TURİZM
okuma süresi: 7 dak.

Sucuoğlu: "Türkiye'de daha çok reklama ihtiyacımız var"

Sucuoğlu: "Türkiye'de daha çok reklama ihtiyacımız var"

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Bloomberg'de ülke turizmi hakkında açıklamalarda bulundu.

Yayın Tarihi: 10/08/15 14:16
okuma süresi: 7 dak.
Sucuoğlu: "Türkiye'de daha çok reklama ihtiyacımız var"
A- A A+

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, ülke turizmine katkı sağlamak amacı ile İstanbul ve Antalya'da bir takım temaslarda bulunmak üzere bugün İstanbul'a gitti.

İstanbul'da ki temaslarının yanı sıra Bloomberg ht televizyonunda Hande Berktan'ın hazırlayıp sunduğu İş Dünyası Programı'na da konuk olan Bakan Sucuoğlu, ülke turizmi hakkında açıklamalarda da bulundu.

Turizm gelirleri artacak

Bakan Sucuoğlu Bloomberght'de yaptığı açıklamada, 2014 yılında yaklaşık toplam turist sayısının bir milyon ikiyüz bin olduğunu, otel konaklamalarında ise sekiz yüz dört bin kişinin konakladığını söyledi. 2014 yılında 650 milyon dolar turizm geliri elde edildiğini de söyleyen Sucuoğlu, 2016 yılı sonunda tahmini % 24'lük bir gelir artışı ile turizm gelirlerinin 800 milyon dolar civarlarında, turist sayısında ise %5'lik bir artış hedeflediklerini söyledi.

Turizm gelirlerinin KKTC'nin ekonomisi içerisindeki payı 2014 yılında sektörlerin GSYİH içerisindeki paylarına bakıldığında; ticaret ve turizmin % 21, tarımın %8.2, sanayinin % 9.3, inşaatın % 8.9 olduğu görülmektedir.

KKTC ekonomisinde pay sahibi olan sektörler tarım, inşaat, sanayi ve büyük paya sahip olan hizmet sektörleridir. Hizmet sektörleri içinde turizm ve yüksek öğrenim ön plana çıkmaktadır.

Otellere her zaman destek veriyoruz

Sucuoğlu, otellerdeki doluluk oranlarından da bahsederken 2005 – 2006 yıllarında doluluk oranının % 33 seviyelerinde olduğunun, bunun 2014 yılında % 47'ye çıktığını söyledi. Otellerin yaz aylarında % 90'lık kapasite ile çalışırken kış aylarında % 40- 50'lerde bir ortalama yakalandığını söyleyen Sucuoğlu, bu artışı yatak kapatisesindeki artışa bağladı. 2006 yılında 13.453 olan yatak kapatisesinin 2015 yılında 19.387 rakamına ulaştığını söyledi.

Otellere sağlanan desteklerin iki şekilde olduğunu da anlatan Bakan Sucuoğlu şöyle konuştu; "Turist başına tur operatörlerine verilen teşviklerle otellerin de teşviklendirilmesi yapılıyor. Otellere sağladığımız yatırım teşvikleri, arazi tahsisi, gelir vergi indirimleri, satın almalarda KDV indirimleridir. Otellerin operasyonları sırasında yenilenmeleri için gümrük , vergi indirimleri sağlanmaktadır. Yine otellerin standartlarnın yükseltilmesi için düşük faizli krediler ve hibeler verilmektedir." dedi

Turizm sektöründe ciddi anlamda ilerlemeler olacak

Sucuoğlu: "KKTC turizmin gelişimi açısından Bu dönemde 14 maddelik bir reform paketi dizayn ettik. Bu hükümet programı paketinin geçen yıl ki turizme ayrılan bütçeden % 400 oranında daha fazla bütçeye sahip konular içermektedir. Bu paket ile turizm sektöründe ciddi anlamda ilerlemeler olacak ve kalite artacaktır. Hükümet programının fayda maliyet analizleri ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Bu programın gerçekleşmesi durumunda ekonomik büyüme artık gerçekten sürdürülebilir bir ekonomi olacaktır." dedi

