LEFKE
okuma süresi: 5 dak.

LAÜ'de hayvan hakları ve korunmalarıyla ilgili konular irdelendi

LAÜ'de hayvan hakları ve korunmalarıyla ilgili konular irdelendi

Lefke Avrupa Üniveritesi (LAÜ) KAY Kulübü, Öğrenci Dekanlığı ve KKTC Hayvan Hakları Derneği'nin ortak işbirliğiyle "Sokakta Yaşam da Bir Haktır" konulu etkinlik düzenlendi.

Yayın Tarihi: 24/07/16 17:47
okuma süresi: 5 dak.
LAÜ'de hayvan hakları ve korunmalarıyla ilgili konular irdelendi
A- A A+
Lefke Avrupa Üniveritesi (LAÜ) KAY Kulübü, Öğrenci Dekanlığı ve KKTC Hayvan Hakları Derneği'nin ortak işbirliğiyle "Sokakta Yaşam da Bir Haktır" konulu etkinlik düzenlendi. LAÜ KAY Kulübü Danışmanı Emel Yılmaz'ın açılışını yaptığı etkinlikte, LAÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Başkanı Doç. Dr. Lerzan Aras, LAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meltem Uçar, YDÜ Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsfendiyar Darbaz, YDÜ İrfan Günsel Araştırma Merkezi Öğretim Görevlisi ve Kıbrıs Hayvan Hakları Derneği Üyesi Nazım Kaşot ve KKTC Hayvan Hakları Derneği Üyesi Avukat Göksu Durmuş bilgiler verdiler.

Ülke genelinde ilk kez geniş katılımlı olarak LAÜ öncülüğünde yapılan etkinlikte, hayvanların sağlık alanındaki kullanımı, hayvanlarla doğada yaşam, kısırlaştırma ve yararları, hayvan refahı yasası, çevre etiği ve hayvan hakları konuları ele alındı.

ARAS: HAYVANLARLA YAŞAMAYI PAYLAŞMAK DUYGUSU KÜÇÜKKEN BAŞLAR

Hayvanlarla yaşamayı paylaşmak duygusunun küçükken başladığını ifade eden Aras, özellikle insanların sokak hayvanlarının da bir yaşam hakkının olduğunu kabullenip bu hayatı ortak sürdürmelerini bilmeleri gerektiğini söyledi. Aras, hayvanların insanların hayatlarına farklı şeyler kattığını ve bunların en önemlisinin ise 'dostluk ve aidiyet duygusu' olduğunu vurguladı.

DARBAZ: ÜLKEMİZE UYGUN HAZIRLANMIŞ POPÜLASYON YÖNETİM UYGULAMASI GEREKİR

Darbaz, hayvan koruma ve hayvan refahı bilimi kapsamında ülkemiz koşullarına uygun hazırlanmış popülasyon yönetim uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Darbaz, bilimsel olarak kabul gören tek doğru ise, hayvanları öldürülmeden popülasyon kontrolu ve yönetiminin yapılarak, rehabilitasyon merkezlerinde bekletilmeden kısırlaştırılıp, aşılanması ve tekrar yerine bırakılması gerektiğine vurgu yaptı.

KAŞOT: KİŞİLER KENDİ YANLIŞLARINI SORGULADIKLARI ZAMAN ETİK DEĞERLERE ULAŞMIŞ OLUR

Çevre etiğinin içinde yaşadığımız toplumda sürekli olarak karşımıza çıkan, çevre sorunları olduğunu belirten Kaşot, insanların yaptığı her davranışın kurallar çerçevesinde gerçekleşmesinin söz konusu olmadığını vurguladı. Belli kuralların olmadığı alanlarda kişinin, kendi kararları sonucundaki davranışları sergilediğine işaret eden Kaşot, kişiler kendi verdikleri kararların doğruluğunu ya da yanlışlığını sorguladıkları zaman etik değerlere ulaşmış olacaklarını söyledi.

UÇAR: ÜNİVERSİTE OLARAK FARKLI KONULARA DİKKAT ÇEKMEYE ÖNEM VERİYORUZ

Lefke Avrupa Üniversitesi olarak her zaman farklı konulara dikkat çekmeye önem verdiklerini belirten Uçar, sokak hayvanlarının haklarının korunması ve onların yaşamlarını sürdürmeleri için, gerek yerel yönetimlerinin gerek sivil toplum örgütlerinin, gerekse vatandaşların onlara karşı daha duyarlı davranarak yaşam haklarına saygı göstermesi gerektiğine işaret etti. Köpeklerle birlikte diğer hayvanların evcilleştirilmesinden beri, avcılık, koruma, sürü gütme, enkaz arama, uyuşturucuyu bulma gibi birçok farklı alanlarda insanlara yardım ettiğini anlatan Uçar, bu hayvanların yaşam alanları rehabilitasyon süreçleri ne kadar iyi olurlarsa, insanların onlardan yararlanıp hizmet almalarının da o kadar fazla olacağını vurguladı.

DURMUŞ: HAYVANLARIN KORUNMASI REFAH YASASININ YENİDEN DÜZENLENMESİ GEREKİR

Panelde son olarak hayvanların yaşam hakları ve hukuki boyutu hakkında bilgi veren avukat Göksu Durmuş, insanların hayvanları sahiplenerek sevmeleri gerektiğini belirterek, insanların sevgiye ihtiyaçları olduğu kadar, hayvanların sevgiye o kadar ihtiyaçları olduğunu söyledi. Ülkemizde en sık rastlanan olaylardan birinin de hayvanlara yönelik kötü muamele yapıldığına işaret eden Durmuş, hayvanların korunması refah yasasının, hayvanlara kötü davrananlara yönelik cezai uygulamasının yetersiz olmasından dolayı, suçların sürekli olarak arttığını ve bu sorunun önüne geçilebilmesinde en etkili yöntemin hayvanların korunması refah yasasının yeniden düzenlenerek gerekli cezai yaptırımların yürürlüğe girmesi gerektiğine vurgu yaptı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.