TURİZM
okuma süresi: 10 dak.

Eko turizm odaklı işletmeler tehlike altında!

Eko turizm odaklı işletmeler tehlike altında!

Devlet eliyle teşvik edilen eko turizm odaklı açılan işletmeler tehlike altında... İşletmelerin birçoğu Kalkınma Bankası'na olan borcunu ödeyemez duruma geldi. Bu işletmelerden biri olan Nitovikla Eco-Bio Otel, borcunu ödeyemediğinden dolayı mahkemeye verildi, avukat ve mahkeme masraflarını da ödeyemediği için hakkında haciz getirildi.

Yayın Tarihi: 17/11/15 08:09
okuma süresi: 10 dak.
Eko turizm odaklı işletmeler tehlike altında!
A- A A+

Nitovikla Eco-Bio Otel sahibi Zekai Altan, Kıbrıs Postası'na konuşarak, birçok işletmenin borcunu ödeyemediğine, ancak bir tek Nitovikla Eco-Bio Otel'in mahkemeye verildiğine dikkat çekerek, işletmeye devlet ve hükümetin sahip çıkmadığını belirtti. Altan, eşitlik ilkesine aykırı ayrımcılık yapılarak dava açıldığını söyleyerek, işletme sahibi olarak avukat ve makheme masraflarını ödeyemediğini, işletmeyle ilgili haciz kararı alındığını kaydetti.

Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, bakanlık olarak destek çıkmaya çalıştıklarını ifade ederek, Kalkınma Bankası ile mahkemenin aldığı kararlarda yapacak birşeyin olmadığını söyleyerek, eko turizmde çok başarılı işletmeler olduğu gibi başarısız olanların da olduğunu belirtti.

Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, eko turizme kaynak aktarıldığını, ancak arkasının gelmediğini söyleyerek, eko turizmin içinin doldurulmadığını, turist teşviki yapılmadığını kaydetti.Sarıçizmeli, "Bu tür olaylar bizi olumsuz etkiliyor. Eko turizmi teşvik eden bir belediye olarak bu şekilde işletmelerin kapanmasına engel olamıyoruz" diye konuştu.

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

Devlet eliyle teşvik edilen eko turizm odaklı açılan işletmeler tehlike altında... İşletmelerin birçoğu Kalkınma Bankasına olan borcunu ödeyemez duruma geldi.

Bu işletmelerden biri olan Nitovikla Eco-Bio Otel, borcunu ödeyemediğinden dolayı mahkemeye verildi, avukat ve makheme masraflarını da ödeyemediği için hakkında haciz getirildi.

Nitovikla Eco-Bio Otel sahibi Zekai Altan Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, Kalkınma Bankasına olan borcunu ödeyememiş olmasından dolayı işletmenin mahkemeye verildiğini belirterek, diğer birçok işletmenin de borcunu ödeyemediğine ancak bir tek Nitovikla Eco-Bio Otel'in mahkemeye verildiğine dikkat çekti. Altan, Nitovikla Eco-Bio Otel'e devlet ve hükümetin sahip çıkmadığını söyleyerek, eşitlik ilkesine aykırı ayrımcılık yapılarak dava açıldığını kaydetti. İşletme sahibi olarak avukat ve makheme masraflarını ödeyemediği için haciz geldiğini ifade eden Altan, davanın haksız yere açıldığını, talep edilen paranın ödenememesi sonucu işletmenin kapatılmasının hedeflendiğini anlattı.

Zekai Altan, 2013 yılında sorunun çözümlenmemesi halinde doğacak sonuçlar ile ilgili yazılı uyarı yaptığını hatırlatarak, şunları söyledi: "Şu anki yapı ve belirtilen sorunlar içerisinde Kalkınma Bankasına 2013 yılı ve 2014 yılı itibarı ile %5 doluluk oranı ile herhangi bir ödemenin yapılamayacağı çok açık bir biçimde bilinmektedir. Yapılmasının zorlanıması halinde sözkonusu Nitovikla Otelin kapattırılması anlamına gelmektedir. Bu sonuç ise ne bize, ne Kalkınma Bankasına ne KKTC'nin bu model ile ilgili yapmaya çalıştıklarına herhangi bir çıkar sağlamaz. Tüm işletmeler ayni durumda. Çözüm bulunmazsa bu travma intiharlara kadar varacaktır"

Altan: "Kimse durumu dikkate almadı"

Altan, 2013 yılında başlayan süreçle ilgili dönemin başbakanı ve bakanlarla resmi görüşmeler yaptığını, ancak kimsenin durumu dikkate almadığını belirtti.

Kalkınma Bankası eski genel müdürü ve şimdi yeniden atanan müdür ile de yapılan birden fazla görüşmenin sonuç vermediğini anlatan Altan, aksine baskıcı ve tehdit edici alayvari tavırlarla karşı karşıya kaldığını söyledi. Altan, " taksidini ödeyemeyen diğer model işletmeler neden mahkemeye verilmiyor?" sorusuna, "Önce iç barış ve birliktelik sağlanmalıdır. Toplumu ikiye bölmek ülkeye hiçbir fayda sağlamaz" yanıtını aldığını ifade etti.

