SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Psikiyatri hastalarına müzik ve resimle terapi

Psikiyatri hastalarına müzik ve resimle terapi

Tokat Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde tedavi gören hastalara, müzik, resim ve benzeri aktivitelerle terapi uygulanıyor.

Yayın Tarihi: 13/04/14 15:38
okuma süresi: 4 dak.
Psikiyatri hastalarına müzik ve resimle terapi
A- A A+

Hastanenin başhekimi Uzm. Dr. Müberra Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanenin 21 Kasım 2013'ten itibaren hizmet verdiğini söyledi. Türkiye'de kapalı ve yataklı servisi bulunan sayılı ruh sağlığı hastanelerinden biri olduklarını belirten Kılıç, 120 yatak kapasitesine sahip hastanelerinde, personel sıkıntısı nedeniyle 63 yatağın kullanıldığını, kısa sürede tam kapasiteyle hizmet vereceklerini dile getirdi.

Hastanede ilaç tedavisinin yanı sıra sosyal programlara da çok önem verdiklerini kaydeden Kılıç, "Hastalarımız, günde ikişer saat resim, müzik, beden eğitimi dersi alıyor. Sosyal etkinlikler, hastanemizde çok yoğun şekilde devam ediyor. Amacımız, hastaları ilaçla ve yatarak tedavi ederken bir yandan da sosyal aktiviteler sayesinde tedavilerine daha hızlı cevap vermelerini sağlayıp, onların sosyal hayata geçişlerini hızlandırmak" ifadesini kullandı.

"HASTALARI RAHATLATMAK İÇİN KLASİK MÜZİK YAYINI YAPILIYOR"

Tokat Milli Eğitim Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi ile iş birliği içerisinde sosyal faaliyetler yaptıklarını belirten Kılıç, "Hastalarımız çok memnun, sosyal faaliyetlere çok aktif olarak katılıyorlar. Hastanemizde her gün belli saatlerde hastaları rahatlatmak için klasik müzik yayını yapılıyor. Hastalarımızla her gün resim, müzik ve beden eğitimi aktiviteleri yapıyoruz. Resim ve müzik derslerimizle ilgili olarak çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Hastalarımızın yaptığı resimleri cuma günü sergiliyoruz. Hastalarımız da yaptıkları resimleri görmekten çok keyif alıyor" diye konuştu.

Ruh sağlığı tedavisi görenleri, sosyal hayata adapte etmek için çaba sarf ettiklerini dile getiren Kılıç, "Yapılan aktiviteler sayesinde tedaviye çok hızlı yanıt alıyoruz. İlaç tedavisi gördüğü halde yine de içine kapanmış, konuşmayan, kendini eve kapatmış hastaları müzik, resim ve spor dersleri sayesinde daha çabuk aramıza aldığımızı görüyoruz" dedi.

"OYUN HAVASI AÇIP OYNUYORUZ"

Tokat Halk Eğitim Merkezi'nde görevli müzik öğretmeni Melike Biçer ise hastalara günde iki saat müzik dersi verdiğini belirterek, "Ben keman çalıyorum, onlar şarkı söylüyor. Hastalarımızda sosyal aktiviteler başladığından bu yana, yani 4 ayda gözle görülür değişiklikler oldu. Hiç konuşmayan bir hastamızın derste ben keman çalarken şarkı söylediğine şahit oldum. Parçayı değiştirdim tekrar söyleyecek mi diye, şarkı söylemeye devam etti. Sonraki günlerde ise konuşmaya başladığını ve gülümsediğini gözlemledik" şeklinde konuştu.

Hastalara yoga da yaptırdığını dile getiren Biçer, şunları söyledi:

"Hastalarımıza müzik eşliğinde rahatlama dersleri yaptırıyorum. Gözlerimizi kapatıp hayal kuruyoruz, olmak istediğimiz yere gidiyoruz. Bu dersimde engelli bir hastam sağlıklı olduğu zamanı hatırladığını ve yaylada koştuğu ana gittiğini söyledi. Başka bir hastam ise evinde çocuklarının yanında olduğunu hayal ettiğini söyledi. Hastalarımızın derste hayal kurmalarını sağlayarak hayatı sevmelerini ve enerjilerini yüksek tutmaya çalışmalarını sağlıyoruz. Bazen de oyun havası açıp oynuyoruz. Hastalarımızdan bazıları 'düğünlerde hiç oynayamamıştım, hep çekinirdim, bundan sonra hep oynayacağım, çok eğleniyorum, mutlu oluyorum' diyor."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.