TURİZM
okuma süresi: 8 dak.

Arar: "2014'ten daha iyi bir turizm sezonu bekliyoruz"

Arar: "2014'ten daha iyi bir turizm sezonu bekliyoruz"

Merit Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar, canlı yayın konuğu olduğu Bloomberg HT kanalında, Haber Koordinatörü Ali Çağatay'ın sorularını yanıtladı.

Yayın Tarihi: 31/01/15 13:09
okuma süresi: 8 dak.
Arar: "2014'ten daha iyi bir turizm sezonu bekliyoruz"
A- A A+

"2014'ten daha iyi bir turizm sezonu bekliyoruz"

Merit Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar, canlı yayın konuğu olduğu Bloomberg HT kanalında, Haber Koordinatörü Ali Çağatay'ın sorularını yanıtladı.

Ali Çağatay: Turizm konuşacağız. Yavru Vatan Kıbrıs'ın turizmini konuşacağız, neden konuşacağız; Biliyorsunuz, Rusya'da bir kriz var, Ukrayna'da zaten bir kriz var. Rus ve Ukraynalı turistler daha az gelecek, bu Orta Asya'yı da etkiliyor. Bu coğrafyadan bize özellikle Antalya'ya daha az turizt gelecek, ama buna mukabil yani Türkiye'ye gelmeyen turistin Kıbrıs'a gitme ihtimali son derece yüksek. Stüdyomuzda Merit Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Reha Arar var. Tespitim doğru mu?

Reha Arar: Tespitiniz bir noktada doğru. Doğru oldu nokta; Rusya'da bu sene ciddi bir krizin olacağı ve bu krizin Antalya'yı da %20, % 25 etkileyeceği. Rusya'dan tahmin ediyorum ki zengin turistin dışında, orta seviyeden insanların çıkışı olmayacak, Rusya orta sınıfı tatile gelmeyebilir. Bunun yanın da zengin sınıfın da rantı azaldığı için daha tetbirli seyahat edeceklerdir. Rusya, bizim turizim pastasının hani baş dilimi derler ya, doğum günü olana verilir. Bu kısım olmayacak. Kıbrıs merceği ile olaya baktığımız da durum biraz daha farklı. Kıbrıs'da zaten Rus turist, beklendiği kadar, tahmin edildiği kadar değil. Bunu yanın da özellikle Kuzey Kıbrıs'ta Ortadoğu ve körfez ülkelerinden bize gelen bir turist akımı var. Örneğin, Merit Royal adı, Lübnan da büyük bir kesim tarafından biliniyor.

Ali Çağatay: Siz galiba Lübnan televizyonlarına reklam veriyorsunuz?

Reha Arar: Evet, Lübnan televizyonlarına reklam veriyoruz. Hariri Havaalanı yolunda panomuz var. Lübnan'da sık sık basın etkinlikleri yapıyoruz. Hemen hemen her üç ayda Merit Royal Hotel'e basın grupları getiriyoruz. Biz bunları yaparken zaten öncelikle Kıbrıs'ı tanıtıp daha sonra tesislerimizi tanıtıyoruz. Kaldı ki, doğru yöntem budur. Kıbrıs'ın tanıtımı şu anda sıkıntılıdır.

Ali Çağatay: Tanıtım konusunda ne yapmak lazım?

Reha Arar: Tanıtım konusunu ikiye bölmek lazım; ilk olarak ana vatanda tanıtım, diğeri ise potansiyel ülkeler de tanıtım. Potansiyel ülkelerdeki tanıtımı her otel, her acenta kendi çapında yapmaya çalışıyor, ama bu yereli değil. Bunun profesyonel eller tarafından ve devletin desteği ile yapılması şarttır. Türkiye , bu tanıtım olayını çok başarılı bir şekilde 80'lerden beri yapıyor. Rahmetli Kuntay, rahmetli Özal döneminde başlayan tanıtım, bugün artık globalleşti.

Ali Çağatay: Türk Hava Yolları artık dünyanın her yerinde sponsorluklar alıyor. O sponsorluklar çerçevesin de hem bayrak taşıyan hava yolu kimliğimizi geliştiriyor, hem de Türkiye gibi bir ülkenin varlığını pek çok yere taşımış oluyor. 212 noktaya uçuyor.

Reha Arar: Bununla ne kadar övünsek az; 270 havaalanı, 212 ülke bu çok ciddi bir rakam. THY'nin başarısını görmezden gelemeyiz. Tabi her gittiği ülkede önce Türkiye'nin tanıtımı yapıyor, ondan sonra kendi tanıtımını yapıyor. Biz de aynı durumdayız. İkinci konu ise; Türkiye'de tanıtım ve yurtdışın da tanıtım. Zaten Kuzey Kıbrıs'ın 5 tane veya 6 tane destinasyonu var. Bu destinasyonları sayacak olursak; İran, Lübnan, Irak'ın bir kısmı, Ürdün belki ileri de İsrail ve Azerbeycan.

