LEFKE
okuma süresi: 4 dak.

Talat LAÜ'de konferans verdi

Talat LAÜ'de konferans verdi

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Hassas Terazi Kulübü tarafından "Kıbrıs'ta Müzakere Süreçleri" konulu konferans düzenlendi. LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu'nda gerçekleşen konferansa KKTC İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat konuşmacı olarak katıldı.

Yayın Tarihi: 30/05/15 13:46
okuma süresi: 4 dak.
Talat LAÜ'de konferans verdi
A- A A+

KKTC İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, öğrencileri Kıbrıs Sorunu hakkında bilgilendirdi

Talat, "Kıbrıs Müzakere Süreçleri"ni anlattı

LAÜ'den verilen bilgiye göre, Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Hassas Terazi Kulübü tarafından "Kıbrıs'ta Müzakere Süreçleri" konulu konferans düzenlendi. LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu'nda gerçekleşen konferansa KKTC İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat konuşmacı olarak katıldı.

Kıbrıs Sorunu uzun ve köklü bir sorun

LAÜ'de Kıbrıs Sorunu ile ilgili bir konuşma yapmanın, görüşlerini ortaya koymanın ve öğrencilerin sorularını yanıtlamanın kendisi için mutluluk verici olduğunu dile getiren Talat, Kıbrıs Sorunu'nun uzun ve köklü bir sorun olduğuna dikkat çekti. Talat, tarihsel süreçler içerisinde Kıbrıs Sorunu'nu Osmanlı Devleti'nin adayı İngiltere'ye kiralamasından başlayarak anlattı.

Kıbrıs Sorunu ile ilgili ilk görüşmeler 1968'de başladı

Kıbrıs sorunu ile ilgili ilk görüşmelerin Rauf Raif Denktaş ile Glafkos Kliridis arasında Beyrut'ta yapıldığını söyleyen Talat zaman içerisinde Denktaş ile Kliridis'in belirli konularda anlaştıklarını fakat Yunanistan Askeri Cunta'sı tarafından Makarios'a darbe yapıldığını ve Türkiye'nin 1974 yılındaki müdahalesi sonucunda adanın şu anki durumunu aldığını söyledi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin "Güç kullanarak devlet kurulamaz" anlayışı olduğunu ifade eden Talat, bu nedenle 1983'te KKTC'nin ilanını BM'nin yasa dışı olarak ilan ettiğini belirtti.

Annan Planı süreci

2002 yılına gelindiğine AB'nin 10 üyeli genişleme sürecinin sonuna yaklaşıldığını, bu nedenle BM, çözümü Kıbrıs'ın AB'ye girmesinden önce gerçekleştirmek için Annan Planı'nı hazırladığını belirten Talat, 2004 yılında bu plan için referanduma gidildiğini, referandum sonucunda Kıbrıslı Rumların % 76 oranında hayır, Türklerin ise % 65 oranında evet dediğini belirtti. Talat, bu sonuçlar doğrultusunda anlaşmanın sağlanamadığını, Türklerin referanduma evet dediği için BM genel sekreteri tarafından hazırlanan raporla Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonların kaldırılmasının istendiğini belirtti.

2008-2010 yılları arasında ilk defa Türklerin ve Rumların ortaklaşa yakınlaşma metinleri hazırladıklarını, 2010 yılından sonra durağan bir süreç yaşandığını dile getiren Talat, yeni Cumhurbaşkanı ile bu sürecin yeniden canlandığını, yakınlaşma metinlerinin yeniden göz önüne alındığını ve Kıbrıs Sorunu'nun çözülmesi ile Türkiye'nin uluslararası ilişkilerde karşısına çıkan bu sorunun ortadan kalkacağını açıkladı.

Soru üzerine, Kıbrıs Sorunu'nun çözülmesi halinde iki kurucu devletli, dışa karşı tek bir federal yapının olacağını söyleyen Talat, resmi para biriminin Euro, geçiş sürecinde Türk Lirası'nın da Euro gibi resmi para birimi olacağını, bankaların yeni federal yasa ve Merkez Bankası Yasası çerçevesinde uyum sağlayacağını, banka birleşmelerinin söz konusu olacağını dile getirdi.

Konferans sonunda LAÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Ali Yükselen tarafından Mehmet Ali Talat'a plaket veteşekkür belgesi, Hassas Terazi Kulübü Başkanı Ufuk Göncü tarafından da çiçek takdim edildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.