LEFKE
okuma süresi: 5 dak.

Uluşan: "Jeoloji ve Maden Dairesi kuyu kazma izinlerini 'adil' bir şekilde vermiyor"

Uluşan: "Jeoloji ve Maden Dairesi kuyu kazma izinlerini 'adil' bir şekilde vermiyor"

Doğancı Köyü sakinlerinden çiftçi ve hayvancı Salih Uluşan, kendisine su kuyusu kazma izni verilmemesi nedeniyle isyan etti…

Yayın Tarihi: 10/01/18 08:00
okuma süresi: 5 dak.
Uluşan: "Jeoloji ve Maden Dairesi kuyu kazma izinlerini 'adil' bir şekilde vermiyor"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Cansu Yarışan

  • Kıbrıs Postası'na konuşan Doğancı Köyü sakini Salih Uluşan, yaklaşık olarak 20 yıldır hayvancılık ve çiftçilikle uğraştığını ve geçimini bu şekilde sağladığını belirterek, mevcut su kuyusunun kuruması nedeniyle ekinlerini sulayamadığını ve maddi anlamda büyük zarara uğradığını kaydetti.
  • Tarım arazisine yeni bir su kuyusu kazmak istediğini ve gerekli izin için Jeoloji ve Maden Dairesi'ne başvurduğunu ifade eden Uluşan, kendisine söz konusu tarım arazisinin tuzlu bölgede olması gerekçesi öne sürülerek izin verilmediğini açıkladı.

"TUZLU BÖLGE' OLMASI GEREKÇESİ ÖNE SÜRÜLEREK KUYU KAZMA İZNİ VERİLMEDİ"

Tarım arazisi içerisine su kuyusu kazma izni için Lefke Kaymakamlığı'na ve Jeoloji ve Maden Dairesi'ne gerekli başvuruları 2017 Mart ayında yaptığını ancak Haziran ayına kadar kendisine olumlu veya olumsuz bir cevap gelmemesi üzerine Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü ile bizzat gidip görüştüğünü ifade eden Uluşan, Jeoloji ve Maden Dairesi Müdürü'nün kendisine su kuyusu kazmak istediği söz konusu arazinin tuzlu bölge olması nedeniyle izin verilmesinin mümkün olmadığını söylediği belirtti.

"30 METRE İLERİDE BAŞKA ÇİFTÇİNİN ARAZİNE KUYU KAZMA İZNİ VERİLDİ"

Uluşan kendisine yeni su kuyusu kazma izni verilmediğini ancak kendi arazisinin yaklaşık olarak 30 metre mesafe ilerisinde bulunan başka bir çiftçinin arazisine 'tuzlu bölge' sınırları içerisinde olmasına rağmen su kuyusu kazma izni verilmesinden yakınarak, "Benim arazim içinde bulunan mevcut su kuyusu şu anda kurudu. 2016 Ağustos tarihinde su kuyusunu yenileme izni alarak mevcut kuyumun yanına yaklaşık 180 bin TL harcayarak 2 su kuyusu daha kazdım. Mart 2017'de yeni bir su kuyusu kazma izni için müracaat ettim izin verilmedi ancak 30 metre ileride bulunan araziye kuyu kazma izni verildi. Bana su kuyusunu yenileme iznini bile zar zor verdiler. Ancak mevcut su kuyusunun yanına kazılan su kuyusundan da su çıkmadı. Şu anda susuzluk nedeniyle 24 dönümlük narenciye bahçem kurumaya yüz tuttu. 2016 yılından beri su sıkıntısı yaşıyorum. Geçen yıl ektiğim 130 dönümlük silajlık mısır tarlam da kurudu ve bu nedenle 95 bin TL zarar ettim" dedi.

"KUYU KAZMA İZİNLERİ ADİL OLARAK VERİLMİYOR"

Tarım arazisinde 1972 yılından itibaren bulunan mevcut su kuyusunun kuruması üzerine aynı arazi içerisinde yeni bir su kuyusu kazmak istediğini belirten Uluşan, kendisine 2017 Mart ayında su kuyusu kazma izni için başvuru yapmasına rağmen izin verilmediğini ancak kendisinden sonra 'tuzlu bölge' olarak ilan edilen bölge içerisinde başka çiftçilere izin verilmesinin 'adil olmadığını' kaydederek şöyle konuştu:

"Arazimin kuzey tarafında bulunan su kuyusunun kuruması nedeniyle güney tarafına su kuyusu kazmak istiyorum. Jeoloji ve Maden Dairesi bana izin vermedi ve su soruna çare bulmam için birlik kurmamı söyleyerek beni geri çevirdi. Ancak benden sonra kuyu kazmak için izin isteyenlere izinleri verildi. Hatta son olarak seçim yasakları girmeden 2 gün önce 11 Kasım 2017'de hemen yan tarafımdaki tarım arazisi içerisinde kuyu kazma izni verildi. Benim diğer çiftçi arkadaşlarımın su kuyusu kazması ile ilgili bir derdim yok ancak kuyu kazma izinleri adil olarak verilmiyor"

"32 DÖNÜM DİRİFİL ARAZİSİ SU OLMAMASI NEDENİYLE KURUDU"

Yıllardır çiftçilik ve hayvancılıkla uğraştığını ve geçimini bu şekilde sağladığını kaydeden Uluşan, hayvanlarına yem sağlamak amacıyla ektiği yoncaların (dirifil) sulama sıkıntısı yaşaması nedeniyle kuruduğunu ve narenciye bahçelerinin de kurumaya yüz tuttuğunu belirterek, "Hayvanlarıma yem sağlamak amacıyla ektiğim 32 dönüm dirifil arazisi su olmaması nedeniyle kurudu. Yıllardır hayvanlarımı bu şekilde besliyordum şimdi hayvanlarımı nasıl yem sağlayacağım?" dedi.

"YÜZ BİNLERCE LİRALIK HARCAMA YAPTIM ANCAK ŞU ANDA ÜRETİM YAPAMIYORUM"

2016 yılı itibari ile kuyu yenileme, su havuzu yapma ve fıskiye, su borusu gibi malzemeler için ve sulama tesisatı masrafları için yüz binlerce lira harcamasına rağmen şu anda su kuyusunun kuruması nedeniyle ekinlerinin ve narenciye bahçelerinin de kuruduğunu belirten Uluşan, "Benim işim çiftçilik ve hayvancılık. Su yoksa geçim kaynağım da yok demektir. Sulama tesisatı için yüz binlerce liralık harcama yaptım ama su olmaması nedeniyle ekinlerim kurudu büyük zarar ettim. Sulama için yaptığım tüm yatırımlar da boşa gitti. Başkalarına kuyu kazma izni verilirken bana neden verilmiyor anlamıyorum. Şu anda üretim yapamıyorum, her şey durmuş durumda" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.