TURİZM
okuma süresi: 11 dak.

Turizmciler umutsuz!

Turizmciler umutsuz!

Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, KTOB Başkanı Hüseyin Aktığ ve KTSAB Başkanı Orhan Tolun Kıbrıs Postası'na 2015'in turizm açısından nasıl bir yıl olacağını değerlendirdi… Aşıkoğlu, bu yıl 1 milyon 100 bin turistin ülkemizi ziyaret etmesini beklediklerini vurgularken, Aktığ ve Tolun, 2015'in 2014 yılından daha iyi bir yıl olmayacağı düşündüklerini belirtti.

Yayın Tarihi: 18/02/15 10:00
okuma süresi: 11 dak.
Turizmciler umutsuz!
A- A A+

Kıbrıs Postası - Eniz ORAKCIOĞLU

Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu 2015 yılında turizmden beklentilerini ve hedeflerini Kıbrıs Postası'na açıkladı. Aşıkoğlu, 2009 yılından 2014 yılına kadar olan süreçte turist sayısının yarı yarıya arttığını belirterek, 2015 yılında da düzeyli bir artış beklediklerini belirtti. Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB) Başkanı Hüseyin Aktığ ve Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KTSAB) Başkanı Orhan Tolun ise birçok sebepten dolayı 2015 yılında turist sayısında artış olacağına inanmadıklarını belirtti. Aktığ ve Tolun, turist sayısında 2014 yılını yakaladıkları takdirde kendilerini şanslı hissedeceklerini vurguladı.

"10 aylık turist sezonu yaşıyoruz"

Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, eskiden turist ziyaretlerinin Nisan ayının ortasından başlayarak Eylül ayına kadar sürdüğünü belirterek, "Son 3 senedir Şubat ayının ortalarından başlayarak Kasım'ın sonuna kadar sürüyor, kısacası ülkemizde artık yılda 10 – 10 buçuk aylık bir turist sezonu yaşanıyor. 2015 yılı için yeni bir teşvik protokolü hazırlamaya çalışıyoruz. Bunun yanında hazırladığımız ve 3 yılı içeren bir kitapçığımız var. Bu kitapçığı ufak tefek değişikliklerle uygulamaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

"Özel ilgi turizmini büyüteceğiz"

Genel yaklaşım olarak özel ilgi turizmini büyütmek için stratejik kararlar aldıklarına dikkat çeken Aşıkoğlu, "Özel ilgi turizmi adına turizmden herkesin pay alabilmesi için, genele yayılması yönünde çalışıyoruz. Örneğin gelen turistleri köy, kent, bar, eşya dükkânları ve özel park gibi yerlere götürmeyi hedefliyoruz. Bu sebeple bu gibi yerlere ilgisi olan turistleri adaya çekmeye çalışıyoruz. Bunun yanında turizme yönelik projeleri olanlara kredi ve hibeler vermeyi planlıyoruz. Örneğin; turistlere bisiklet kiralamayı düşünen bir kişiye hibeden yararlanma fırsatı, orta ve küçük otellere ise kredi avantajları sağladık. Tabi ki aldığımız önlemler ve çalışmalar bu kadarla sınırlı kalmıyor. Lefke ve Karpaz bölgelerindeki eko ve yavaş turizm gibi yerleri de desteklemeye çalışıyoruz" dedi.

"Özel ilgi çalıştayı yapıldı"

Aşıkoğlu, özel ilgi turizmini geliştirebilmek için, özel ilgi çalıştayı yaptıklarını belirterek, "Amaç 2018 yılında 50 bin özel ilgi turistini KKTC'ye getirecek planlamanın yapılmasıdır. Çalıştay sonrasında ortaya çıkan stratejik planla bu hedefe daha doğru adımlarla ilerlememiz sağlanacaktır. Çalıştayda her grubun sorunları yanında, vizyon ve misyon konuları da ele alındı" diye konuştu.

"Dolulukta yıllara göre artış var"

2009 yılında gelen yabancı turist sayısının 114 bin kişi olduğunu söyleyen Aşıkoğlu, "2014 yılında bu sayı 230 bin'e çıktı. Geceleme sayıları ise 2009 yılında 623 binken, 2014 yılında ise 1 milyon 400 bine ulaştı. Bu verilere göre turizm alanında doluluk Nisan ve Ekim aylarında yüzde 100 yaşanırken, Temmuz ve Ağustos aylarında yüzde 80, diğer aylarda ise yüzde 47'lik bir doluluk yaşandı" şeklinde konuştu.