"Otelde kaliteyi kaybediyoruz"

"Kendi ülkemizde partizanlık ve ırkçılık kurbanı olduk"diyen Altan şunları kaydetti:

"Kalkanlı köyünde hizmete girememiş bir otelin Kalkınma borcunu ortadan kaldırmak amacı ile altı milyon TL karşılığı işletme Huzur Evi yapılmak amacı ile Devlet tarafından satın alındı, Cratos Otelin 4 milyon elektrik borcu ödendi"

Zekai Altan süreci şöyle anlattı: "2013 yılında. Genel seçim öncesi süreç başlatıldı ve seçim yasağı öncesi mahkemenin hüküm alması için çok hızlı bir biçimde 15 gün haftada 2-3 gün mahkemeye gittik ve günün sonunda Haziran öncesi hüküm alındı,Makemenin hüküm kararından sonra Mağusada Avukat Diğdem Doğruyol aradı ve benden 36.000 TL + faiz para talep eti. Bu borcun da kendisine ödeneceğini ifade etti. Kalkınmanın avukatlığını üstlenip dosya düzenlediğini ve de mahkeme masrafları için. Bir insan taksidini ödeyemiyorsa daha çok cezaya mı maruz kalır ? Böyle bir paranın ödenmesinin mümkün olamayacağını böyle bir param olsaydı ben Kalkınma Bankasına taksidimi öderdim açıklamama rağmen haciz çıkartacağını ifade etti ve hacizi çıkarttı.

Konuyı dönemin Müsteşarı Hüda Hüdaoğluna, Turizm Bakanı Serdar Denktaşa, Başbakan Özkan Yorgancıoğluna, T.C Büyükelçiliğine kadar götürdüm ve gerekiyorsa bu parayı Kalkınma Bankası beni boçlandırarak ödemesini talep ettim. Yapılan bu anti-demokratik ve ayrımcılık kararının düzeltilmesini talep ettim. Kimse cevap vermedi Müsteşar Hüda Hüdaoğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Sayıl çözeceyiz cevabı dışında. Sonuç alınmadı ve haciz tebliği yapıldı. Biz yazıyı almadık.

Kalkınma Bankası genel Müdürü Fatma Kınış ise eşim Kader Altan'a bir taksit öderseniz sizin adınıza avukat parasını öderiz önerisi üzerine Cuma günü (23.01.2015) 300 USD'lık bir taksiti bulup ödedik. Ancak sonuç yok. Mustafa Akıncı'nın turizm sektörüne yönelik düzenlediği toplantıda konuyu gündeme getirdim. Hayret etti. Turizm temsilcileri toplantısında Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu ve müsteşarı, Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve müsteşarı yer aldı. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı konuyu hayretle dinledi ve yaptığı açıklamada "Bu yapılan bizim ayıbımızdır. Bunun düzeltilmesi gerekir. Hemen çözüm açıklamasını yapmasına rağmen sonuç alınmadı.

Bugün piyasa konusunda ciddi bir sorun yaşamıyoruz. İşletme kendini idame ediyor. Elektrik ödemeleri aksatılarak ve yapılandırılarak ödeniyor. Evim halen daha ipotekte. Taksitleri aksatılarak ödeniyor. Oğlumun evinde su yok. Ödeme gerekiyor, Kızımın düğününü yapamıyoruz

Otelde bakım-oanrım yapılamıyor. Kaliteyi de kaybediyoruz.Tanıtımı yapmıyoruz. Avukat ve Kalkınma ile uğraşıyoruz"

Aşıkoğlu: "Başarılı olan işletmeler gibi olmayanlar da var"

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na açıklamalarda bulunan Turizm Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, haciz kararıyla ilgili herhangi bir bilgisinin olmadığını belirterek, Nitovikla Eco-Bio Otel 'in borçlarını öteletmeye çalıştıklarını, bunu bir miktar başardıklarını anlattı. Aşıkoğlu, bakanlık olarak destek çıkmaya çalıştıklarını ifade ederek, Kalkınma Bankası ile mahkemenin aldığı kararlarda yapacak birşeyin olmadığını kaydetti. Eko turizmde çok başarılı işletmeler olduğu gibi başarısız olanların da olduğunu söyleyerek, projeye doğru başlanmasının ve girişimcilerin doğru seçilmesinin gerektiğini belirtti. Aşıkoğlu, girişimcilerin eğitilmesi gerektiğinin altını çizerek, bölgeden bölgeye de değişiklik yaşanabileceğini bunun bir süreç olduğunu kaydetti. Aşıkoğlu, genele yönelik bakıldığında eko turizmin olduğu bölgelere turist akımının sağlanması gerektiğini, rekabet koşullarının dengeli olması gerektiğini söyledi.

Sarıçizmeli: "Kaynak aktarıldı, ancak arkası gelmedi"

Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, eko turizme kaynak aktarıldığını, ancak arkasının gelmediğini söyledi. Sarıçizmeli, eko turizmin içinin doldurulmadığını belirterek, turist teşviki yapılmadığını kaydetti. Kalkınma Bankası'ndan alınan borçların orada kaldığını ifade eden Sarıçizmeli, Eco-Bio Otel'in aldığı parayı yatırıma çeviren bir işletme olduğuna dikkat çekti. Sarıçizmeli, ancak Nitovikla Eco-Bio Otel gibi birçok işletmenin destek bulamaması nedeniyle sıkıntıya girdiğini anlattı. Sarıçizmeli, Nitovikla Eco-Bio Otel'in Kalkınma Bank'ın görevlendirdiği bir avukatın kendi alacakları yüzünden çıkan bir haciz kararı olduğunu belirtti.

Sarıçizmeli şunları söyledi: "Devletin direkt açtığı bir dava değil. Avukatın istediği masraf 40 bin lira. Nasıl bir dava yürüttü bilmiyorum. Bu durum karşısında devlet de hükümet de aciz kaldı. Nitovikla Eco-Bio Otel kendi bölgemde olan bir yatırım. Bu tür olaylar bizi olumsuz etkiliyor. Eko turizmi teşvik eden bir belediye olarak bu şekilde işletmelerin kapanmasına engel olamıyoruz. Bizim yapabileceğimiz destek belli. İşletmelerin ayakta kalması için bölgeye turist aktarılması gerekir"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.