TURİZM
okuma süresi: 6 dak.

Tolun: "Bizden gidenleri onlar kaptı"

Tolun: "Bizden gidenleri onlar kaptı"

Güney Kıbrıs'ta geçen yıla oranla turizmde rekor seviyeye ulaşıldığı belirtilirken, KKTC'de ise tam tersi yaşandı.

Yayın Tarihi: 19/06/16 09:58
okuma süresi: 6 dak.
Tolun: "Bizden gidenleri onlar kaptı"
A- A A+

Güney Kıbrıs'ta geçen yıla oranla turizmde rekor seviyeye ulaşıldığı belirtilirken, KKTC'de ise tam tersi yaşandı. Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun, Güney Kıbrıs'ta bu yıl içerisinde turizmde yüzde 70 oranında artış yaşandığını ifade ederek, KKTC'ye gelmekten vazgeçen Rus, İngiliz ve Avrupalı turistlerin Rum tarafına gittiğini söyledi. Star Kıbrıs'a konuşan Tolun, Kuzey Kıbrıs turizminde gerileme yaşandığını ifade ederek, Türkiye'deki terör olayları ve Rusya ile ilişkilerinin bozulmasının bunda etkili olduğunu dile getirdi. Öte yandan Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan Ocak-Mayıs 2016 döneminde KKTC'ye hava ve deniz yoluyla giriş yapan yolcuların oranlarına dair 2015 yılı ile mukayeseli istatistiki çalışmaya göre, Avrupa'dan ülkeye gelen kişi sayısında oldukça azalma olduğu ortaya çıktı.

GÜNEY'DE TURİZM SEVİNCİ

Rum medyası, Güney Kıbrıs'ta Mayıs ayı turizm rakamlarında rekor sayıya ulaşıldığını bildirdi. Fileleftheros gazetesi, geçen yılın Mayıs ayına kıyasla, bu yılın Mayıs ayında, turizm rakamlarında yüzde 18,7 oranında artış kaydedildiğini ve Mayıs ayında Güney Kıbrıs'a 364 bin 943 turist gittiğini yazarken, en fazla turistin İngiltere, Rusya ve Yunanistan'dan geldiği belirtildi.

TÜRKİYE'DEKİ DURUM BİZE DE YANSIDI

KITSAB Başkanı Orhan Tolun, Türkiye ile Rusya arasında aylar önce yaşanan krizde dolayı Rus turistlerin ne Türkiye'ye nede KKTC'ye gelmediğini, kaybedilen bu potansiyelin Güney Kıbrıs'a kaydığını söyledi. Tolun, Güney Kıbrıs'ta yüzde 70 oranında turizmde artış olduğunu ifade ederek, özellikle Rusya, Avrupa ülkeler ve Yunanistan'dan turist akışı olduğunu dile getirdi. Tolun, ayrıca KKTC'nin en iyi turizm pazarı olan İngiltere pazarının da Güneye kaydığını ifade ederek, bunun nedenlerini şöyle açıkladı: "Türkiye ile Rusya arasında yaşanan krizden dolayı Rus turistler gelmemeye başladı. Ayrıca, Türkiye'de yaşanan terör olayları nedeni ile de Avrupa ve İngiltere'de Türkiye'nin güvenli bir ülke olmadığı belirtildi ve Avrupa ve İngiltere pazarları da terör yüzünden sekteye uğradı. Türkiye ile bir sayıldığımız için se dolayısı ile bizi de etkiledi.

TÜRK TURİSTLER KURTARDI

KKTC'ye gelen yabancı sayısında düşüş olduğunu vurgulayan Tolun, ,İngiltere pazarında yüzde 40, Avrupa'dan gelen turist sayısında yüzde 20, Charter seferleri ile gelen turist sayısında yüzde 30 ve düzenli seferlerle gelen müşteri sayısında da yüzde 25 oranında düşüş yaşandığını belirtti. Türkiye'den gelen turist sayısında azalma olmadığını kaydeden Tolun, "Eğer Türk turist sayısında da azalma olsaydı o zaman tamamen biterdik" dedi. İngiltere pazarında yaşanan düşüşün ülke turizmi için kan kaybı anlamına geldiğini kaydeden Tolun, "İngiltere'de ülkenin reklamlarını başlattık ancak sürdüremedik. Reklamlar istediğimiz gibi değildi ancak yine rezervasyonlarda artış olmuştu. Şimdi ise tamamen kestik ve İngiltere pazarında büyük bir düşüş yaşandı" şeklinde konuştu.

60 BİNLERDEN 10 BİNLERE DÜŞTÜK

Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan istatistiki verilerde ülkeye giriş yapan yolcu sayısına göre değerlendirme yapıldığını kaydeden Tolun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her ülkeye giriş yapan yabancı turist değildir. Kimisi eğitim için, kimisi çalışmak için gelmektedir. Yolcu giriş sayısına bakılarak turizm rakamları belirlemek doğru değildir" ifadelerini kullandı. Son 3 yıldır turizmde çöküşe doğru gidildiğini dile getiren Tolun, "Hangi ülkeye charter seferleri koyduysak kapandı. Reklam yapamadık. Ülkeyi tanıtamadık ve krizi dönemlerinde ciddi önlemler almadık. Avrupa ve İngiltere'den ciddi oranda turist kaybettik, Türk turistlerde kayıp yaşanmasa da sadece onlarla turizm çarkı dönmez. Çünkü Türkiye'den gelen turist 3 gün kalıp giderken İngiltere veya Avrupa'dan gelenler haftalık program yapıyordu. Onlar daha fazla ülkede kaldığı için getirileri de daha fazla oluyordu. Geçmişte yılda 60 bin olan İngiliz turist sayısı günümüzde 10 binlere düşmüşse oturup acil önlemler almamız gerekir." Tolun, en kısa sürede turizm örgütünün kurularak kısa, orta ve uzun vadelerde turizm planı yapılmadı gerektiğini sözlerine ekledi.

AVRUPALILAR BİZE GELMEZ OLDU

Öte yandan Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan Ocak-Mayıs 2016 döneminde KKTC'ye hava ve deniz yoluyla giriş yapan yolcuların oranlarına dair 2015 yılı ile mukayeseli istatistiki çalışmaya göre, Avrupa'dan ülkeye gelen kişi sayısında azalma, Ortadoğu'dan gelen kişi sayısında ise artış olduğu görülüyor. Verilere göre, 2015 yılında 4 bin 593 Rus uyruklu kişi KKTC'ye giriş yaparken, bu oran 2016 yılında 2 bin 997'ye indi. Yine 2015 yılında 31 bin 73 Alman uyruklu KKTC'ye gelirken, bu rakam 2016 yılında 18 bine düştü. Avusturya'dan ise 2015 yılında 4 bin 208 kişi ülkeye gelirken 2016 yılında bu rakam bin 764'e indi. Belçika'dan 2015 yılında ülkeye gelen kişi sayısı 3 bin 233 olarak kaydedilirken, 2016 yılında ise 722'ye geriledi.

İKİ YILDA EN FAZLA ÜLKEYE GELE İRANLILAR OLDU

Avrupa'dan gelenlerin sayısında düşüş yaşanırken Ortadoğu'dan gelen kişi sayısında ise artış oldu. 2015 yılında 7 bin 645 İranlı ülkeye giriş yaparken, bu oran 2016 yılında 9 bin 362'ye yükseldi.2015 yılında ülkeye giriş yapan Ürdün uyruklu sayısı bin 492 iken 2016 yılında 2 bin 136'ya çıktı.

Suna Erden - Star Kıbrıs

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.