TURİZM
okuma süresi: 6 dak.

Gelen turistlerden en fazla 5 yıldızlı oteller faydalandı

Aslan payı beş yıldızlıların

Ulaşım teşvikinin sağlanması turizm geliri 400 milyon dolardan 700 milyon dolara yükselirken, gelen turistlerden en fazla 5 yıldızlı oteller faydalandı.

Yayın Tarihi: 15/06/14 10:28
okuma süresi: 6 dak.
Aslan payı beş yıldızlıların
A- A A+

Turizm sektöründeki Pazar payı ulaşım teşvikinin sağlanması ile genişledi ve turizm geliri 400 milyon dolardan 700 milyon dolara yükseldi. Ancak ulaşım teşviki ile gelen turist potansiyeli orta ölçekli otellere değil, beş yıldızlı otellere kar getirdi.

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ,oluşan turizm gelirinin eşit ve adil bir şekilde yayılması ve paylaşılması için çalışma yapılması gerektiğini ifade etti. Star Kıbrıs'a konuşan Aktığ,2009-2010 turizm sezonunda yürürlüğe konan ulaşım teşviki sayesinde otellerde ciddi bir doluluk artışı olduğunu vurguladı ve turizm gelirinin yükseldiğini söyledi.

Aktığ,ulaşım teşviki ile gelen turistlerin beş yıldızlı otellere kaydığını, bu durumun büyük oteller ile küçük oteller arasında rekabet açısından sıkıntı yarattığını dile getirdi. Aktığ,Oluşan gelirin toplumun her kesimine adil bir şekilde yayılması ve paylaşılmasını hedeflemeliyiz "dedi.

AKTIĞ, "BU YIL GEÇEN YILA ORANLA ARTIŞ BEKLİYORUZ"

2013 yılında 70 bin turistin Kuzey Kıbrıs'a geldiğini belirten Aktığ,bu yıl beklentilerinin daha yüksek olduğunu,yüzde 15 oranında bir artış beklediklerini dile getirdi.Ülkeye gelen turistin büyük çoğunluğunun Türkiye'den geldiğini kaydeden Aktığ, ulaşım teşvikleri ile ülkeye gelen turist dağılımının istenilen şekilde olmadığını dile getirdi. Beş yıldızlı otellerin hak ettikleri yatak fiyatına müşteri bulamadıklarını belirten Aktığ,bunun nedenlerini ise şöyle açıkladı: "Çevre kirliliğinin her günartması. Sektörde çalışacak eğitimli insan gücü bulma sıkıntısı ve sektörün kendisini yenilemesi için gerekli finansman desteğinden uzak olması ve bulsa bile finansmanın pahalı olması gibi birçok neden sıralanabilir."

REKABETTE SIKINTI YAŞANIYOR

Bu nedenlerden dolayı ulaşım teşviki ile gelen turistlerin beş yıldızlı otellere kaymasının önlenemediğini kaydeden Hüseyin Aktığ, böyle bir durumda beş yıldızlı oteller ve diğer otellerin rekabet edebilirlik açısından sıkıntı yaşadığını dile getirdi. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen 2009-2010 turizm sezonunda yürürlüğe konan ulaşım teşviki sayesinde otellerde ciddi bir doluluk artışı olduğunu vurgulayan Aktığ, ayrıca bu turizm gelirinin de yükselmesine neden olduğunu ifade etti.

TURİZM GELİRİ ARTTI, ADİL PAYLAŞILMALI

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, sektörde Pazar genişlemesi yaşandığını; 18 üçüncü dünya ülkesinden turist geldiğini, net turizm gelirinin 400 milyon dolardan 700 milyon dolara yükseldiğini dile getirdi. Aktığ, "Oluşan gelirin toplumun her kesimine adil bir şekilde yayılması ve paylaşılmasını hedeflemeliyiz "dedi.

KURTARACAKSA TURİZM KURTARACAK

Birleşmiş Milletler Örgütü'nün 2008 yılında hazırladığı raporda ekonomik çöküşten kurtulmanın yolunun turizm olduğunun belirtildiğini kaydeden Aktığ,bunun KKTC için de geçerli olduğunu dile getirdi.Hüseyin Aktığ, turizmin kalkındırılması için birçok faktörün gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Çevreden, insan faktörüne, kültürümüzün korunmasından, turistik tesislerin sağlıklı ekonomik bir iklim içerisinde faaliyet gösterebilmelerine kadar birçok konuyu birlikte başarmamız halinde arzu ettiğimiz yere gelecektir. Bu konuda Reel Sektör Danışma Kurulu olarak hazırlanan turizm raporu Hükümetimize sunulmuştur. Bu Raporla birlikte hazırlanan Eylem Planı uygulandığı oranda ülkemizde turizm istediğimiz yere varacaktır. Bu da artan turizm gelirinin toplum tarafından paylaşılması demektir."

SORUN ÇÖZÜLMEZSE ORTA ÖLÇEKLİ İŞLETMELER EL DEĞİŞTİRİR

Her sektör için olduğu gibi turizm sektörü için de finansmanın, ulaşımın zor ve pahal ıolduğunu, bu sorunun çözülmesinin orta ölçekli işletmelerin rahat nefes almasına neden olacağını söyledi.

Hüseyin Aktığ,sorunun devamı halinde ortaölçekli işletmelerin sektörün dışına itileceğini ve bu da eldeğiştireceğini ve bunun de yerlisermayenin yok olması anlamınageldiğin iifade etti.

Aktığ,turizmin kalkınması için turizm politikalarının siyasetten arındırılması gerektiğini, bu kapsamdaTurizmÖrgütünün kurulmasız orunluluğu olduğunu ve Dünya ile rekabete denteksektör olan turizmin sorunlarına Dünya'lı bir bakış açısı ile bakılabilmesi gerektiğini söyledi.

DESTEK KREDİLERİ ŞART

Ülkede 120 otelinaktifolarakçalıştığınıbelirtenAktığ,otellerin en hayati sorununun maddi sorunlar olduğunu ifade etti.

Hüseyin Aktığ, "Bunoktada TC YardımHeyetikaynaklı Faiz Destekli Özel Banka kredileri ve henüz bu yıla çılmamış Hibekre dilerinin yayılara kartması gerekmektedir.

Ancak bu noktada geçmişten gelen Kalkınma Bankası kredilerinin de günümüz şartlarına uygun şekilde bir çözüme kavuşması gerekmektedir" dedi.

Star Kıbrıs - Suna Erden

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.