SAĞLIK
okuma süresi: 6 dak.

Gülle: "Kalp damar hastalıkları büyük oranda önlenebilir"

Gülle: "Kalp damar hastalıkları büyük oranda önlenebilir"

Geleneksel Kalp Sağlığı Yürüyüşü, 7 Nisan Pazartesi günü gerçekleştirilecek.

Yayın Tarihi: 02/04/14 17:49
okuma süresi: 6 dak.
Gülle: "Kalp damar hastalıkları büyük oranda önlenebilir"
A- A A+

Sağlık Bakanlığı, KKTC Kardiyoloji ve Kardiyovasküler Cerrahi Derneği, Kıbrıs Türk Kalp Derneği ve Kıbrıs Türk Tabipler Birliği işbirliğinde gerçekleştirilecek etkinlilik, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi önünden saat 09.30'da başlayacak.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, 7-14 Nisan Kalp Haftası nedeniyle basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekim Başyardımcısı ve Kardiyovasküler Cerrahi Servisi Klinik Şefi Ramadan Kamiloğlu, Kardiyoloji Servisi Klinik Şefi Gülgün Vaiz, Kıbrıs Türk Kalp Derneği Başkanı Öner Özerdem ve bakanlık yetkilileri hazır bulundu.

GÜLLE

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle basın toplantısında yaptığı konuşmada, ülkede kalp ve damar hastalıklarından hayatını kaybedenlerin oranının çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, kalp damar hastalıklarının büyük oranda önlenebilir olmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Kişilerin yaşam şekli, beslenme ve diğer alışkanlıkları yanında, tütün kullanımının kalp damar rahatsızlıklarının önemli sebeplerinden olduğuna dikkat çeken Bakan Gülle, diyabetin kalp damar rahatsızlıklarının bir diğer önemli sebeplerinden olduğunu vurguladı.

Bilinçli bir yaşam sürdürmenin hastalığı uzaklaştırabileceğini belirten Bakan Gülle, hastalığın önlenmesinde kişisel kararlılığın önemine dikkat çekti.

Kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi için farkındalığın arttırılması gerektiğini ifade eden Bakan Gülle, sürekli bir farkındalık için bazı çalışmaları hayata geçireceklerini belirtti.

Bakan Gülle, Kalp Haftası nedeniyle bazı etkinlikler gerçekleştirileceğini de ifade ederek, Geleneksel Kalp Yürüyüşü yanında 8 Nisan Salı akşamı saat 20.00'de Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği'nde Kalp Paneli gerçekleştirileceğini ve hafta boyunca medya aktiviteleri yapılacağını kaydetti.

Bakan Gülle, tüm halkı Kalp Sağlığı Yürüyüşü'ne davet etti.

VAİZ

Kardiyoloji Servisi Klinik Şefi Gülgün Vaiz de, modern yaşamın getirdiği olumsuzluklarla son 20-30 yılda, dünyada kalp ve damar hastalıklarından ölümlerin 1. sıraya yerleştiğini söyledi.

Kalp ve damar hastalıklarının önlenebilir olduğuna dikkat çeken Vaiz, kişilerin yaşam şekli, beslenme alışkanlıkları ve tütün kullanımının hastalıkla birebir ilişkili olduğunu kaydetti.

"YILDA YAKLAŞIK BİN KİŞİYE ANJİYO YAPILIYOR"

Ülkede yılda ortalama 700 kişinin kalp krizi geçirdiğini, bunların yaklaşık 30'nun hastaneye yetişemeden hayatını kaybettiğini söyleyen Vaiz, yılda yaklaşık bin kişiye anjiyo, 150 kişiye de balon-stent uygulaması yaptıklarını anlattı.

Hastalığın önlenmesinde sigara kullanımının bırakılması ve Akdeniz tipi beslenmenin önemine dikkat çeken Gülgün Vaiz, gençlerde ve çocuklarda obezitenin artmasının kalp ve damar hastalıkları için tehlike çanlarının çalması anlamına geldiğini söyledi.

Vaiz, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi için sağlıklı ve dengeli beslenme, spor, düzenli check-up ve stresle mücadelenin şart olduğunu sözlerine ekledi.

KAMİLOĞLU

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekim Başyardımcısı ve Kardiyovasküler Cerrahi Servisi Klinik Şefi Ramadan Kamiloğlu da, hastane Kalp Damar Cerrahi Servisi'nde 2007-2013 yılları arasında yapılan operasyonlar hakkında bilgi verdi.

Yedi yıllık süre içinde 696 büyük operasyon, 655 açık kalp ameliyatı, 4 aort disseksiyon, 4 kapak-ablasyon, 9 bentall, 32 kapak, 22 by-pass, 2 ASD, 10 karotis ameliyatı gerçekleştirildiğine dikkat çeken Kamiloğlu, 137 damar akciğer, 22 evar, 85 periferik stent, 3 karotis stent uygulaması yapıldığını kaydetti.

Kamiloğlu, bu sürede 190 orta, 138 tane de küçük operasyon gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, yedi yılda toplam bin 175 ameliyat yapıldığını belirtti. Kamiloğlu, endovenöz lazer ile varis tedavisinin ülkede ilk kez servislerinde yapıldığını da vurguladı.

Hayat tarzının sadece kalp ve damarları değil, tüm vücuttaki damarları bozduğuna işaret eden Kamiloğlu, kalp ve damar hastalıklarının diyetle önlenebileceğine dikkat çekti.

ÖZERDEM

Kıbrıs Türk Kalp Derneği Başkanı Öner Özerdem de, dünyada kalp ve damar hastalıklarının sağlık sorunu olmaktan öte, bir insanlık sorunu halini aldığına dikkat çekerek, dünyanın bu sorunu çok kapsamlı bir şekilde çözmeye çalıştığını kaydetti.

Dünyada her yıl 18-19 milyon insanın kalp damar hastalıklarına yakalandığını, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre ise, bu rakamın 2020 yılında 25 milyona ulaşacağını ifade eden Özerdem, ülkede son yıllarda kalp ve damar hastalıklarında yataklı ve tıbbi tedavi alanlarında büyük ilerleme sağlandığını vurguladı.

Ülkede artık çok komplike vakaların tedavi edilebildiğine işaret eden Özerdem, kalp ve damar hastalıklarının önlenebilmesi adına derneklerinin yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.