LEFKE
okuma süresi: 7 dak.

Lefke'de "sevinç ve umut dolu" ilçe heyecanı…

Lefke'de "sevinç ve umut dolu" ilçe heyecanı…

Kıbrıs Postası'nın geçtiğimiz günlerde "Lefke'nin ilçe olması için düğmeye basıldı" başlıklı haberi ile duyurduğu gelişme, bölgede heyecan ve umut yarattı…

Yayın Tarihi: 03/08/16 08:09
okuma süresi: 7 dak.
Lefke'de "sevinç ve umut dolu" ilçe heyecanı…
A- A A+
Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Kıbrıs Postası'nın geçtiğimiz günlerde "Lefke'nin ilçe olması için düğmeye basıldı" başlıklı haberi ile duyurduğu gelişme, bölgede heyecan ve umut yarattı…

Öteden beri mücadelesi verilen Lefke'nin ilçe olması ile ilgili İçişleri Bakanlığı'nın başlattığı çalışmalar, bölge halkı ve sivil toplum örgütleri tarafından takdirle karşılandı ve "sonunun getirilmesi" yönünde temennilere neden oldu…

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Hızlı: "Lefke'nin İlçe olması devlete ek bir külfete neden olmayacak"

Söz konusu gelişmeyle ilgili Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Hızlı, "Beklediğimiz bir olaydı ve yıllardır da talep ediyoruz. Öte yandan Lefke'nin ilçe olmasının devlete bir külfeti de olmayacak. Personel eksikliğine rağmen polis karakolu, mahkeme, hastane gibi devlet kurumlarımız zaten var; sadece bir kaymakam atanacak…" dedi.

Lefke Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörü Teoman Oktay: "Bakanlığın prensip kararı sevindirici"

Lefke Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörü Teoman Oktay "Uzun yıllardır talebimizdi… İçişleri Bakanlığının bu yönde prensip kararı alması sevindirici ve bizi memnun etmiştir. Uygulamaya geçmesi noktasında da takipçisi olacağız…" değerlendirmesini yaptı.

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya: "Bu siyasi kararın 'altyapının' da sağlanması ile doldurulması lazım. Takipçisiyiz"

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya ise altyapıya dikkat çekti ve takipçisi olacaklarını vurguladı. Kaya şöyle dedi; "Uzun yıllardır bölge sivil toplumunun talebi idi. Güzelyurt-İskele'nin ilçe yapılması sürecinde 'Lefke de dâhil' diye yola çıkıldı ama süreç içinde Güzelyurt-İskele'nin ne denli ilçe olmanın gereklerini yerine getirebildiği de soru işaretidir. Nitekim İskelenin Kaymakamlık binası henüz yapıldı… Zaman içinde de Lefke'de alt yapı ya boşaltıldı ya da Güzelyurt'a taşındı. Lefke'nin ilçe olması neticede siyasi bir kararadır ve bunun altı bölgedeki 'altyapının' da sağlanması ile doldurulabilir. Bu anlamda kararın takipçisiyiz…"

Lefke ve Çevre Köyleri Dayanışma ve Kalkındırma Derneği (LEKAD) Başkanı Hakan Oran: "Bu konuda hep umutlu olduk: siyasilerin takipçisi olacağız ve hayat bulmasını sağlayacağız"

Lefke ve Çevre Köyleri Dayanışma ve Kalkındırma Derneği (LEKAD) Başkanı Hakan Oran, Kıbrıs Postası'nın duyurduğu gelişme ile ilgili şu mesajı verdi; "Uzun yıllardır bu yönde çaba veriyoruz. Güzelyurt'un ilçe olması sırasında ilk kez gündeme geldi ancak zaman içinde Lefke'nin bucak olması şartlarının da içi boşaltıldı. Lefke; Venedik, Osmanlı ve İngiliz dönemlerinde de merkezdi. Bu anlamda tarihi bir misyonu var ve bunu iade etmek gerekli… Bu konuda hep umutlu olduk: siyasilerin takipçisi olacağız ve hayat bulmasını sağlayacağız…"

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Rektörü Mehmet Ali Yükselen: "Gün boyu telefonlarımız susmadı, bölgede ciddi heyecan oluştu"

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Rektörü Mehmet Ali Yükselen "Çok sevindirici bir haber… Gün boyu bizim de telefonlarımız susmadı. Bir heyecan oluştu bölgede. Üniversitede bu yıl 8 Bin öğrenciyi aşmayı öngörüyoruz. Bu sayı iki yıl içinde de 10 Bini geçecek. Bu anlamda da bir nüfus oluştu. Umarım sonu gelir ve gerçekleşir…" değerlendirmesini yaparken LAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Özgün Faruk ise "Lefke'nin ilçe olması bölgede meşale olması demek… Biz de gelişmeyi sevinç ve umutla karşıladık" şeklinde konuştu.

