LEFKE
okuma süresi: 4 dak.

LAÜ'de "Depresyon" ele alındı

LAÜ'de "Depresyon" ele alındı

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu veSağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulutarafından "Depresyon Hadi Konuşalım: Nedir? Ne Değildir? Ne Yapabiliriz?" başlıklı panel düzenlendi.

Yayın Tarihi: 30/04/17 16:11
okuma süresi: 4 dak.
LAÜ'de "Depresyon" ele alındı
A- A A+

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu veSağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulutarafından "Depresyon Hadi Konuşalım: Nedir? Ne Değildir? Ne Yapabiliriz?" başlıklı panel düzenlendi.

Açılış konuşmaları LAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ruhi Selçuk Tabak ve Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof.Dr.Şengül Hablemitoğlu'nun yaptığı panele;Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, Emekli Öğretim Üyesi Prof.Dr.Gülşen Terakye, Psikiyatrist Dr. Semih Dikkatli, LAÜ Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Klinik Psikolog Yrd.Doç.Dr. Çağay Dürü ve LAÜ Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Gülbin Ergin konuşmacı olarak katıldılar.

Farklı sunumlar ile depresyon ele alındı

"Kahkahalı Depresyon" başlıklı sunumda Terakye, "Dünya Sağlık Örgütü Dünya sağlık gününde bizlere, kendi mesajlarınızı yaratın, metinlerinizi oluşturun, kendi iletişim ağınızı kurun, kampanyalar başlatın. Akranlarınızla,arkadaşlarınızla ve toplumla bu konuyu canlı tutun diyor" ifadesini kullandı. Terakye, depresyonu her insan zaman zaman kendini üzüntülü ve mutsuz hissedebileceğini, eleştirilmek, mukayese edilmek, işinden ayrılmak, sevdiğini kaybetmek, aldatılmak veya başarılı olamamak üzüntüye yol açan olaylarından bazıları olduğunu, üzüntülü durumun uzaması, çökkünlüğe dönüşmesi ve nedensiz ortaya çıkması bir ruh sağlığı sorunu olarak tanımladı

"Gönül Yarası ve Depresyon" konulu sunumunda Dikkatli,depresyon tanısı alan kişilerin öncelikle bunu bir hastalık olarak kabul etmeleri gerektiğine dikkat çekti. Tedavide hastaların konuşarak destek almaya kendilerini hazırlamalarının önkoşul olduğunu belirten Dikkatli, sosyal çevre ile sözel iletişimin depresyonun önlenmesinde ve tedavisinde etkili bir yöntem olduğunu vurguladı.

"Depresyonla Başaçıkmada Psikoterapi Yaklaşımı" başlıklı sunumunda Dürü,depresyonun temel belirtilerini; mutsuzluk, umutsuzluk, boşlukta hissetme, ilgisizlik, kilo verme veya alma, ajitasyon veya yavaşlama, enerji düşüklüğü, değersizlik ve suçluluk duyguları, düşünmekte veya odaklanmakta zorluk, ölüm ve intihar düşünceleri, işlev kaybı gibi belirtilerden oluşabildiğini ifade etti. Dürü, yapılan araştırmaların depresyon tedavisinde psikoterapinin etkili bir yöntem olduğunu söyleyerek, "Terapist ve hasta arasında terapatik bir ittifak kurulmalıdır" dedi.

Ergin ise, "Depresyonla Başaçıkmada Fiziksel Aktivitenin Rolü" konulusunumunda, fiziksel aktivite seviyesi düşük olan bireylerde depresyon görülme oranının, fiziksel aktivitesi yüksek olan bireylere göre daha yüksek olduğunu belirtti. "Depresyon tedavisinde ise egzersiz eğitiminin semptomlarda %67-74'lük bir iyileşmeyle sonuçlandığı ortaya çıkarılmıştır" diyen Ergin, ayrıca haftanın çoğu günü (haftada en az 240dk) yapılan orta ve şiddetli egzersiz programlarının depresyonu önleyebildiğini vurgularak, egzersizlerin kişiye özel planlanması gerektiğini ve doğru egzersiz için mutlaka bir fizyoterapiste danışmaları gerektiğini söyledi.

Etkinliğin sonunda LAÜ Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof.Dr.Şengül Hablemitoğlu tarafından katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdim edildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.