SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

YDÜ Hastanesi'nde üçüncü yapay kalp nakli başarı ile gerçekleşti

YDÜ Hastanesi'nde üçüncü yapay kalp nakli başarı ile gerçekleşti

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde 6 ay içinde 3'üncü Yapay Kalp Nakli gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi: 02/04/14 08:10
okuma süresi: 4 dak.
YDÜ Hastanesi'nde üçüncü yapay kalp nakli başarı ile gerçekleşti
A- A A+

Türkiye'den 44 yaşında bir hasta operasyon için teknolojik altyapı ve ekibin deneyim ve tecrübelerinden ötürü YDÜ Hastanesi'ni tercih ederek Kalp Damar Cerrahisi merkezi önderliğinde, 20 kişilik ekip tarafından üçüncü yapay kalp operasyonu gerçekleştirildi.

Yakın Doğu Üniversitesi Lefkoşa Kıbrıs (Near East University Nicosia Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, YDÜ Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Prof.Dr. Ömer Bayezid başkanlığında Prof. Dr. Cengiz Türkay, Prof.Dr. E.Barış Ökçün,Yrd.Doç.Dr. Barçın Özcem,ve kalabalık bir ekip tarafından gerçekleştirilen operasyon sabah 09:00 sularında başlayıp saat 13:00 sularında başarı ile tamamlanmıştır.

YDÜ Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Prof.Dr. Ömer Bayezid, hastanın 44 yaşında olduğunu ifade ederek, hastanın ciddi kalp yetmezliği vakası olduğunu dile getirerek ,suni kalp naklinin başarılı bir şekilde takıldığını,hastanın yoğun bakım servisine alındığını söyledi.

Prof. Dr.Beyazıd hastanın yoğun bakımda gözetim altında tutulduğunu ve 1 hafta içerisinde servise alınacağını belirterek, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nin alt yapı ve personel olarak gelişmiş ve imkanlarının çok geniş olduğunun altını çizdi.

Takılan cihazın dakikada 7 litre kan pompalayabildiğini dile getiren Prof. Dr. Ömer Beyazıd, üçüncü dönem jenerasyonu cihazların oldukça iyi olduğunu ve hastanın küçük bir batarya sistemi taşıdığını söyledi.

Organ (Kalp) Nakli Çok Yakında YDÜ Hastanesi'nde Gerçekleştirilecek

Prof.Dr. Bayezid, yapay kalp naklinin dışında organ (Kalp) nakli bekleyen hastalar olduğunu çok yakın bir zamanda kalp naklinide YDÜ Hastanesi'nde gerçekletireceklerini belirtti.

Prof.Dr. Bayezid ayrıca, Dünya Sağlık örgütü (WHO) raporlarına göre bütün dünya nüfusunun % 2'sinde kalp yetmezliği tespit edildiğini,ölümlerin % 30'unun kalp yetmezliği olduğunu ve yılda 17,3 milyon insanın bu nedenle hayatını kaybettiğini bununda trafik kazaları sonucu ölümlerden 47 kat fazla olduğunu vurguladı.

Yine Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporlarına göre kalp yetmezliği hastaların 1 yıl içinde % 10'unda son dönem kalp yetmezliğine ilerlediği bunlarında yarısının 1 yıl içinde hayatını kaybettiğini vurgulayan Prof.Dr. Bayezid,Dünya genelinde %2 kalp yetmezliği nedeniyle ölümlerin yaşandığı KKTC'de de 400 Bin Nüfus olarak baz alırsak yılda 800 kişinin kalp yetmezliği yaşadığını bunların % 10'unda son dönem kalp yetmezliği yaşadığını ve maalesef 1 yıl içinde de yarısının hayatını kaybettiğini görüyoruz dedi.

Kalp Damar Cerrahisi Prof. Dr. Cengiz Türkay ise, belirtilen hasta grubunun son döneme gelmiş çaresiz hasta grubu olduğunu dile getirerek, ya kalp nakline ya da suni kalp takılmasına ihtiyaç duyulduğunu yineledi.

Hastaların tedavi edilmediği taktirde 1 yıl içerisinde % 50'sinin kaybedildiği bir hastalık grubu olduğunun altını çizen Kardiyolog Prof. Dr. Türkay, suni kalbin organ nakli gerçekleştirilene kadar hastanın hayatta kalmasını sağladığını açıkladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.