Nazım Beratlı: "Lefke'deki devlet binalarına bakıldığında merkez olduğu net bir şekilde görülür"

Eski siyasetçi, Lefkeli ünlü yazar Dr. Nazım Beratlı ise "Lüzinyan döneminden beri Kıbrıs'ta Lefke merkezdir. Lefke'deki devlet binalarına bakıldığında da bu net bir şekilde görülür: Osmanlı döneminde 16 ilçeden biridir. İngiliz döneminde ise tam ilçe ilan edilmek üzereyken 2. Dünya Savaşı patlak verdi. Sonra da EOKA meselesi derken kaldı… Ve biz de bugüne değin 53 köyü olan bu merkezi yok etmeye çalıştık. 2002'de Belediye Başkanlığına adaylığımda da en önemli vaatlerimden biri idi. Gelişme son derece önemli ve sevindirici…" diye konuştu.

Yasa değişikliği gerekiyor, Hükümet hazırlayıp meclise sevk etme niyetinde…

Kıbrıs Postası dün söz konusu gelişmeyi şöyle duyurmuştu; "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin en batıdaki yerleşim birimi olan Lefke ile ilgili olarak Aplıç Kapısı'nın açılması çalışmaları uluslararası alanda devam ederken, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı'nın, Lefke'nin ilçe olması için yoğun bir çalışma başlattığı öğrenildi.

Kıbrıs Postası'na konuşan İçişleri Bakanlığı kaynakları, Lefke Bucağı'na bağlı 13 köy ve Lefke Üniversitesindeki öğrencilerle birlikte 20 bin kişiye yaklaşan nüfusu ile ilçe olmanın tüm gereklerini taşıdığını ifade ettiler.

Aynı kaynaklar Lefke'de her türlü devlet dairesinin mevcudiyetinin yanı sıra gerekli ilkokul, lise, teknik lise ile birlikte bir de üniversitenin bulunması nedeniyle İçişleri Bakanı Kutlu Evren'in bu şekilde bir çalışma başlatılması talimatı verdiğini ifade ettiler.

1974 öncesi de adanın en önemli yerleşim birimlerinden olan Lefke'nin İlçe olması çalışmaları ile ilgili haberleri dün Bakanlar Kurulu sonrası gazetemize konuşan İçişleri Bakanı Kutlu Evren de doğruladı.

"Tarihsel süreç içerisinde her zaman Türk yerleşim yeri olan Lefke'nin ilçe olmaması için neden göremediğimden bu çalışmayı başlatma talimatı verdim" diye konuşan Evren ayrıca Lefke'de her ilçede olan tüm devlet dairelerinin bulunmasının bir avantaj olduğunu ve Lefke'nin ilçe olması sürecinde devletin herhangi bir kaynak kullanmak zorunda kalmayacağını söyledi.

Lefke'nin İlçe olabilmesi için KKTC'yi beş ilçeye ayıran "Mülki Yönetim ve Bölümleri Yasası'nda" bir değişiklik gerektiğini ifade eden Bakan Evren, bu değişikliği de süratle Meclise sevk etmek niyetinde olduklarını ve mümkün olan en yakın zamanda Lefke'yi KKTC'nin altıncı ilçesi haline getirmek istediklerini anlattı.

Lefke'de halihazırda mahkeme, Sosyal Sigortalar Dairesi, Telekomünikasyon Dairesi, Elektrik Kurumu, Polis Merkezi gibi devlet kurumlarının bulunduğunu belirten Bakan Evren, kaliteli ve yetkili devlet hizmetini bölgedeki vatandaşın ayağına götürmek için bu hamleyi son derece önemli bulduğunu da sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.