LEFKE
okuma süresi: 7 dak.

"Lefke bu şekilde anılmayı hak etmiyor"

"Lefke bu şekilde anılmayı hak etmiyor"

"SÖZ SİZDE" de bu hafta Lefke bölgesi konuşuldu. Erçin Şahmaran'ın hazırladığı programda, Lefke bölgesinin sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Cuma akşamları ADA TV'de yayınlanan programa bu hafta akademisyen, köşe yazarı Ediz Tuncel, Lefke Turizm Derneği Asbaşkanı Hasan Karlıtaş ve Lefke Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı Teoman Oktay konuk oldu.

Yayın Tarihi: 10/03/14 13:09
okuma süresi: 7 dak.
"Lefke bu şekilde anılmayı hak etmiyor"
A- A A+

Lefke Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı Teoman Oktay "En önemli sorun işsizlik"

"Girne ve Magosa'nın yapılaşmadan dolayı tahrip olan bir doğa yapıları var. Lefke bu anlamda şanslı. Yapı olarak çok tahrip edilmedi. Bunu avantaja çevirmek gerek. Bunu iyi kullanırsak kısa sürede istenilen noktaya gelebiliriz. Lefke'nin bir şansı da, kendi konularına hâkim ve mücadeleci sivil toplum örgütlerine sahip olması. Bu örgütler, maddi olarak amatör ama bilinç olarak profesyonel örgütler. En önemli sorun elbette işsizliktir. Güzelyurt'tan itibaren, güneye de geçerseniz bir gelişme görürüsünüz. Bizim bölgemiz de bir gelişme maalesef göremezsiniz. Bölgenin bakir kalması turizm yatırımların da önemli bir merkez haline getiriyor Lefke'yi.

"Lefke Avrupa Üniversitesine siyaset karıştı"

"Üniversite, beklenen katkıyı bölgeye sağlamadı. Bunun sebebi de yönetimsel hatalardır. Siyaset girmiştir içine. Özerk olamadı. Bu bölgenin kalkınmasın da öncelikli olarak turizm gelir. Eğitim de öncelikli olabilir. Çok yüksek bir tarımsal üretim de var bölgede. Ülkenin %35 üretim kapasitesi bu bölgeden karşılanır. Gelişi güzel ve danışılmadan yapılan bazı girişimler, örneğin baraj gibi, bölgede tedirginlik yarattı. Bunlar yıllardır tartışılıyor. Tepkiler gelince duruluyor sonra yeniden ortaya çıkıyor bunlar. Yerel yönetimde bu gelişme hamlelerine katkı koymalı ama orada da sıkıntılar var."

"Liman bir ihtiyaç"

"Öğrencilerimiz sabahın erken saatlerinde Lefkoşa'ya gidiyor. Bu hem zaman, hem de enerji kaybıdır ve bu gibi sorunları çözmek de zor değildir. Planlama ve irade ile bunları çözebilir. Liman mesela, önemli bir ihtiyaç. Sorunumuz çok ama çözülemez değil. Maddi imkânlar önemlidir. Ama aynı zaman da manevi beklentiler de önem arz eder. Herkes çocuklarına iyi bir eğitim ortamı ister. İnsanlar bunun için bölge dışına çıkıyor. Bunları yapacak siyasi irade bu ülkede yok. Zehirleniyoruz. Kanser hastalığın da birinciyiz. Son günlerde konuşulan AKSA konusu. Neden üzerine gidilemiyor? Açıklansın. Maddi bir kazanç mı sağlanıyor bu şirketten? Bu ülkeyi yönetenler çıkıp söylesin. Bunun sebebi ne ise söylensin. Halk uyumuyor. Herkes olanları biliyor. Çevre Bakanı yaptırım gücünü kullanamıyor mu? Bir insanın sağlığı mı önemli, yoksa bir şirketin kazancı mı? İnsanların yaşam hakkını güvence altına almak devletin en önemli görevidir. Temiz bir bölge sadece turist için değil bizler için önemlidir. Sadece kirlilik değil, sağlıktır önemli olan."