Turizm yatırımları devam ediyor

Sucuoğlu, ülkede özellikle Girne ve Bafra bölgesinde devam eden 4000 yatağa yakın yatırım olduğunu, hepsinin beş yıldızlı ve yüksek standardlı oteller olduğunu söyledi. Sucuoğlu yapılan bu yatırımlar ile ülkedeki yatak kapatisesininde artacağını, bunun ülke turizmi açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

Ülkemizde eğlence parkları, destek sektörü olan restorant, bar, eğlence merkezleri vb. alanlarında ciddi yatırıma ihtiyaç olduğunu söyleyen Sucuoğlu, Otellerin büyük ihtiyaçlarının önemli bir bölümünü Türkiye'den karşıladıklarını, otellere teknik desteğin sağlanması, mal ve ürünler için yatırım imkanı sağlanması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de daha çok reklama ihtiyacımız var

Son beş yılda Türkiye'den gelen turist sayısında ciddi bir artış yaşandığını söyleyen Sucuoğlu, 2015 yılının ilk altı ayında Türkiye'den gelen turist sayısında %25'lik bir gelişme olduğunu vurguladı. Türkiye pazarında en büyük sıkıntının imaj olduğunu söyleyen Bakan Sucuoğlu, bunu aşmak için de ciddi anlamda reklam yapılmasının gerekli olduğunu, bu konuda bütçe çalışmalarının yapılmakta olduğunu ifade etti.

KKTC'nin Türkiye'de ki imajının eğlence ve gece hayatı olarak bilindiğini, gelenek, göreneklerimiz ve kültürümüzle ada konsepti olarak ülkeye yeni bir imaj yaratılması gerektiğini söyledi.

Sucuoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de 3 milyon kişilik kültür turizmi ve doğa sporları yapan bir segmente talibiz. 2016 – 2018 yıllarında pazarlama stratejimiz Türkiye'de ve diğer ülkelerde kültür turizmi ve doğa sporları turizmi segmenti olacaktır. Şu anda bu amaç doğrultusunda pazarlama teknikleri hazırlanmaktadır." dedi

Alternatif turizm tipleri için 25 yıllık stratejik plan hazırlanıyor

KKTC'deki alternatif turizmden de bahseden Sucuoğlu, alternatif turizm noktasında, Kuzey Kıbrıs alt yapısını hızla tamamlamakta olduğunu ve belli alternatif turizm tipleri için 25 yıllık stratejik planın hazırlık aşamasında olduğunu açıkladı. Sağlık turizmi, yürüyüş ve bisiklet turizmi, kongre turizmi gibi alanlarda alt ve üst yapılarn hemen hemen tamamlandığını da söyleyen Sucuoğlu, 2030 yılında alternatif turizm turist sayısında hedeflerinin 500,000 turist olduğunu vurguladı. Bunun çalışmasının da markalaşma pazarlama ve altyapı hazırlıklarının devam ettiğini söyledi.

Tarımın turizm için yapılmasını sağlamayı planlıyoruz

Sucuoğlu "Turizmde katma değer sağlama adına turiste yerli hizmet satmak ve yerli ürünleri üretip satmak hedeflenmektedir. Böylece turistlerden kazanılan gelirin ekonominin çarkları içerisinde kalması ve diğer sektörlere güç vermesi hedeflenmektedir. Bu amaçla otellerde yerli üretimi destekleyen yasalar ve tüzüklerin uygulanması ve denetlenmesi, anlaşmalı tarımcılık modeline geçip, tarımın turizm için yapılmasını sağlamayı planlıyoruz. Otellerde ve sektörde yerli ürün kullanılması için teşviklendirmeyi amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra halkın yaratıcılığını destekleyip turiste yönelik yerli mal üretimleri için de çalışmalar yapılmaktadır." dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.