LEFKE
okuma süresi: 2 dak.

KKTC Merkez Başkanı San LAÜ'de konferans verdi

KKTC Merkez Başkanı San LAÜ'de konferans verdi

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından "Bankacılıkta Risk Yönetimi ve KKTC Bankacılık Sektörü" konulu konferans düzenlendi. LAÜ Sinema Salonu'nda gerçekleşen konferansa, KKTC Merkez Bankası Başkanı Dr. Bilal San konuşmacı olarak katıldı.

Yayın Tarihi: 10/05/15 14:07
okuma süresi: 2 dak.
KKTC Merkez Başkanı San LAÜ'de konferans verdi
A- A A+

San sunumunda risk, risk yönetimi, bankacılıkta risk türleri, Merkez Bankası perspektifinden risk kontrolü, KKTC bankacılık sektörünün genel görünümü gibi konulara yer verdi.

Bankacılıkta riskin tanımını yapan San riski, bir işleme ilişkin parasal kaybın ortaya çıkması veya bir giderin ya da zararın vuku bulması nedeniyle ekonomik faydanın azalması ihtimali olarak açıkladı. San, risk yönetimini ise orantısızca maruz kalınacak dış etkenlerin önceden tahmin edilmesi, nedenleri ve olası sonuçlarıyla birlikte kontrol altına alınma işlemi olarak tanımladı. "Risk Yönetimi, riskin en aza indirilmesi demek değildir" diyen San, Risk Yönetiminin risk/kazanç dengesinin optimal oranda sağlanması olarak algılanması gerektiğine dikkat çekti.

"Kredilerin toplamı banka özkaynağının 10 katını aşamaz"

Krediler ve diğer yatırımlar için risk sınırlarından da bahseden San, "bir gerçek yada tüzel kişiye banka özkaynağının %10'u veya banka toplam mevduatlarının %2'sinden hangisi daha fazla ise, fevkinde verilen krediler büyük kredi sayılır. Büyük kredilerin toplamı, banka özkaynağının 10 katını aşamaz" şeklinde açıklamalar yaptı.

Dr. San son olarak bankacılıktaki risk türlerini içsel riskler (sermaye yeterliliği riski, likidite ve fonlama riski) ve çevresel riskler (yasal düzenlemelere uyum riski ve ülke riski) olduğunu belirterek öğrencilere bu riskler hakkında örnekler verdi.

Konferansın sonunda öğrencilerden gelen soruları cevaplayan San'a İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Gencay Şaylan tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

LAÜ BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.