SAĞLIK
okuma süresi: 6 dak.

İnançlı "Horlama Cerrahisinde Güncel Tedavi Şekilleri"ni anlattı

İnançlı "Horlama Cerrahisinde Güncel Tedavi Şekilleri"ni anlattı

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz bölümü doktorlarından Doç. Dr. Hasan Mete İnançlı, günümüzün büyük sorunlarından biri olan horlama ile ilgili, güncel tedavi şekillerini anlattı.

Yayın Tarihi: 25/06/14 15:28
okuma süresi: 6 dak.
İnançlı "Horlama Cerrahisinde Güncel Tedavi Şekilleri"ni anlattı
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi, Kıbrıs (Near East University,Cyprus) Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan KBB Anabilim Dalı doktorlarından Doç. Dr. Hasan Mete İnançlı "İnsan hayatının hatrı sayılır bir kısmı uyku ile geçmektedir. Uyku insanı güne hazırlar, metabolizmanın, kas iskelet sisteminin yenilenmesini sağlarken küçük çocuklarda büyüme için salgılanan hormonların düzenlenmesi için gereklidir. Aynı zamanda doyma hissini veren leptin hormonu gece uykumuzda salınır ki uyku bozukluğu olanlarda kilo almaya yatkınlık oluşur. Kilo alındıkça da uykuda bozulmalar başlar. Uyku bozuklukları içinde tıkayıcı uyku apnesi(Solunum durması) sendromu olarak adlandırılan hastalık toplumda %4 oranında mevcuttur. Çocukluk çağı tıkayıcı uyku apnesi sendromu genelde geniz eti büyümesine ve/veya beraberinde bademcik büyümesine bağlı oluşur. Çocukluk çağında tanı yöntemi olarak fleksible fiberoptik nasofaringoskopi kullanılır. Çocuğa zarar vermeden tanıya gitmenin altın standart yöntemi endoskopidir. Direkt grafi ile geniz eti varlığını ortaya koymak artık çağ dışı kalmıştır"dedi.

Doç.Dr. İnançlı açıklamalarına şöyle devam etti; Günümüzde uyku apnesi sendromu olduğu düşünülen erişkin hastalara da endoskopik tanı yöntemleri uygulanmaktadır. Erişkinlerde uyku laboratuvarında polisomnografi yada poligrafi ile evde uyku testi ile hastanın gece ne kadar sorun yaşadığını belgelemek gerekir. Bu çalışma ile tedavi yaklaşımında cerrahi basınçlı maske(CPAP) kullanımının önceliği tespit edilebilir.

Bir kaç seviyede birden tıkanıklığı tespit edilen erişkin hastalara çoklu seviyede cerrahi seçenekleri sunulabilmektedir

Erişkinlerde endoskopi ile apnenin şiddeti olmasa da seviyesi Müller manevrası ile tespit edilebilmektedir. Çoğu zaman bir kaç seviyede birden tıkanıklığı tespit edilen erişkin hastalara çoklu seviyede cerrahi seçenekleri sunulabilmektedir. Burun tıkanıklığına neden olduğu tespit edilen burun etlerinde kalıcı yada gelip geçici şişlikler, burun orta direğindeki tıkayıcı eğrilikler(septum deviyasyonu) uyku bozukluğu nedeni olabilmektedir. Yumuşak damakta kaslarda gevşemeler sonucunda küçük dilde uzama ve kalınlaşmalar oluşabilir. Dil kökü hastanın anatomik yapısına bağlı hava pasajını daraltıyor olabilir. Bazen bademcikler o kadar büyük ve tıkayıcı olur ki bunlar da tek başına horlama ve uyku apnesi nedeni olabilir.

Burun problemi olan hastalara burun etlerini küçültmede radyo frekans ile ablasyon ve septoplasti teknikleri uygulanmaktadır. Bademcikleri büyük olanlara ise bademcikler tonsillektomi ameliyatı ile alınır. Bir grup hastada ise bademcikleri saran plikalarda hava pasajını daraltacak şekil bozuklukları olabilir ki bu durumda yumuşak damak cerrahisi ile hastanın hava sütunun kalıcı olarak genişetilmesi düşünülür. Palatal cerrahide son yıllarda Z-palatoplasti ve Lateral Faringoplasti teknikleri başarı ile uygulanmaktadır. Uygun hasta seçimi ile uzun yıllardır CPAP kullanan hastaların cihaza bağımlılığı dahi ortadan kalkabilmektedir. Uygun hastaya uygun tedavi seçeneğini sunabilmenin altın kuralı ise hastaya uygun tanı yöntemi ile teşhis konulmasıdır. Öncelikle fizik muayenesi tam olarak yapılan hastaya sonrasında uyku çalışması (hastanede laboratuvarda yada kendi evinde) planlanmalıdır. Bunların sonucunda yapılan değerlendirmede hastaya en uygun ve kalıcı çözümü sağlayacak tedavi yöntemi önerilecektir.

Hem Tanı Hem de Tedavi Yönünden Ülkemiz Yeterli Merkezlere ve Sağlık Personeline Sahip

Uyku bozukluklarının metabolik düzeni bozarak damar sertleşmesine bunun sonucunda da koroner hastalıklara yol açtığı bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Aynı zamanda insülin direnci ve diabete neden olduğu bilinmektedir. Bunların haricinde gün içinde sürekli uyku hali, sabah ağız kuruluğu ve boğaz ağrısı, her gece yakınlarını ve çevresini rahatsız eden bir uyku hastanın hayat kalitesini bozmaktadır. Seyahate gitmek istemeyen gitse bile yatılı bir yerde kalmaktan kaçınan, gittikçe kilo aldığı için kendine güveni azalan hastalar kısır döngüye girerler. Yıllarca horlama şikayeti olmasına rağmen çaresini bulmaktan kaçınırlar. Fakat durum gece uykuda nefes durmalarına varınca ciddi bir sorun olduğu düşünülür. Her hastalıkta olduğu gibi yaygın ve kalıcı hasar bırakmadan bu uyku hastalıklarının da tanı ve tedavisi büyük önem taşımaktadır. Artık hem tanı hem de tedavi yönünden ülkemiz bu konuda yeterli merkezlere ve sağlık personeline sahiptir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.