LEFKE
okuma süresi: 6 dak.

Başbakan Özgürgün: "Eğer Aplıç açılmazsa, Derinya da açılmaz"

Başbakan Özgürgün: "Eğer Aplıç açılmazsa, Derinya da açılmaz"

Özgürgün, Aplıç Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulundu: "Eğer Aplıç açılmazsa, Derinya da açılmaz. İkisi de aynı anda açılmalı. Hükümet olarak net görüşümüz budur. Önce Derinya gibi bir şey dolaştı. Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz."

Yayın Tarihi: 19/05/17 07:28
okuma süresi: 6 dak.
Başbakan Özgürgün: "Eğer Aplıç açılmazsa, Derinya da açılmaz"
A- A A+
Başbakan Hüseyin Özgürgün, hükümet olarak Aplıç ve Derinya sınır kapılarını açmaya hazır olduklarını vurgulayarak, "Eğer Aplıç açılmazsa, Derinya da açılmaz. İkisi de aynı anda açılmalıdır. Hükümet olarak net görüşümüz budur" dedi.

Beraberindeki heyetle bu öğleden sonra Aplıç Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulunan Başbakan, basına açıklama da yaptı.

"BU İŞ TEK TARAFLI OLMAZ"

Türk tarafının bu konuda üzerine düşeni yaptığını söyleyen Başbakan Özgürgün, "Aynı karşılığı onlardan da bekliyoruz. Bu iş tek taraflı olmaz. Nasıl ki Kıbrıs'ta anlaşma istendiğinde bu tek taraflı iradeyle olmadı, olamaz. Kapıların açılması ve bu tip adımların atılması eş zamanlı ve karşılıklı olmalı" dedi.

Bunların iyi niyet göstergesi olduğunu da belirten Özgürgün, "Geliş-geçişler temel nokta. Dolaşma, iç içe geçme arttıkça, yıllar sonra anlaşma masada, siyasi olmasa bile kendiliğinden olur" şeklinde konuştu.

Özgürgün, bu adımların atılması konusunda tereddüt edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, " 'Rum tarafındaki siyasi iradeye Aplıç ve Derinya sınır kapılarını aynı anda açalım' çağrımı yineliyorum" dedi.

Başbakan, açıklamasının devamında şunları da kaydetti:

"Hem hükümet hem de Lefke bölge halkı olarak buranın bir an önce açılabilmesi için konuyu ta 2009'dan beri, Yeşilırmak Kapısı ile gündeme getirdik.

Biz o dönemin hükümetiydik. Sonra hükümetler değişti. Şimdi yine hükümetteyiz ve aynı çizgide devam ediyoruz.

Buraya süratle, Avrupa standartlarında bir yol yapıldı. Bu yol ara bölgenin sınırına kadar geldi. Bana verilen bilgiye göre, 500 metrelik ara bölge var. Bunun 250 metresini bizim yapmamız gerek. Ara bölge kontrolü Birleşmiş Milletler'de.

Eğer izin verirlerse üzerimize düşen 250 metreyi derhal yapmaya hazırız. Biz devlet olarak da halk olarak da buna hazırız. Önemli olan iradenin Güney'de olması. Gördüğüm kadarıyla Güney'de bu irade henüz oluşmuş değil."

"DERİNYA AÇILMASIN DEMİYORUZ, DERİNYA AÇILIRSA EMİNİM Kİ APLIÇ AÇILMAZ"

Birleşmiş Milletler'in, Avrupa Birliği'nin süreci olumlu sonuçlandırmaya çalıştığını da kaydeden Başbakan, "2009'da yaşadığımızı yaşamak istemiyoruz" diyerek şunları ekledi:

"O dönem ben Dışişleri Bakanı'ydım. Aplıç ile Yeşilırmak kapılarının aynı anda açılmasını gündeme getirdik. Bölge halkının Lefkoşa'ya ulaşması uzun saatler alır diye, insani koşullar nedeniyle bu konuda geri adım attık. 'Önce Yeşilırmak Kapısı açılsın, Aplıç da açılır' dedik. Açılmadı.

Biz 2009'da yaşadığımızı yaşamak istemiyoruz. Eğer Aplıç Kapısı açılmazsa, Derinya Kapısı da açılmaz. İkisi de aynı anda açılmalıdır. Hükümet olarak net görüşümüz budur. Bunu ben Sayın Cumhurbaşkanı'na da ilettim. Biz her iki kapıyı hükümet olarak derhal açmaya hazırız. Önce Derinya gibi bir şey dolaştı. Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Derinya açılmasın demiyoruz, Derinya açılırsa eminim ki Aplıç açılmaz."

OKTAY

Lefke'deki sivil toplum örgütleri adına konuşan Lefke ve Bölgesi Sivil Toplum Örgütleri Koordinatörü Teoman Oktay, Derinya ve Aplıç sınır kapılarının eş zamanlı açılması konusunda çağrı yaparak, "Güneyin talebi Derinya Kapısı'nın önce açılmasıdır. Bölge olarak bunun kabul etmeyiz" dedi.

ÖZGÜRGÜN, LEFKE 16 AĞUSTOS STADI'NI VE LEFKE AVCILIK ATICILIK KULÜBÜ POLİGONU'NU ZİYARET ETTİ

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Lefke 16 Ağustos Stadı'nı ve Lefke Avcılık Atıcılık Kulübü Poligonu'nu ziyaret ederek, buralara gerekli desteği sağlamaya hazır olduklarını kaydetti.

İlk açıklamasını Lefke 16 Ağustos Stadı'nda yapan Başbakan Özgürgün, Spor Dairesi, Lefke Türk Spor Kulübü iş birliğinde stadın ışıklandırılması, saha zemininin ve çevresinin düzenlenmesi, kapalı tribünün tamamlanması konusunda yürütülen çalışmalara değindi.

"Burayı ülkenin en güzel statlarından biri haline getirme düşüncesindeyiz" diyen Başbakan, Lefke 16 Ağustos Stadı'nın konumuna, zemin yapısına da dikkat çekerek, burasını kamp merkezi haline dönüştürmeyi hedeflediklerini belirtti.

"SÜREÇ BAŞLADI. DEĞİŞİM ZAMAN İÇİNDE GÖZLE GÖRÜLÜR HALE GELECEK"

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Lefke'nin devlet kurumlarıyla ilçe faaliyetlerinin yürütüldüğü merkez haline geleceğini kaydederek, "Süreç başladı. Değişim zaman içinde gözle görülür hale gelecek" dedi. Başbakanlık'a Bağlı Spor Dairesi'nin Lefke Bölge Amirliği ve Piyangolar Birimi binasının açılışı Başbakan Hüseyin Özgürgün tarafından yapıldı. Özgürgün'ün Lefke'deki temasları bu açılışla tamamlandı.

"BU AÇILIŞ BİR MESAJ İÇERİYOR"

Açılış töreninde konuşan Başbakan Özgürgün, "Bu açılış, Lefke ilçe olduktan sonra devletin elinin buraya ne kadar hızlı uzandığına dair mesaj içeriyor. Bu mesaja Başbakanlık öncülük ediyor" dedi.

Lefke'ye, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nun (Kıb-Tek) bölge amirliğinin de açıldığını anımsatan Özgürgün, "Lefke artık ilçedir. Devlet dairelerinin her hizmeti Lefke ilçe merkezinden verilecek" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.