SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Sağlık Bakanlığı: "Sivrisinekle mücadele çalışmaları başarıyla sürdürülüyor"

Sağlık Bakanlığı: "Sivrisinekle mücadele çalışmaları başarıyla sürdürülüyor"

Sağlık Bakanlığı, sıtma hastalığının, Kıbrıs Adası'nda İngiliz Sömürge Dönemi'nde başlatılan çalışmaları kapsamında, 1948'den bu yana tamamıyla yok edilmiş olmasına rağmen, koruyucu halk sağlığı anlayışı kapsamında sivrisinekle mücadele çalışmaların başarılı bir şekilde sürdürülmekte olunduğunu açıkladı.

Yayın Tarihi: 10/04/14 08:49
okuma süresi: 4 dak.
Sağlık Bakanlığı: "Sivrisinekle mücadele çalışmaları başarıyla sürdürülüyor"
A- A A+


Bakanlık Basın Bürosu aracılığıyla yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürlüğüne bağlı Sıhhiye Müfettişleri kontrolünde görev yapan 56 Sıhhiye İşçisi tarafından sürdürülen sivrisinekle mücadele çalışmalarının, düzenli ve sistematik olarak yapılmakta olduğu kaydedildi.

Biyolojik mücadele…

Her yıl biyolojik olarak sürdürülen çalışmaların sivrisinek üreme dönemi olan Mart ayında başlayıp, Kasım ayında hava sıcaklıklarının düşmesine bağlı olarak son bulmakta olunduğu kaydedilen açıklamada, şehir içindeki sulak alanların Belediyeler tarafından, bunun dışında kalan tüm kırsal bölgelerdeki dereler, su kuyuları ve su birikintilerinin da Sağlık Bakanlığı bünyesindeki sıhhiye işçileri tarafından biyolojik ilaçlarla ilaçlanmakta olduğu belirtildi.

Belediyelere de biyolojik yöntemlerle mücadeleyi tavsiye ediyoruz…

Sağlık Bakanlığı, Belediyelere, sivrisinek mücadelesinde biyolojik yöntemlerin tercih edilmesine yönelik sürekli tavsiyelerde bulunduklarının da altını çizdi.

Farklı yöntem…

Bakanlık açıklamasında, hava sıcaklığının 30 derecenin üzerine çıktığı Nisan ayından itibarense, büyük su birikintilerinde ilaç kullanmadan biyolojik mücadele yöntemi kullanıldığına da dikkat çekildi.

Kamboçya balıkları sayesinde ilaçsız mücadele…

Sivrisineklerin üremesinin önüne geçebilme adına, Kamboçya balıkları kullanarak ilaç kullanmadan, biyolojik mücadele yöntemiyle çalışma yapılmakta olunduğunun da kaydedildiği açıklamada, "Sivrisinek yumurtalarını yiyerek yaşamlarını sürdüren Kamboçya balıkları, su birikintilerine bırakılmakta. Böylelikle sivrisinek yumurtalarını yiyen Kamboçya balıkları sayesinde, ilaç kullanmadan biyolojik yöntemlerle, sivrisineklerin üremesinin önüne geçilebilmektedir.

Bu sayede hem işçilikten açısından tasarruf, hem de ilaç kullanımı konusunda tasarruf edilmektedir" denildi.

Ara bölgede de sulak bölgeler ve dereler ilaçlanıyor…

Açıklamada, Birleşmiş Milletler Barış Gücü kontrolünde bulunan, ara bölgelerdeki dereler ve suların ilaçlanması da Barış Gücü gözetiminde, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi ekipleri tarafından yapılmakta olunduğu da vurgulandı.

Sıtmayla mücadelede başarı…

Yıllardan beri başarıyla sürdürülen sıtma mücadelesi çalışmaları sayesinde Ülkemizde çok uzun uzun yıllardan beri bu hastalığa rastlanmadığının altı çizilen açıklamada, bundan sonra da aynı hassasiyetle çalışmaların devam edeceği kaydedildi.

Sıtmayla mücadelenin başlangıcı…

Açıklamanın sonunda, Kıbrıs Adası'nda sıtma mücadelesinin başlangıcının, İngiliz Sömürge dönemine kadar uzandığı hatırlatılarak, "O dönemde, İngiliz Hükümeti tarafından görevlendirilen Kıbrıslı Türk Mehmet Aziz Bey tarafından yapılan etkin mücadeleler sonucunda, Ada'da hastalık, 1948 yılında tümüyle yok edilmiştir. O dönemden bu yana Ülkede sıtma hastalığı görülmemiştir" denildi.

Küçük bir ısırık, büyük bir tehdit…

Sağlık Bakanlığı açıklamasında, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) de bu yıl Dünya Sağlık Günü dolayısıyla "Küçük Bir Isırık, Büyük Bir Tehdit" sloganıyla, vektörle (bit, pire, kene, sinek vb.) bulaşan hastalıklara dikkat çekmeye çalıştığını anımsatarak, sıtmanın sivrisinekler aracılığıyla bulaştığını, dolayısıyla sivrisinekle mücadelenin titizlikle ve aralıksız devam etmesi gerektiğini belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.