"Cengiz Topel Hastanesini kaldırmak istiyorlar"

"Cengiz Topel Hastanesi otuz yıldır tartışılıyor. Yetersizdir, bölge dışına çıkarılsın, Güzelyurt'a yapılsın, bunlar hep konuşuluyor. Maddi imkânlar olmadığı için bugüne kadar yapılamadı. Şimdi maddi kaynak ayrıldı. İçi boşaltılıp bu bölgeden kaldırılmak isteniyor. Bahaneler yaratılıyor. Bir dönem ciddi ilgi gösterildi hastaneye ve çok güzel sağlık servisi verildi. Şimdi şöyle bir bahane söylüyorlar "Cengiz Topel Hastanesine doktorlar gelmek istemiyor". Böyle bir şey olabilir mi? 15 milyon TL ayırdılar yeni hastane için. Magosa da yapılan hastane 40 milyon TL'ye mal oldu. Yeni bir hastaneyi 15 milyon TL'ye nasıl yapacaksınız? İşte Cengiz Topel orada. Burayı iyileştirelim. Revize eldim, bölgeye daha çağdaş bir sağlık servisi kuralım. Cengiz Topel kapatılacak ama yerine yapılacak olan da yeterli olmayacak. Hem Lefke, hem Güzelyurt'a eşit mesafede bir hastanedir Cengiz Topel. Geliştirilirse rahatça hizmet verir. Bölgemizin ciddi şekilde hazırlanmış plan ve projelerle kalkınma atılımına ihtiyacı var. İstenildikten sonra potansiyelimiz mevcut ve biz Lefke insanına güveniyoruz."

Lefke Turizm Derneği Asbaşkanı Hasan Karlıtaş "Deniz ve yeşil iç içe"

"Lefke'yi üç döneme ayırıyorum ben. Bölge çok zengin. Çok eski dönemlerden önem verilen bir yerleşim bölgesi. Deniz ve yeşil arasında bir bölge. 1974 öncesi maden kasabasıydı bölge. En zengin maden damarları vardı Karadağ'da. Müthiş bir kaynak buradaydı ve bir maden kasabasıydı. 53 köyün merkezi olarak kabul ediliyordu. Merkez bir yerdi. 1974 sonrasında maden işi bitti. Lefke bu dönemden sonra yanız kaldı. Geride madenciliğin bıraktığı olumsuzluklar kaldı. Çok ciddi boyutta bir kirlilik. Kanser vakaları. Lefke bu şekilde anılmayı hak etmiyor."

"Turizm en önemli potansiyel"

"Turizmden alınan pay sadece %2. Turizm payının %98'i diğer bölgelere giderken Güzelyurt ve Lefke'ye sadece %2 pay. Hâlbuki en önemli tarihi eserler, doğa, meyve ağaçları, arkeolojik kalıntılar, eksik olansa bunları bir araya getirip kullanamamak. Planlı bir turizm, eğitim ve iyi tarımsal uygulamalar bölgeyi canlandırır. Bölge insanının göçü önlenir. Lefke ve bu bölge bana göre bu ülkenin en güzel yerleridir. Lefke'nin önü açık ve bunu hızlandıracak adımlara ihtiyacımız var. Halk ve çevre odaklı bir sistem ve plana ihtiyacımız var."

Akademisyen, köşe yazarı Ediz Tuncel "Tek eksik irade ve niyet"

"Yıllar önce Lefke'nin, yüzü Avrupa'ya dönük bir limanı vardı. Çok önemli bir merkezdi. Bölgede potansiyel var. Çok durgun bir ekonomi var. İşsizlik değil bunun adı, bana göre durgunluk. Tarım ve hayvancılık ciddi şekilde mevcut. Düşünün, hayvancılıkla ilgili bir fabrika yok. Ciddi şekilde duyarsızlık ve ilgisizlik var. Dünyanın en güzel hurması var bölgede. Biz başka ülkelerden hurma getiriyoruz. Bu olacak iş değil. Yine çok güzel narinciye potansiyeli var bölgede bu da kullanılmıyor. Bir fabrika olsa ekonomik olarak bölgeyi canlandırır. Ayni şekilde eko turizm imkânı var. Ama irade ve niyet eksik."

"Lefke kan kaybediyor"

"Çok faal örgütler var ama bir şekilde bir araya gelmeyi başaramadık. Bu da bizim eksikliğimiz. Çünkü herkesin küçük hesapları var. Bu ortamda Lefke ve bölgesi parça parça gidiyor. Kaybediyoruz. Merkezi ve yerel yönetim bir araya gelerek ortaya irade koyarsa her şey olur."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.