LEFKE
okuma süresi: 4 dak.

İpek LAÜ'de konferans verdi

İpek LAܒde konferans verdi

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) tarafından "Anayasaların Ülke Yönetimine, İnsan Haklarına ve Ekonomik Gelişmelere Etkileri" konulu konferans düzenlendi. LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa, konuşmacı olarak AK Parti Ankara Milletvekili ve Genel Sekreteri Avukat Haluk İpek katıldı. Konferans LAÜ Rektör Yardımcısı Doç Dr. Akın Cellatoğlu'nun konuşmasının ardından başladı.

Yayın Tarihi: 30/12/14 15:07
okuma süresi: 4 dak.
İpek LAܒde konferans verdi
A- A A+

Açılış konuşmasında Türkiye'de 2010 yılında Anayasa değişikliği komisyon başkanlığı yapan AK Parti Ankara Milletvekili ve Genel Sekreteri Avukat Haluk İpek'in değerli bilgi ve deneyimlerini paylaşmak üzere aralarında bulunduğunu belirten Cellatoğlu İpek'in özgeçmişini katılımcılara aktardı ve 2012 yılında İpek'e LAÜ tarafından Fahri Doktora Payesi verildiğini de sözlerine ekledi.

İpek: Doktora Payesi almış olduğum LAÜ'de böyle bir konferansın yapılması beni onurlandırdı

Konuşmasında Lefke Avrupa Üniversitesi'nde olmaktan mutlu olduğunu söyleyen İpek, 2012 yılında almış olduğu Fahri Doktora Payesi ile LAÜ'nün bir parçası olduğunu ve bugün bu konferansı LAÜ öğrencilerine sunmaktan dolayı onur duyduğunu belirtti.

2010 yılında Anayasa ile ilgili yapılan değişikliklerden sonra, kendisine Fahri Doktora Payesi'nin verildiğini ifade eden İpek, öğrencilerle biraraya gelip onlarla Anayasa değişiklikleriyle ilgili tecrübelerini ve deneyimlerini paylaşacağını ifade etti.

İpek: "Anayasa devletin yazılı üst normlarıdır"

1986 yılında Ankara Hukuk Fakültesi mezunu olduğunu belirten İpek, Anayasaların devletin yönetim biçimini, örgütlenişini, temel normlarını, temel hak ve hürriyetleri üzerindeki "yazılı belge ve üst normlar" olduğunu söyledi. Anayasalar, devlet iktidarlarını sınırlayan temel hak ve hürriyetlerdir diyen İpek, "çünkü devlet çok güçlüdür. Güçlü kurumları vardır. Bireyin korunmaya ihtiyacı vardır. Dolayısıyla bireyi devlete karşı koruyan kuralların da içinde yer aldığı düzenlemelerdir" dedi.

"1921 ve 1924 Anayasaları egemenlik kayıtsız şartsız milletin diyor"

Konuşmasının devamında, 1921 ve 1924 Anayasaları'nın daha demokratik olduğunu, çünkü bu Anayasalarda egemenlik "kayıtsız şartsız milletin" olarak belirtildiğini ifade eden İpek, 1921 ve 1924 Anayasası'nın egemenlik yetkisinin Büyük Millet Meclisi'ne ait olduğunu gücünü buradan aldığını, bu gücün arkasında Büyük Millet Meclisi'nin olduğunu yani "yönetme erkini" başkasına vermediğini söyledi. İpek, ancak bugün 1981 Anayasası'nı açıp baktığınızda "egemenlik" ilkesiyle ilgili olan 6. maddesinde şöyle deniliyor; "egemenlik kayıtsız şartsız milletindir diyor. Türk milleti egemenliğini Anayasa'nın koyduğu esaslara göre, yetkili kurumlar kullanır. Görüldüğü gibi ilk bakışta kulağı pek tırmalamıyor ama, egemenliği sadece halkın seçtiklerine değil, seçmediklerine de egemenliği ve yönetme erkini kullanma yetkisi ile ilgili bir "parantez" açmıştır. Yani Milletin seçtiklerinden yönetme erkini ve yönetme gücünü almış, onu bazı yerlerle paylaşmıştır" dedi.

1961 ve 1982 Anayasalarının birçok kez değiştiğini söyleyen İpek, devletin işleyişini ortaya koyan ama kişi ve hak hürriyetlerini güvence altına alan tıpkı 1920 Anayasası'nda olduğu gibi açık, yalın bir anayasaya yapmaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

İpek: "Anayasalar halkın beklentilerine cevap vermelidir"

İpek, ülkelerde anayasaların halkın düşünceleri esas alınarak, halk temsilcileri, sivil toplum örgütleri görüşlerine başvurularak referanduma gidilmek süretiyle hazırlanması gerektiğine vurgu yaptı.

Yükselen: İpek'i LAÜ'de görmekten dolayı mutlu olduk

Konferans sonunda Haluk İpek'e teşekkür eden LAÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen, İpek'i bugün LAÜ'de görmekten mutlu olduklarını ve vermiş olduğu değerli bilgilerden dolayı oldukça keyif aldıklarını söyledi.

Ardından Rektör Yükselen ve Rektör Yardımcısı Cellatoğlu tarafından İpek'e plaket ve teşekkür belgesi takdim edildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.