LEFKE
okuma süresi: 6 dak.

Lefke'nin kurtuluşu için düzenlenen etkinlikte Belediye Başkanı Kaya'dan sitemkar konuşma!

Lefke'nin kurtuluşu için düzenlenen etkinlikte Belediye Başkanı Kaya'dan sitemkar konuşma!

Barış Harekatı'nın İkinci Safhası'nda 16 Ağustos 1974'te kurtarılan Lefke, 42 yıl aradan sonra kurtuluşunu bir kez daha kutladı.

Yayın Tarihi: 17/08/16 08:30
okuma süresi: 6 dak.
Lefke'nin kurtuluşu için düzenlenen etkinlikte Belediye Başkanı Kaya'dan sitemkar konuşma!
A- A A+

Barış Harekatı'nın İkinci Safhası'nda 16 Ağustos 1974'te kurtarılan Lefke, 42 yıl aradan sonra kurtuluşunu bir kez daha kutladı.

Lefke'de sabah Kemal Özalper Şehitliği'nde dün gerçekleştirilen törenden sonra da Atatürk Parkı'nda ikinci bir tören yapıldı.

Buradaki tören, Atatürk büstüne çelenklerin konması , saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Güzelyurt Kaymakamı Teyfik Direnç ile Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya'nın tören birliklerini ve halkı kutlamasının ardından, Lefke İstiklal İlkokulu, Cengiz Topel Endüstri Meslek Lisesi'nden öğrenciler ve eski mücahit komutanı Ahmet Ced şiir okudu. Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya'nın konuşmasının ardından Lefke Belediyesi Halk Dansları Ekibi gösteri sundu. Tören, resmi geçitle sona erdi.

Törene, Direnç ve Aziz'in yanı sıra, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, UBP Milletvekilleri Hasan Taçoy, Zorlu Töre, CTP Milletvekili Hüseyin Erçal, bağımsız milletvekili Menteş Gündüz, üst düzey askeri erkan ve diğer yetkililer de katıldı.

KAYA'DAN SİTEMLİ KONUŞMA

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya'nın konuşması alışılmış tören konuşmalarından farklıydı. Belediye Başkanı konuşmasında, Lefke'nin güncel birçok konu ve sorunuyla ilgili sitem ve eleştirilerde bulundu.

Kaya konuşmasına, "Bir toplumun varoluş ve geleceğinin şekillendiği günlerin yıldönümündeyiz. Kendi ülkesinde, kendi toprağında tutunabilme, var olabilme ve yeni nesilleri geleceğe,daha iyi bir geleceğe taşıyabilme adına verilen mücadelenin bir safhasının sona erip yeni bir safhasının başladığı günlerin yıldönümü" sözleriyle başladı.

Kaya, 42 yıl sonra geriye dönüp bakılınca, en azından Lefke bölgesi açısından, o dönemdeki her türlü olumsuz şarta rağmen ortaya konan azme ve mücadeleye yaraşır bir noktada olunduğunu söyleyebilecek durumda olmadığını kaydetti.

"O MÜCADELE NİYE VERİLDİ?"

Kaya konuşmasına şöyle devam etti:

"Dişiyle, tırnağıyla, vakti geldiğinde kanıyla bu mücadeleyi verenler kendilerinden sonra gelen kuşakların 42 yıl çözüme ulaştırılamayan CMC atıklarıyla, ısıtılıp ısıtılıp önüne sürülen yeni madencilik ve kirli yatırımlarla, Cengiz Topel Hastanesi'ni kapattırmamak, işlevsizleştirmemek uğraşıyla, Aplıç Kapısı'nın açılması konusundaki anlamsız gecikmeleri beklemekle, bölge okullarının her yıl niye hem kadro, hem fiziki yapı olarak hep yetersiz bir şekilde eğitim yılına başlamasıyla uğraşsınlar, ömür tüketsinler diye mi o mücadeleyi verdiler?...

Uluslararası tanınmışlığı olan Gemikonağı Limanı'na ısrarla hiçbir düzenleme yapılmayıp çürümeye terkedilişini izlesinler, Güzelyurt-Lefke arası çift şerit yol yapılırken canlarından bezdirecek yeni sorunlara sahip olsunlar, istihdam konularında hep unutulan, sosyal konut uygulamalarında hep geride kalan ve bölgeden göç eden durumunda olsunlar, tarım alanında üretimde en çok ısrar eden, en çok üreten olup da en çok mağdur olan olsunlar diye mi o mücadele verildi?"

"BU SORUNLAR ARTIK CİDDİYETLE ELE ALINIP ÇÖZÜMLENMELİ"

Kaya, bu soruları oluşturan konuların artık ciddiyetle ele alınıp çözümlerin üretilmesi, zaman geçmesine rağmen, "geç kalınmıştır demeden", öyle bir algıya varılmadan ele alınması ve adım atılmasının gerekli olduğunu vurguladı.

Devletin atacağı her adıma koşut, bölge insanının iki adım atacağını vurgulayan Aziz, "Yeter ki o adımı görsün, o motivasyonu yakalasın. 42 yıl içerisinde bölgedeki hemen hemen tek olumlu girişim olan Lefke Avrupa Üniversitesi'nin her aşamasında bölge insanının olumlu, katkı koyan tavrı buna en güzel örnektir" dedi.

Başkan Kaya, bu sorunların yanında, "En fazla turizm potansiyeli olup da çok az bir turizm getirisine sahip olan bölgeye gerekli teşviklerin uygulanması, her dönem söz verilen ama bir türlü hayata geçirilemeyen yat limanının inşası, devlet dairelerinin ve polis teşkilatının personel, fiziki yapı ve işlev olarak güçlendirilmesi, tarıma gerçekçi teşviklerin uygulanması, üretilenlerin pazarlanmasında etkin yöntemlerin sağlanmasının" da gündemlerinin ön sıralarında yer aldığını kaydetti.

"LEFKE BÖLGESİNİN GELİŞİMİ EĞİTİM, ÜRETİM VE TURİZMDEDİR"

Kaya, uluslararası bir ağ olan Cittaslow ağının da bir üyesi olan Lefke bölgesinin gelişiminin eğitim-üretim ve turizmde olduğunu ve bunun dikkate alınması gereken en önemli konu olduğunu söyledi.

Kaya, konuşmasının sonunda "bölge halkının 6'ncı ilçe olma talebini" dile getirerek, şöyle dedi:

"Bölge insanı tüm bu sorunların çözümü konusunda bilimsel, kararlı ve yaşama uygun adımların atılmasını beklerken bunların yerelden, yerinden yönetimi etkin kılabilecek altı dolu, kısa bir süreç içerisinde tüm kurumları hazır, işlevsel bir ilçeleşmeyi çıkış yolu olarak görmektedir. İnsanımızın 6. İlçe Lefke talebini buradan dile getiririm."

Kaya'nın konuşması boyunca, Lefkeli gençler kürsünün yanında durarak üzerinde Lefke Türk Spor Kulübü'nün renkleri olan beyaz üzerine morla yazılmış "6. İlçe Lefke" pankartı tuttular.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.