım, hayvancılık ve eğitim gibi temiz yatırımlarla da kalkınabileceğine vurgu yaptı.

Madencilik ile sağlanacak iş imkanlarından fazla iş imkanının temiz yatırımlarla da yaratılabileceğini söyleyen Oktay, CMC'den geriye büyük bir atık problemi kaldığını hatırlatarak, yeniden madencilik faaliyeti yapacak firmanın da temiz çalışmasının imkansız olduğunu kaydetti.

"Bölge iskana açıldı!"

Teoman Oktay şu şekilde konuştu: "Lefke geldiği konum nedeniyle madencilik faaliyetlerine kesinlikle uygun değildir. Bölge iskana açıldı, maden alanının hemen yanında evler var. Bu evlerde yaşayan insanların hayatı ne olacak?

Firma düzgün şartlarda madencilik yapacağını söyleyebilir ama bu mümkün değildir.

Madencilik faaliyetlerine kesinlikle karşıyız. Çevre ile alakalı sivil toplum örgütlerinin ortak kararı budur. Bölgede bu konuda destek vereceğimiz tek çalışma, CMC'nin eski atıklarının temizlenmesi, etkisiz hale getirilmesidir. CMC, geriye büyük bir atık problemi bıraktı. Şu anda CMC'den kalan atıklar gerek rüzgarın etkisi, gerekse suların maden atıklarını sağa sola taşımasıyla çok büyük bir çevre sorunu meydana getirmektedir."

"Aradan 40 yıl geçti..."

Oktay şu şekilde konuştu: "Atıklar yağış anında diğer maddelerle reaksiyona geçerek çevreye önemli ölçüde zarar veriyor. Özellikle yağışın yoğun olduğu aylarda atık havuzlarının üzeri sülfirik asitle doluyor. Daha sonra güneşle buharlaşan bu atıkların zararı havaya yayılarak devam ediyor. Bu problemlerin önüne bir an önce geçilmesi gerekir. Aradan 40 yıl geçti."

Oran: "Firma tüm yasal izinleri aldı"

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Hakan Oran ise, Gemikonağı bölgesinde sondaj yapan Türk firması GÜR-İŞ İnşaat ve Mühendislik A.Ş.'nin maden arama ve işletme ruhsatları gibi tüm yasal izinleri aldığını söyleyerek, artık madenciliğin nasıl ve hangi şartlarda yapılabileceğinin tartışılması gerektiğini ifade etti.

"Halk hassas, güvensizlik söz konusu..."

Lefke Bölgesi'nin geçmişte madencilikten çok çektiğini anlatan Oran sözlerine şöyle devam etti: "CMC tonlarca atık bırakıp gitti. Bu nedenle halk hassas, bölge halkı yeni yatırımlara karşı güvensizlik duyuyor. CMC'nin yarattığı kirliliğin temizlenmesi konusunda yeterli olunmadı. Eğer atıklar temizlenebilseydi bölge halkı bu kadar tepkili olmazdı. Halkta ciddi bir güvensizlik söz konusu. Ancak CMC'nin aktif olduğu yıllar bölgenin en refah olduğu yıllardı. CMC tüm adaya istihdam olanağı sağlamıştı."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.