Ali Çağatay: Irak'ın bir kısmı dediğiniz Kuzey Irak'mı?

Reha Arar: Kuzey Irak evet, özellikle Merit Royal Hotel'imize Kuzey Irak'dan geliş oluyor. Ayrıca Merit Park Hotel'de Suriye ve İranlı bir misafir grubumuz devamlı olarak geliyor ve bunlar artık Merit'i tanıyorlar, Merit artık orta doğuda bir marka.

Ali Çağatay: Peki bu ülke sayısını artırmanın yolu nereden geçiyor?

Reha Arar: Bence bu 6 ülkeyi artırmayalım, bu 6 ülkede etkinliği artıralım.

Ali Çağatay: Etkin olalım diyorsunuz, onun yolu herhalde bir tek sizin tanıtım çalışması yapmanızla olacak şey değil.

Reha Arar: Ülkenin kendisinin, bizi de bizzat yanına alarak tanıtım yapmasından geçer. O da, yalnız yapamaz bu işi. Tesisler, kuruluşlar, acenteler, hatta restoranlar herkesin birlikte hareket ederek bir tanıtım seferberliği yapmasının zamanı gelmiştir ve geçmektedir Kuzey Kıbrıs'ta.

Ali Çağatay: Elverişli bir iklime doğru giriyoruz Kıbrıs turizmi acısından. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Rum kesimi, Ankara ve Atina arasında dörtlü görüşmeler, masaya oturma süreci başlıyor. Acaba o süreç nasıl noktalanacak. O masaya neler konulabilinir ki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hak ettiği bir turizm adası kimliğine bürünebilsin.

Reha Arar: Burada iş adamlarına düşen görev, iki kesim tarafında yapılmakta. Lefkoşa Ekonomik Platformu önümüzdeki hafta inşallah Atina'da toplanacak. Atina'daki bu platformda; Türkiye Odalar Birliği ve Helenik Odalar Birliği başkanlığında Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs ticaret odası yetkilileri belli bir sonuç bildirgesi üzerinde çalışacak. Ama bunun yanında önemli olan konu; Yunanistan'daki yeni kurulan hükümetin, Güney Kıbrıs'a yapacağı telkin ile, ki doğru yapacağı şey budur, görüşmelerin yeniden başlaması ve masaya oturulmasıdır. Bu konu, dünyayı da fazlasıyla meşgul etmektedir. Burada benim bir beklentim vardı, çok da tutmadı. Sizinle daha önceden tartışmıştık; major devletlerin konuya ciddi anlamda eğilerek konuyu çözmeleri konusunu. Bugüne kadar bunun tarihte birçok örneği var, konu gitgide kronikleşiyor. Bizim ulaşım problemimizin çözülmesi; ülkenin yeni tesislere kavuşması, yeni otellerin açılması ve Kıbrıs'ın turizm destinasyonu olabilmesini sağlayacaktır. Real sektörü turizm olan bir ülkede bunu beklemek en tabi haktır.

Ali Çağatay: Benim anladığım kadarıyla; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti turizmi bir avantaja sahip. Bu da şans oyunları. Acaba, sadece bu sebeple gelenler diye ayırdığımızda ne kadarlık bir pasta oluyor? 100 olarak ayırdığımızda Kuzey Kıbrıs'a gelen turist yüzdesinde, bunun içinde ne kadarlık bir bölüm var?

Reha Arar: Talih oyunları salonları, otellerin belli bir üniteleridir ve otele gelen misafirlerin %20 ile %25'lik bir kısmı talih oyunları salonlarına girer. Bir kısmı bakar çıkar, bir kısmı merakını giderir, bir kısmı da misafir oyuncu olarak çok az rakamlarla biraz zamanını geçirir çıkar. Oyuncu olan kısım ise bunun çok daha altındadır. Özellikle Ortadoğu'dan gelen misafirlerin oyun oranları bize nazaran biraz daha yüksek, ama hiç bir zaman bunu casino turizmi olarak adlandırmamak lazım. Bence bundan utanmamakta lazım. Bugün Las Vegas, yeni yükselen Makao, geçimini bundan sağlıyor. Bunu faydaya dönüştürmeniz lazım.

Ali Çağatay: 2015'de nasıl bir sezon bekliyorsunuz?

Reha Arar: 2015'te ben iyi bir sezon bekliyorum. 2014'den daha iyi olacağına inanıyorum. Geçtiğimiz yıl 750 bin kişi Kuzey Kıbrıs'a turist olarak geldi. Yıllık giriş bir milyon 250 bin ama konaklayan 750 bin. Önümüzdeki yıl, ben bir milyonu yakalayacağımızı inanıyorum ve hazırlıklarımızı ona göre yapıyoruz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.