SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

"15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü" nedeniyle YDÜ Hastanesi'nden önemli uyarı

"15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü" nedeniyle YDÜ Hastanesi'nden önemli uyarı

Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Dalkan çocuk sağlığı için büyümenin izlenmesi gününde açıklamalarda bulundu.

Yayın Tarihi: 15/04/14 13:04
okuma süresi: 5 dak.
"15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü" nedeniyle YDÜ Hastanesi'nden önemli uyarı
A- A A+

"Büyümenin izlenmesi çocuk sağlığı takibinin hiç ihmal edilmemesi gereken bir parçasıdır" diyen Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Dalkan çocuğun kilo, boy ve baş çevresi ölçümlerinin bebeklik döneminde daha sık olmak üzere, belirli aralıklarla yapılarak standart büyüme eğrilerine işlenmesi büyümenin izlenmesi için çok önemli olduğunu vurguladı.

Yakin Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'ne değerlendirmelerde bulunan, Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Dalkan bu izlemin doğumda başladığını ve çocukluk dönemi boyunca belirli aralıklarla rutin bir şekilde tekrarlanması gerektiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Dalkan çocuğun sağlığını olumsuz etkileyen sorunlar ilk olarak büyümeyi etkilediğini ve çoğu kez büyüme eğrisindeki sapmaların bunun ilk bulgusu olduğundan söz etti. Dr.Dalkan "Büyüme duraklaması" olarak adlandırılan bu durumun çocuğun aynı yaş, cins ve toplumdaki yaşıtlarına göre beklenen büyümeyi gösterememesi olarak tanımlandığını belirtti.

Dr. Dalkan, Erken tanı ve tedavi ile büyümede duraklamaya neden olan sorunların saptanarak gerekli tedaviler verilerek, beklenen büyümeye ulaşmasının sağlanabileceğini ve genetik boy potansiyeline ulaşmasının mümkün olabileceğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Dalkan bebeğin olması gereken vücut ağırlığı, boy ve baş çevresi ile ilgili de şu açıklamalarda bulundu.

Vücut ağırlığı: Ağırlık ölçümü bebeğin tüm kıyafetleri çıkartılarak yapılmalıdır. Yenidoğan bir bebeğin ağırlığı ortalama 2500-3500 gr kadardır. Doğumu takip eden ilk 7-10 günde kilosunun %5-8'ini kaybeder ve buna 'fizyolojik tartı kaybı' denilmektedir. Bebek 10-14 günlükken doğum ağırlığına ulaşır. Vücut ağırlığı ilk üç ayda 30 gr/gün, ikinci üç ayda 20 gr/gün, üçüncü üç ayda 15 gr/gün, dördüncü üç ayda 12 gr/gün artarak bebek 4-5 aylık olduğunda doğum ağırlığının iki katına, 1 yaşında üç katına, 2 yaşında ise dört katına ulaşmış olur.

Vücut ağırlığı, kısa zaman aralıklarında çok büyük değişiklikler gösterebildiği için süt çocukluğu döneminde büyümenin izlenmesinde tüm ölçümlerden daha duyarlıdır ve ilk yaşda ayda bir ölçülmelidir. 1-2 yaş arasında 3 ayda bir, devam yaşlarda ise 6 ayda bir ölçülmesi önerilmektedir.

Boy: Yenidoğan bir bebeğin boyu ortalama 50 cm'dir. Bebeğin boyu ilk 3 ay 3.5 cm/ay, 3–6.ayda 2 cm/ay, 6–9.ayda 1.5 cm/ay, 9–12.ayda 1.2 cm/ay uzayarak bir yaşında doğum boyunun 1.5 katına ulaşmış olur. Dört yaşında doğum boyunun 2 katına, 12 yaşında ise 3 katına ulaşır. Boy ölçümleri yetersiz beslenme ve akut (kısa dönem) enfeksiyon geçirilmesi gibi değişikliklere duyarlı değildir. Kronik (uzun dönem) hastalık ve beslenme yetersizliğinin boyu etkilemesi için en az altı aylık bir süre geçmesi gereklidir. Boy kısalığı, uzun süreli beslenme yetersizliğini veya kronik hastalığı göstermektedir. Erken fark edilmesi, ileri dönemde olası boy kısalığını önlemek açısından önemlidir.

Baş çevresi: Beynin büyümesini gösteren bir parametredir. 0–3 yaş arasındaki çocuklarda düzenli olarak takip edilmelidir. Doğumda 35 cm'dir. İlk iki ayda ortalama 2 cm/ay, 2–6. aylarda 1 cm/ay, 6–12.aylarda 0.5 cm/ay artar. Doğumdan itibaren normalden büyük baş çevresi kanama veya hidrosefali (beyin boşluklarında genişleme) gibi önemli hastalıkların erken bulgusu olabilir. Daha sonradan baş çevresinde beklenenden az büyüme, beyin gelişimindeki geriliği gösterebilen bir bulgudur.

Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Dalkan Büyümenin İzlenmesi çocuk sağlığı takibinin hiç ihmal edilmemesi gereken bir parçası olduğunu vurgulayarak çocuğun kilo, boy ve baş çevresi ölçümlerinin belirli aralıklarla yapılarak standart büyüme eğrilerine işlenmesi büyümenin izlenmesi için çok önemli olduğunun altını çizdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.