TURİZM
okuma süresi: 5 dak.

KTOB Başkanı Hüseyin Aktığ: "Turizm çözümle patlar"

KTOB Başkanı Hüseyin Aktığ: "Turizm çözümle patlar"

Müzakere süreci ve olası bir çözümle Turizm'de yaşanması muhtemel olumlu gelişmeler KKTC'de sektörün içinde yer alan unsurları harekete geçirdi.

Yayın Tarihi: 19/03/14 12:00
okuma süresi: 5 dak.
KTOB Başkanı Hüseyin Aktığ: "Turizm çözümle patlar"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Filiz Seyis

The Cyprus Peace Divident Revisited raporunda yer alan çözüm sonrası yirmi yıllık dönemde turizm sektörünün İki milyar Euro büyüyeceği öngörüsü Kıbrıs Türk Otelciler Birliği tarafından heyecanla karşılandı.

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, Ada'da gerçekleşecek bir çözümle Turizmin patlayacağını vurguladı.

Turizmin ülkenin kaderi olduğuna dikkat çeken Aktığ, "Ercan Havaalanı ile Mağusa Limanı'nın uluslararası kullanıma açılmasının yanında Maraş'ın eski günlerine dönmesinin sektörde ciddi bir hareketliliğe neden olacağını belirtti.

Turizm'de "Yapılacak daha çok iş" var diyen Aktığ, sektörle ilgili Yol Haritasını Kıbrıs Postası'na anlattı.

Kuzey Kıbrıs'ta, 2009'da 370 bin olan turist sayısı, yüzde 100 artarak 800 bin sayısına ulaştı, turizm gelirleri ise 400 milyon dolardan, 700 milyon doların üzerine çıktı.Sektörde yaşanan bu çıkış trendinin, müzakere süreciyle daha da hızlanması ve olası çözüm ile patlaması bekleniyor.

"Dünya standartlarını yakaladık"

Kıbrıs Postası'na açıklamalarda bulunan KITOB Başkanı Hüseyin Aktığ, turizm sektöründe yaşanan ve yaşanması beklenen gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Aktığ, son üç yılda 18 farklı ülkeden turistleri misafir eder duruma gelindiğini aktararak, bu açıdan dünya standartlarının yakalandığını belirtti.

"Az parayla çok iş yaptık"

Aktığ şunları kaydetti:

"Trip Advisor adlı internet sitesinden, 2009-2013 yılları arasında ülkemizi ziyaret eden otellerimizde kalan turistlerin değerlendirmeleri ve verdiği notlar takip edildi. Gördüğümüz değerlendirmeler bizi çok gururlandırdı. Az parayla çok iş yaptığımız ortaya çıktı.

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik başlayan müzakere süreci ile turizm sektörü de yeni bir sürece girecek."

"Çözüm sürecine giderken yapılması gerekenler var..."

"Annan Planı döneminde de doluluk artışı yaşanmıştı. O dönem sektörün ilk sınavıydı. İkinci sınavımızı ise son üç yılda verdik. Önümüzdeki sürece hazır olduğumuz konusunda özgüvenimiz arttı.

Müzakere sürecinin olumlu sonuçlanması ve Ercan Havaalanı ile Mağusa Limanı'nın uluslararası kullanıma açılması ve Maraş'ın açılması durumunda turizm sektöründe çok ciddi bir hareketlilik yaşanacaktır. Ancak bu sürece giderken yapılması çok şey var."

"Bürokratik engeller aşılmalı"

Sektörün daha da büyümesiyle ortaya çıkacak sorunlara değinen ve çözüm önerileri sunan Aktığ, bürokratik engellerin ciddi bir tehdit unsuru olduğunu kaydetti.

Son üç yılda yakalanan ivmenin 5 yıldızlı yatakların 3 yıldızlı yataklarla aynı fiyata satılmasıyla da alakalı olduğunu ifade eden Aktığ, 5 yıldızlı otellerin kendi standartlarında değer bulması için teşvik edilmesi gerektiğini anlattı.

12 tesisin kapalı olduğunu ve birçok tesisin de zar zor ayakta durduğunu belirten Aktığ, bu tesislerin hayata döndürülmesi gerektiğini söyledi.

"OTEM değil, OTEM'ler açılmalı!"

Kalifiye, eğitimli ve Kıbrıs kültürüne sahip insanların sektöre hazırlanmasının önemine vurgu yapan Aktığ sözlerini şöyle sürdürdü:

"Turizm sektörünün kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak için kurulan Otelcilik, Turizm ve Eğitim Merkezi (OTEM) on yıldır kapalı... Oysa ki ülkemizde OTEM değil, OTEM'ler açılmalı.

Turizm, ülkemiz için ekonomik kaderdir. Bunu anlamamız gerekir. Ya öğrenip yapacağız ya da yapamıyoruz deyip çekileceğiz, yabancılar gelip yapacak. Ama turizm bu ülkede yapılacak. Turizm bu ülkenin kaderidir, geleceğidir."

"İki buçuk milyon sektöre ivme kazandırmaz"

Bakanlar Kurulu'nun turizm sektörüne 2 buçuk milyon TL kaynak ayırması kararını da değerlendiren Aktığ, bu kararın sektörün finansal olarak desteklenmesi gerektiğini gösteren bir karar olduğunu ifade etti.

2 buçuk milyon TL'nin sektöre bir getirisi olmayacağını belirten Aktığ, bu miktarın turizm gibi çok pahalı olan bir sektöre ivme kazandırabilecek bir miktar olmadığını sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.