"2015 yılında turizmde bazı sıkıntılar var"

Aşıkoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti; "2015 yılında turizm açısından birkaç tane sıkıntımız var. Avrupa'daki ekonomik kriz üzerine birde Müslüman-Hıristiyan kavgası çıktı bu yüzden Müslüman ülkelere psikolojik ve sosyolojik olarak talep düşmeye başladı. Bunun yanında birde Rusya krizi başladı. Rusya'da ekonomik krizden kaynaklı tur operatörlerinde ve acentelerde iflaslar gerçekleşiyor. Bütün dünyada hissedilen bu sorunlar bizim ülkemizi de etkiliyor."

2015 yılında 1 milyon 200 turist

Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, sözlerine şu şekilde son verdi: "Her şeye rağmen turizm alanında ciddi anlaşmalar var. 2015 yılında Almanya, İngiltere, Hollanda ve İskandinav ülkelerinden 1 milyon 100 bin ve 1 milyon 200 bin arasında turistin ülkemizi ziyaret etmesini hesaplıyoruz ve 900 bin civarında turistin ise otellerde kalacaklarını düşünüyoruz. Yıllık turizm gelirinin de 715 milyon Euro olmasını bekliyoruz."

"2014'ü korkuya bilirsek şanslıyız"

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KTOB) Başkanı Hüseyin Aktığ, turizmi modaya benzeterek, "Bugün turizm adına yapılacak hazırlıkların 3 ay sonraki sezona etkileri sınırlıdır. Dünyada İslam korkusunun yaratılması ve yayılması, bununla ilgili ülkelerde yaşanan çatışmalar Avrupalı turisti İspanya, Güney Fransa, İtalya gibi Güney Avrupa Ülkelerine yönlendirmektedir. Bu bağlamda bizim ülkemizin de yer aldığı Doğu Akdeniz çanağındaki ülkelerde de turist açısından bir düşüş yaşanacaktır. Dolayısıyla Avrupa'dan gelecek turist sayısında 2014'ü yakalayabilirsek kendimizi şanslı hissetmemiz gerekir" dedi.

"Birinci pazarımızda azalma olabilir"

Aktığ, sözlerine bu şekilde devam etti: "2015 yılı bizim birincil pazarımıza yani Türkiye'ye yoğunlaşacağımız bir yıl olacak. Fakat Türkiye pazarında bizim standartlarımızda, pazar hedeflerimize en uygun müşteriyi ağırlayan ve bize rakip olan Antalya bölgesi olduğu gerçeğini de göz ardı etmemek gerekir. Bu bağlamda bilindiği üzere önce Antalya sahilleri dolar, sonra Antalya sahillerinden taşanlar Kuzey Kıbrıs'ı tercih eder. Bu yıl geçen yılsonundan itibaren başlayan bir talihsizlik neticesinde Rusya – Ukrayna krizinden dolayı Rus turistlerin Türkiye'den satın aldıkları paketlerin fiyatları 2 katına çıktı. Dolayısı ile Antalya bölgesindeki otellerin Rusya pazarı da yaklaşık yüzde 30'larda bir düşüşe maruz kalacak. Türkiye'de oteller dolmadığından dolayı bizi daha da direk etkileyecek olan Türkiye, iç piyasadan turist ağırlamaya çalışacak ve bunu başarırsa Türkiye'den ülkemize gelen turist sayısında da azalma olacak."

"Eğitimli insan işgücü için eğitim verilecek"

Turizmin bisiklete binmek gibi olduğunu ve ne durabileceğinizi, ne de geri gidilebileceğini belirten Aktığ, "Turizmin en önemli noktalarından biri eğitimli insan işgücüdür. Bununla ilgili geçen yıl yaptığımız uygulamada 650 kişiye ücretsiz sertifikalı hizmet içi eğitimler vermiştik, bu yıl da bu çalışmayı TC Yardım Heyeti'nin sağladığı hibe kredilerle, Çukurova Kalkınma Ajansı'nın denetiminde projeyi tekrarlıyoruz. Bunun dışında günü gelip de ağlamak yerine, önümüzü şimdiden planlamak gerekir. 2016 ve sonrası için sektörde bir görüş birliği sağlamaya çalışıyoruz ve bir proje oluşturma aşamasındayız" şeklinde konuştu.

