LEFKE
okuma süresi: 3 dak.

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği: "İleri madencilik tesisine izin vermeyeceğiz"

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği: "İleri madencilik tesisine izin vermeyeceğiz"

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği, Turizm ve Çevre Bakanlığı'ndan; CMC Maden Alanı'nın temizlenmesi için Portİsbi şirketi ile yapılan sözleşmenin iptal edilmesini ve şeffaf bir ihale açılmasını istedi.

Yayın Tarihi: 27/08/16 16:59
okuma süresi: 3 dak.
Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği: "İleri madencilik tesisine izin vermeyeceğiz"
A- A A+

Dernek, Lefke'de ileri madencilik için planlanan tesisin kurulmasına da izin vermeyeceklerini vurguladı.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, Portİsbi Cyprus Free Zone & Marine Logistic firmasının 8 yıl önce Gemikonağı CMC alanında bulunan atık madenlerin bertaraf edilmesi ve bölgenin serbest liman olarak kullanıma açılması için adaya geldiğini ve bölgeyi Serbest Bölgeler Yönetim Kurulu ile bir sözleşme imzalayarak "Doba Investment" firmasından devraldığını kaydetti.

Yıllar içinde hemen hemen hiç bir çalışmanın yapılamadığını ve bölge sivil toplum örgütlerinin baskısı ile Portİsbi firmasının bir ÇED raporu hazırladığını ve halka da aktarıldığını belirten dernek, yaptıkları çalışmalar ve aldıkları uzman görüşleri kapsamında ÇED raporunda birçok aksaklık ve çevre ile insan sağlığına zarar verici unsurlar bulunduğunu savundu.

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği, yapılan itirazlar sonucu bu raporun yeniden incelemeye alındığını ancak çıkacak olan ÇED inceleme sonucunun kesinlikle firma lehine olacağına inandığını belirterek, bu çerçevede hukuksal bir çalışma başlatıldığını ve alternatif bir ÇED raporu incelemesinin yapılması için çalıştıklarını kaydetti.

Dernek, Gemikonağı CMC alanına getirilen malzemelerden de endişe duyduğunu ve inceleme yapılması gerekliliğine değinerek, şunları kaydetti:

"PORTİSBİ firmasının hiç bir şekilde bölgemizde mevcut sözleşme ve mevcut ÇED raporu ile proses işlemi yapmasına müsaade etmeyeceğiz.

CMC maden atıklarının temizlenmesi proses işlemi ile yapılmasına izin vermeyeceğiz. Temizleme işlemi sadece atık madenin gerekli önlemler alınarak yerinde gömülmesi ile olmalıdır.

Turizm ve Çevre Bakanlığı'ndan; Portİsbi ile olan Serbest Bölgeler Yönetim Kurulu ile bir sözleşmenin iptal edilmesi, Maden atıklarının temizlenmesi sürecinin 5 yıl ile sınırlandırılması, Yeni bir teknik şartname hazırlanması ve halkı ve çevreyi koruyan ciddi maddelerin eklenmesi, Şeffaf bir ihale süreci ile ihale açılması, Yapılacak işlerin ve sürecin kontrol mekanizması belirlenmeli ve bunun için bir komite kurulması. Bu komiteye Lefke Belediyesi, Lefke Avrupa Üniversitesi, Sivil Toplum Örgütleri de dahil edilmelisini talep etmekteyiz.

Kesinlikle ileri madencilik için kurulması planlanan tesisin kurulmasına izin vermeyeceğiz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.