LEFKE
okuma süresi: 8 dak.

Lefke'de Aplıç heyecanı

Lefke'de Aplıç heyecanı

Akıncı ile Anastasiadis ile yaptıkları görüşmede her iki toplumda geniş kesimlerin talebi olan Lefke Aplıç ve Derinya kapılarının açılmasıyla ilgili girişimlerin başlatılmasını kararlaştırdıklarını söylemesi, uzun zamandan bu yana kapının açılmasını talep eden Lefke halkına umut oldu. 1974 yıllından beridir kapalı olan Aplıç kapısının açılmasıyla ilgili girişimlere başlanması ile birlikte Kıbrıs Postası'na konuşan Lefkeli vatandaşlar, Lefke'ye yeni bir heyecan geldiğini belirterek, "Artık Lefke çıkmaz yol olmaktan kurtuluyor. 74 öncesinde olduğu gibi bölgemiz geçit olacak ve bu geçidi kullanan Rumlar veya turistler Lefke'yi canlandıracak" şeklinde konuştu. Eskiden olduğu gibi yine Rumlara portakal satabileceklerini söyleyen vatandaş, "Kapının açılmasıyla birçok yönden iyi olacak, barajımıza sahip çıkabileceğiz. Bunun yanında Rumlar plajlarımızı kullanacak, festivallerimize gelebilecek, kahvemizi içip ufak tefek de alışveriş yaparak esnafa katkı sağlayacaktır" dedi.

Yayın Tarihi: 30/05/15 10:03
okuma süresi: 8 dak.
Lefke'de Aplıç heyecanı
A- A A+

Kıbrıs Postası - Eniz ORAKCIOĞLU

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yaptığı açıklamada Anastasiadis ile yaptıkları görüşmeyi değerlendirerek, her iki toplumda geniş kesimlerin talebi olan Lefke Aplıç ve Derinya kapılarının açılmasıyla ilgili girişimlerin başlatılmasını kararlaştırdıklarını kaydetti. Başka kapıların da gündeme gelebileceğini kaydeden Akıncı, "Bunların komitelerde ele alınmasını da karara bağladık" dedi. Görüşmeden çıkan bu karar Lefke halkını mutlu ederken, vatandaşa umut oldu.

Muhtar Turgay Özersoy: "Bölgemiz yeniden turizme kazandırılıyor"

"1974'e kadar açık olan Aplıç Kapısı kapatıldığında Lefke çıkmaz sokak haline gelmişti, şimdi yeniden Aplıç kapısı açılıyor ve bölgemiz yeniden turizme kazandırılıyor. Bunun yanında kapının açılması bölgenin ekonomik yönden de biraz da olsa rahatlamasını sağlayacaktır. Tabi ki kapının açılması ile genç nüfusun biraz olsun bölgede tutabileceğiz diye düşünmekteyim ve Güney'e üretimlerimizi portakalımızı, çileğimizi satabileceğiz. Bunun yanında Rumlar Baf'a kadar gidip denize girmek yerine bizim denizimiz daha yakın olduğu için bizim plajlarımızı tercih edeceklerdir."

Rahme Öğütveren: "Trodos'a kiraz toplamaya gideceğiz"

(Belediye Meclis Üyesi): "Lefke çıkmaz sokak olmaktan kurtuluyor. Trodos'a kiraz toplamaya gideceğiz. Rumlara gelince onlar bize ne getirir ne kazandır bilemiyorum hep beraber göreceğiz, çünkü diğer kapılar açıldığında ne kadar fayda sağladıklarını da gördük. Ama umudum hiç değilse denize girmeye veya bölgemizdeki sörf olanaklarını kullanmaya gelecekleri yönde. Bunun yanında yaptığımız bölge festivallerine de gelip esnafa biraz olsun katkı koyarlar diye düşünüyorum."

Enver Ergüvenç: "Lefkeliler için büyük adım"

"Aplıç kapısı açılırsa biz Lefkeliler için büyük bir adım atılmış olur. Bunun yanında bizim orada barajımız var. Kapının açılması bize ne kadar fayda sağlayacaksa onlara da aynı şekilde fayda sağlayacak. Sonuç olarak Rumlar kapıyı kullanarak Güzelyurt ve Lefkoşa'ya daha çabuk ulaşacak. Bizde gidip barajımızın yanında kebap çevireceğiz. Ama bir gerçek var ki biz onlara daha çok para dökeriz, onlar bize para dökmez."

Ali Deney: "Esnaf iş yapacak"

"Aplıç kapısının açılması Lefke için faydalı olur. Yıllardır bu halk bu kapının açılmasını bekledi. Rumlar geçiş için Lefke'yi kullanırken alışveriş de yapar, kahvede içer, denize de gider ve bölge esnafı biraz daha hareketlenir ekonomimiz güçlenir. Portakal zamanı Rumlara portakal, çilek ve ceviz zamanı da çilek ve ceviz satarız. Bunun yanında barajımıza da sahip çıkacak ve barajımızı istediğimiz zaman görme fırsatı elde edeceğiz. Artık barış olsun isterik."

