LEFKE
okuma süresi: 6 dak.

LAÜ'de "Güncel Kalça / Diz Artroplastileri ve Fizyoterapi Uygulamaları" çalıştayı düzenlendi

LAÜ'de "Güncel Kalça / Diz Artroplastileri ve Fizyoterapi Uygulamaları" çalıştayı düzenlendi

LAÜ'de "Güncel Kalça / Diz Artroplastileri ve Fizyoterapi Uygulamaları" çalıştayı düzenlendi

Yayın Tarihi: 10/04/16 16:31
okuma süresi: 6 dak.
LAÜ'de "Güncel Kalça / Diz Artroplastileri ve Fizyoterapi Uygulamaları" çalıştayı düzenlendi
A- A A+

LAÜ'de önemli çalıştay

Hasta üzerinde uygulamalar yapıldı

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından "Güncel Kalça / Diz Artroplastileri ve Fizyoterapi Uygulamaları" çalıştayı gerçekleştirildi. LAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Tedavi Hareketleri Laboratuvarları'nda düzenlenen çalıştaya eğitmen Prof. Dr. Nihal Gelecek "Kalça artroplastileri ve fizyoterapisi, Diz artroplastileri ve fizyoterapisi, Literatür tartışması" konularında hazırladığı sunumlar ile katıldı.

LAÜ'den verilen bilgiye göre, iki gün boyunca devam eden çalıştayın ilk gününde, konu ile ilgili kuramsal bilgiler ve fizyoterapi değerlendirmeleri yapan Gelecek, kalça artroplastileri ve fizyoterapisi konusundaki sunumunda kalça artroplastileri, protez malzemeleri, fiksasyon tipleri, kalça artroplasti nedenleri, komplikasyonlar, fizyoterapinin amaçları ve süreçleri hakkında detaylı bilgiler aktardı.

'Artroplasti'yi eklemde varolan şiddetli ağrıyı azaltmak, eklem stabilizasyonunu sağlamak, eklem hareket genişliğini arttırmak, hastanın fonksiyonelliğini geliştirmek amacıyla porselen ve titanyum gibi malzemeler kullanılarak eklem yüzlerinin yeniden yapılandırılması olarak açıklayan Gelecek, artroplasti öncesi yapılması gerekenleri; genel durumun değerlendirilmesi, kas iskelet sistemi değerlendirilmesi, hasta ve yakınlarının eğitimi olarak dile getirdi.

Gelecek, fizyoterapi sürecinde hastanın alması gereken önlemleri, "hastalar ilk 2-3 ay boyunca tuvalette bir yükseltici kullanmalı, alçak, yumuşak koltuk ve sandalyelere oturmamalı, oturur pozisyondan ayağa kalkarken öne doğru eğilmemeli, kalçadan 90°'den fazla eğilmemeli, ayakta dururken ayakları aşırı derecede içe ve dışa döndürmemeli, ameliyatlı tarafın ayağı diğer ayağın önüne getirilmemeli, 6 hafta uyku sırasında bacaklar arasına bir yastık konulmalı ve hiperadduksiyona gelmesi önlenmelidir" şeklinde sıraladı.

Çalıştayın ikinci gününde ise, tedavi uygulamaları ve literatür çalışmaları hakkında bilgiler aktaran Gelecek, uluslararası platformlarda yer alan çalışmaları görsel sunumlar eşliğinde öğrencilere aktardı. Gelecek ayrıca, öğrencilerle birlikte hasta üzerinde yaptığı uygulamalar ile verdiği teorik bilgilerin pratikte nasıl uygulandığını göstererek, öğrencilerin konuyu pekiştirmesine katkı sağladı.

Çalıştaya katılan Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencileri, uygulama sonrasında edinmiş olduğu bilgi ve izlenimlerini anlattılar

Özge Kurt: Uzman hocamız çalıştayda bize daha önce derslerde anlatılan teorik bilgileri 'canlı vaka' üzerinde anlatarak konuyu daha iyi kavramamızı sağladı. Bu vaka çalışmasında, 'total kalça diz artroplastilerinde hem cerrahi öncesi hem de cerrahi sonrasında bir fizyoterepistin yapması gereken bütün protokol yöntemlerini anlattı. Uygulamalı çalışmanın ardından hocamız kendi klinik bilgilerini de bizimle paylaşarak bilgi edinmemizi sağladı. LAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi yeni bir fakülte olmasına rağmen gerek Kıbrıs'ta gerekse Türkiye'deki birçok üniversitenin sahip olmadığı teknolojik laboratuvar ekipmanlarına sahip, bundan dolayı da her türlü çalışmayı yapma fırsatı buluyoruz.

Berat Akdağ: İki gün boyunca yapılan çalıştayda hocamız genel bilgiler aktardıktan sonra vaka üzerinde bizimle pratik uygulama yaptı. Bu uygulama bizim açımızdan çok önemli, çünkü alanda karşılaşacağımız canlı vakalara nasıl davranmamız konusunda deneyim edinmemizi sağladı. Özellikle vaka üzerinde total kalça diz artroplastileri konusunda anlatılanlar mesleki açıdan çok yararlı oldu. Üniversitenin bize sağladığı bu imkânlarla edindiğimiz bilgileri iş hayatımızda da kullanarak topluma daha yararlı birer sağlık çalışanı olmayı hedefliyoruz.

Ayşe Kılıç: Fizyoterapi öğrencileri olarak üniversite bünyesinde yapılan çalıştayın son derece verimli geçtiğini söyleyebiliriz. İlk gün hocamız hasta üzerinde uygulanan teknikleri teorik olarak anlattıktan sonra ikinci gün laboratuvarda kalça ameliyatı olmuş bir hasta üzerinde uygulamalı total kalça diz artroplastileri çalışması bizim için faydalı oldu. Çünkü bu tür çalışmalar sayesinde teorikte anlatılanlar pratiğe döküldüğü için bizim zihnimizde kalıcılığını arttırıyor. Üniversitemizin bu tür çalıştaylar düzenlemesi bizler için çok yararlı oluyor.

Eser Kozak: Çalıştayda bize, vaka üzerinde yapacağımız çalışmalar ile ilgili teorik bilgiler ve hasta üzerinde, total kalça diz artroplastileri hakkında uygulamalı olarak bilgiler verildi. Bu bilgiler bize, mesleğimizde hastalarımıza uygulayacağımız tekniklerin nasıl olması gerektiğini öğretti. Ayrıca çalıştayın, eksiklerimizi giderme, bilgilerimizi pekiştirmesi açısından son derece yararlı bir çalışma olduğuna inanıyorum. Özellikle son teknolojik laboratuvarlara sahip bir fakülte olmamızdan dolayı uygulamalı çalışmalarımızı daha verimli yapıyoruz, bize bu imkânı sağlayan üniversitemize çok teşekkür ediyorum.

LAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafından gerçekleştirilen ilk çalıştaya konuk olarak davet edildiği için mutluluk duyduğunu belirten Gelecek, LAÜ yönetimine ve Sağlık Bilimleri Fakültesi'ne teşekkür etti. Çalıştayın sonunda Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülbin Ergin tarafından Prof. Dr. Nihal Gelecek'e katkılarından dolayı teşekkür belgesi verilirken, çalıştaya katılan öğrencilere ise, katılım belgeleri sunuldu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.