LEFKE
okuma süresi: 6 dak.

LAÜ'de Diyabetin önlenebilir, iyileştirebilir olduğu tartışıldı

LAÜ'de Diyabetin önlenebilir, iyileştirebilir olduğu tartışıldı

LAÜ'de "Diyabet: Önlenebilir, İyileştirilebilir" konulu panel düzenlendi.

Yayın Tarihi: 24/04/16 18:00
okuma süresi: 6 dak.
LAÜ'de Diyabetin önlenebilir, iyileştirebilir olduğu tartışıldı
A- A A+

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından "Diyabet: Önlenebilir, İyileştirilebilir" konulu panel düzenlendi. LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu'ndagerçekleşen panelde, Prof. Dr. Recep Akdur "Bir Halk Sağlığı Sorunu Olarak Diyabet", Prof. Dr. Mehtap Malkoç "Diyabet ve Egzersiz", Prof. Dr. Gül Kızıltan "Diyabet ve Beslenme", Uzman Hemşire Belgin Bektaş "Diyabet ve Hemşirelik" ve Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Başkanı Caner Arca "Diyabet Çıkmaz Sokak Mı?" konularında sunumlar yaptılar.

Tabak: Sağlık çalışanların asıl görevi,önlenebilir hastalıkları topluma anlatmak

Panelin açılış konuşmasını yapan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ruhi Selçuk Tabak, her yıl fakülte olarak üniversite bünyesinde geleneksel hale gelen başta panel, konferans, yürüyüşolmak üzere çeşitli etkinliklerin düzenlendiğini söyledi. Tabak, özellikle sağlık alanında çalışan ya da alana eleman yetiştiren kurumların sağlık bölümlerinin başlıca görevinindiyabetgibi önlenebilirhastalıkların nedenlerini ve nasıl önlenebildiğini topluma anlatarak,toplumunbilgilendirilmesini sağlamak olduğunu vurguladı.

Akdur: Diyabet, kronik komplikasyonları seyreden metabolik ve sistematik bir hastalık

Diyabeti, insülin yetersizliği veya etkisizliği nedeniyle oluşan, kan şekeri düzeyi yüksekliğinin neden olduğu kronik komplikasyonlar seyreden metabolik ve sistematik bir hastalık olduğunu açıklayan Akdur, yaşanan diyabet hastalığı sıklığı ve yarattığı sorunlar nedeniyle tüm dünyada gittikçe önemi artan bir sağlık sorunu haline geldiğine dile getirdi. Akdur, nüfusun yaşlanması ve yaşam tarzındaki hızlı değişim nedeniyle dünya genelinde özellikle tip 2 yani vücudun insülin yaptığı fakat bu insülini yeterli kullamadığı diyabetin herkeste görülmesinin mümkün olduğunu vurguladı.

Malkoç: Diyabetin önlenmesinde günlük ezgersizler önemli

Özellikle gençlerin spor merkezlerinde fiziksel görüntülerinin daha yapılı, fit ve kaslı olması amacı ileegzersiz yapmaktan çok vücut geliştirmek için spor yaptıklarını dile getiren Malkoç, gençlerin aşırı egzersiz yaptıklarını ve diyabet tanısı sonrasında dengesiz yapılan bu egzersizlerin ciddi sıkıntılar ortaya çıktığını vegençlerin büyük risklerle karşı karşıya olduğunaişaret etti. İnsanların egzersizleri sağlıklı olmak için yapmaları gerektiğine vurgu yapan Malkoç, insanın egzersiziyaşam tarzı haline getirerek,fiziksel özelliklerine uygun sporu günlük vesürekli aktivitelerle belli bir program dahilinde yapması gerektiğini vurguladı. Diyabette bireysel egzersizlerin önemli olduğunu ve bu egzersizlerin toplumların anlayışına göre değiştiğini belirtenMalkoç, bireysel egzersiz olarak bazı toplumlarda bisiklet sürülürken, bazılarında ise, yürüyüşlerin yaygın olduğunu ifade ederek,kişinin benimsediği egersizleri yapmasının diyabettin önlenmesinde büyük oranda etkili olduğunu söyledi.

Kızıltan: Diyabet hastalarına özel beslenme programı

Diyabet hastalarıda tıbbi beslenmenin önemini vurgulayan Kızıltan, diyabetlilerin tıbbi beslenme tedavisinde karbonhidrat alımlarını azaltmalarını, tekli doymuş yağ asidi alımlarını artırmalarını,bunlarla birlikte omega 3 yönünden zengin olan ürünlerin tüketilmesine önem vermelerini gerektiğini söyledi. Obezite ve diyabetin 'yapışık ikizler' olarak adlandırıldığını anlatan Kızıltan, obezite ve ağırlık kazanımı diyabet gelişimini 9 kat artırdığını, ağırlık kazanımı bozulmuş glikoz toleransının Tip 2 diyabete dönüşümünde kritik rol oynadığını ifade etti.

Bektaş: Diyabet önemsenmesi gereken ciddi bir hastalık

Bektaş, Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye'de 2000 yılında yaklaşık 3 milyon olan diyabetli sayısının 2030 yılında 6 buçuk milyona ulaşılacağını tahmin ettiklerini söyleyerek, 2030 yılı için tahmin edilenbu değerin, 2014 yılında aşıldığını ve Türkiye'deki diyabetli hasta sayısının bu yıl itibariyle 7 milyonun üzerinde olduğuna vurgu yaptı. Bektaş son olarak, bireyin diyabet ile uyum içinde yaşayabilmesinin diyabetin kişiyi yönetmesi ile değil, kişinin diyabeti yönetmesiyle sağlandığını söyledi.

Arca: Tedbir alındığı takdirde diyabet önlenebilir

Arca, diyabet hastalığının toplumun ciddi bir sorunu olduğunu ve toplumda diyabet hastalığına karşı bilgi eksikliğinin ve önyargıların bulunduğunu belirterek, hastalığa karşı doğru bilgi edinmesinin önemine dikkat çekti.Arca, kişilerin diyabet kontrollerinin yaptırmalarının ve önceden tedbir alındığı takdirde diyabetin önlenebilir bir rahatsızlık olduğunu kaydetti.

Panel soru-cevap bölümünün ardından, LAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ruhi SelçukTabak ile LAÜ Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Deniz Şelimentarafından katılımcılara teşekkür belgesi takdim edilmesi ile son buldu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.