Rasim Besbelli: "Aplıç kapısının açılması şarttı"

"Daha iyi ve daha canlı bir Lefke için Aplıç kapısının açılması şarttı ve nihayet dileklerimiz gerçek oldu. Şu an Lefke'ye ne gidiş var, ne geliş kapı açılıncaLefke çıkmaz yol olmaktan kurtulacak. Referandumdan sonra birçok kapı açıldı, Aplıç kapısının da açılması gerekirdi ama bugüne kısmetmiş. Kapının açılmasıyla Lefkeyi geçiş olarak kullanacak olan Rumlar hiç değilse geçerken bir kahve içer, marketten bir su bir sigara alır ve bölgeye katkı koyar"

Niyazi Candağ: "İki toplumun faydasına olacak"

"Artık Lefke çıkmaz yol olmaktan kurtuluyor. Aplıç kapısı açılıyor ve bu Lefke için büyük bir gelişme olacaktır. Kapının açılmasının tabi ki iki topluma da faydasınadır. Biz Güneye gideceğiz, onlar Kuzeye geçecek ve iki tarafta diğer taraftan alışveriş yapacak, hiç değilse bir kahve içecektir. Yeni Cumhurbaşkanı akıncıyı yıllardır açılamayan Aplıç kapısını gündeme getirerek açılması yönünde büyük adımlar attığı için tebrik ederiz."

İbrahim Deney: "Çıkmaz sokak olmaktan kurtulacak"

"Aplıç kapısının açılmasıyla Lefke için en önemli şey Lefke'nin çıkmaz sokak olmaktan çıkması olacaktır. Azda olsa işsiz gençlere iş imkânı sağlanacağını da düşünmekteyim. Nüfusun azaldığı bölgemizde hareketlenmeler de olacaktır ve Rumlar denize ta Baf'a kadar gitmektense Yedidalga veya Yeşilırmağı tercih edecektir."

Ozan Candağ: "Lefke daha çok canlanacak"

"Kapının açılmasının illaki bölge için faydası olur. En azından Lefke'nin hareketlenmesi için faydalı olacak ve Lefke daha çok canlanacak. Bunların yanında çok önemli bir olay da Lefke çıkmaz sokak olmaktan kurtulacak."

Fedai Ferit: "Barajımıza sahip çıkacağız"

"Lefke'nin artık çıkmaz yol olmaktan çıkacak olması bizim çok mutlu etti. En önemlisi ise barajımıza sahip çıkabilecek olmamız, çünkü barajdan borularla gelen suyun bakımı yapılmıyor ve gelen su ziyan oluyor. Zaten artık bu kapının açılması icap ederdi. Tabi ki Aplıç Kapısının Güneyinde kalan yerlerde çok fazla nüfus yoktur, bu yüzden turizm için çok fazla fayda sağlayacağını düşünmüyorum."

Akşit Kayınbaşoğlu: "Kapının açılması bizi mutlu etti"

"Kapının açılması bizi mutlu etse de kapı iki taraf içinde sadece kolay ulaşımı sağlayacaktır ve bunun yanında barajımıza sahip çıkma şansını elde edebileceğiz. Bunun dışında kapıyı kullanıp Kuzeye geçiş yapan Rumların gelip burada oturup da para harcayacaklarını sanmıyorum"

Galip Güven: "Yıllardır bu kapının açılmasını bekledik"

"Aplıç kapısının açması Lefke'ye tabi ki bir hareket katar, iki toplum da dilediği gibi giriş çıkış yapabilir. 74 yılından önce Rum portakalını buradan alırdı, yine umuyorum ki Rumlara portakal satabileceğiz. Bunun yanında bölgemiz çıkmaz sokak olmaktan kurtulacak ve giriş çıkışlar sayesinde iki toplum bir birine katkı sağlayacak. Yıllardır bu kapının açılmasını bekledik, Akıncı bunu başardı kendisini tebrik ederiz."

İlker Çuvalcı: "Nihayetin de oldu"

"74 yılından önce Lefke bir hayli hareketliydi ve Rumlar buraya sürekli uğrar portakal alırlardı, yine aynı manzarayı yakalar ve bunu yaşarız diye düşünmekteyim. Yıllardır her fırsatta bölge halkı olarak bu kapının açılması gerektiğini söyleyip durduk, nihayetin de oldu. Mutluyuz ve bölgenin biraz olsun hareketleneceğini düşünüyoruz."

Nazım Ced: "Bölgemiz geçit olacak"

"Aplıç kapısı ile Lefke çıkmaz sokak olmaktan çıkıyor, bölgemiz en azından geçit olacak. Tabi ki barış sürecinde kapıların hepsinin açılması gerekirdi ve askerliğinden tamamen kalkması şarttı. Bunun yanında azda olsa Lefke'yi geçit olarak kullanacak olan Rumlar az da olsa bölge ekonomisine katkı koyacak ufak, tefek alışverişler yapacaklardır."

Tuncay Sarıer: "Yeni bir heyecan geliyor"

"Lefke'ye yeni bir heyecan geliyor. En azından Lefke çıkmaz sokak olmaktan çıktı ve bir çıkış yolu ile birlikte bölgenin motivasyonu düzelecek. Lefke ekonomik yönden de bir hareketlenme kazanacak gelen ve giden ufak, tefek de olsa alışveriş yapacaktır diye düşünüyorum"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.