"Oteller boyutunda 2015'e hazırız"

Aktığ, sözlerine şu şekilde son verdi: "Oteller boyutunda 2015 yılında gelecek olan turisti ağırlamaya hazırız ama ülke olarak hazırız demek çok gerçekçi olmaz. Maalesef ki çevremiz ve çevre temizliğimiz turisti ağırlamaya hazır değil, eğitimli iş gücü boyutunda hazır değiliz, otellerin girdi maliyetleri açısından dünyayla rekabet edebilecek bir yapımız yok, ama dış dünyadaki ve ülkemizdeki olumsuzluklara rağmen 2015 yılında gelecek olan misafirlerimizi ağırlamak için konaklama sektörü hazır olmak yönündeki çalışmalarını yapıyor."

"Bu yıl zor geçecek"

Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KTSAB) Başkanı Orhan Tolun, bu senenin turizm için çok zor bir yıl olacağını belirterek, "Bu yılın zor geçecek olmasındaki ilk ve en önemli sebep ülkemizin turizm açısından hiçbir imaj reklamında bulunmamasından kaynaklanıyor. Kısacası bizim en büyük sıkıntımız bütçe yetersizliğinden kaynaklanır. Türkiye'de ülkeye gelen turist başına 270 Euro harcanırken, bizde 3 Euro'luk reklam yapılıyor. Bu durumda biz nasıl reklam yapıyoruz ve nasıl ülkeye turist bekliyoruz. Bu bizim en büyük sıkıntımızdır ve 6-7 yıldır reklam kampanyası yapmıyoruz. Bizim en büyük sıkıntımız hükümetlerin turizme bir verdiklerinde 10 alacaklarına inanmamalarından kaynaklanıyor. Bugün turizmde turist başına teşvikin yüzde 70'ini Türkiye veriyor. Fakat biz yılardır buna inanan bir hükümet göremedik. Bizim en büyük dezavantajımız budur" dedi.

"Müslüman ülkelere gitmeyin"

Tolun, bu yıl ki sıkıntı yaşanacak diğer bir noktanın ise Rusya krizi olduğunu belirterek, bu krizin Tsunami etkisi yarattığını ve etrafındaki herşeyi silip götürdüğünü belirtti.

Tolun, "Bizde olanda aynen böyle bir tsunamidir. Maalesef Rusya'daki kriz sadece Rusya'yı değil Avrupa'yı da vurdu. Avrupa bunun üzerine bahane olarak Charlie Hebdo katliamını ve IŞİD'i göstererek, Müslüman ülkelerine gitmeyin diye çağrı yapıyor. Avrupa Birliği vatandaşının kendi ülkelerine gitmelerini ve paranın Avrupa Birliği'nde kalmasını istiyor. Bu konular bizi en önemli etkileyen konulardan biridir.

2014 yılında turizmin duracağını söylerdik ve gerçekten durdu. Yabancı geceleme artmadı, Türkiye'den gelen geceleme arttı. Bakanlık ve hükümet gelen turist sayısına sarılır ve artışı savunma olarak gösterir, ama gecelemeyi Türkiye'den gelen ziyaretçiler artırdı. Bu kişiler ise gazinoların sağladığı kişilerdir. Biz gazino ülkesi olarak duyurulduk ama bunun sebebi gazinolar değildir, bunun sebebi üstülerine düşen görevi yapmayan hükümetlerdir" şeklinde konuştu.

"2014'ü yakalayamayacağız"

2015 yılının çok zor bir yıl olacağına dikkat çeken Tolun, "Bugün gazinosu olan otellerin doluluk oranı yüzde 75'dir, fakat gazinosu olmayan otellerin doluluk ortalaması yüzde 35'dir. Bizim yaşatmak istediğimiz, master planında ön gördüğümüz ve hükümetlerinde programında olan özel ilgi turizminin doluluk oranı maalesef daha yüzde 5 -10 arasındadır. Eğer hükümet önlem almazsa, bütçe ayırmazsa turizm ve turist sayısı geriye gidecek. 2014'ü yakalayabilmek reklam kampanyasına bağlıdır. Eğer reklam kampanyası yapılmazsa 2014'ü de yakalayamayacağız.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.