SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

EBOLA kapıda! AB hazır; Peki ya biz?

EBOLA kapıda! AB hazır; Peki ya biz?

AB, Batı Afrika'daki Ebola salgını konusunda üye devletlerinin hazırlıklı olduğunu açıklarken, yüzlerce Afrikalı öğrenci bekleyen KKTC'nin Sağlık Bakanlığı ne kadar hazır?

Yayın Tarihi: 02/08/14 05:00
okuma süresi: 5 dak.
EBOLA kapıda! AB hazır; Peki ya biz?
A- A A+

Kıbrıs Postası – Meryem Ekinci

Son 6 aydır Batı Afrika'yı kasıp kavuran Ebola virüsü nedeniyle, hastalığın en fazla görüldüğü ülkelerden Liberya'da dün itibariyle olağanüstü duruma geçilirken, Yeni Gine ve Mali'de durum farksız değil.

Avrupa Birliği adına Brüksel'den yapılan açıklamada üye 28 devletin herhangi birinde virüsün görülmesi durumunda AB'nin hazır olduğu ve gerekli önlemlerin alındığı belirtilirken, Avrupa Birliği toprağı sayılan ancak AB müktesabatının geçerli olmadığı KKTC'deki Sağlık Bakanlığı suskun.

Virüsün yayılma göstermesinin ardından, gözler turizm sezonu ve üniversitelerin varlığı nedeniyle ülkemize çevrildi.

Batı Afrika ülkelerinden hem seyahat hem de eğitim amaçlı olarak KKTC'yi ziyaret edecek kişiler için alınacak önlemler hayati önem taşırken, geçtiğimiz nisan ayında ülkemizden Batı Afrika'ya seyahat edecek olanlar için önlem olarak bir duyuru yayımlayan Sağlık Bakanlığı'ndan bu kez ses çıkmadı.

Batı Afrika'daki Ebola salgını, hastalığın en fazla görüldüğü ülkelerden Liberya'yı alarma geçirdi.

Ajanslara düşen habere göre Liberya Devlet Başkanı Ellen Johnson Sirleaf, okulların kapatılması ve kamu çalışanlarının zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmaması talimatı verdi.

Bazı havayolu şirketleri ise, Liberya'da en az 129 kişinin, Batı Afrika genelinde ise 672'den fazla kişinin ölümüne yol açan Ebola virüsünün yayılması endişesi nedeniyle, Liberya'ya uçuşlarını bir süre önce durdurdu.

AB'de alarm

Ebola salgını nedeniyle Avrupa Birliği de harekete geçti. Brüksel'den yapılan açıklamaya gore AB üyesi 28 ülke de hazır olda bekliyor.

Brüksel, Ebola virüsünün AB ülkelerinden herhangi birinde görülmesi olasılığına karşın AB'nin hazır olduğunu ve gerekli önlemlerin alındığını bildirdi.

AB toprağı sayılan ancak AB müktesabatının uygulanmadığı KKTC'de ise sessizlik hakim.

Güllüelli: "Henüz bir önlem alınmadı"

Ebola virüsünün Batı Afrika ülkeleriyle KKTC arasındaki turizm ve eğitim faktörü dikkate alındığında, ülkemizde başgöstermemesi için alınan önlemler konusunda Kıbrıs Postası, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr. Emine Güllüelli'yle görüştü.

Dr. Güllüelli, 10 Nisan'da yayımlanan bir duyuruyla KKTC'den Batı Afrika'ya seyahat edecek kişileri uyarıcı nitelikte alınan önlemin anımsatılması ve üniversitelerde yeni eğitim döneminin başlamasına az bir süre kaldığına dikkat çekilerek, alınacak önlemlerin sorulması üzerine Güllüelli, gelişmelerin henüz bakanlık nezdinde ele alınmamış olması nedeniyle bir önlem alınmadığını ifade etti.

Dünyada kaygıyla izlenen Ebole virüsünün yayılım göstermesi konusunda Batı Afrika ülkeleriyle gerek turizm gerekse eğitim odaklı ilişkiler dikkate alındığında, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere KKTC devlet ve hükümet yetkililerinin alacağı önlemler şimdiden merak konusu.

Aylar önce duyuru yapılmıştı

Öte yandan Sağlık Bakanlığı'nın, Batı Afrika'da salgın hale gelen Ebola virüsüyle ilgili olarak 10 Nisan'da yaptığı duyurudan kısa bir süre sonra, Kıbrıs Postası Bakanlık yetkililerinden görüş almıştı.

9 Mayıs'ta yayımlanan "Ebola virüsü: Panik yok, dikkat lazım" başlıklı haberde, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Dr. Emine Güllüelli'nin, "Hiçbir sorun ve gelişme yok...Bu bir önlemdi ve merkezlere duyurusu yapıldı. Söz konusu ülkelere seyahat edecekler uyarıldı ve o ülkelerden KKTC'ye gelenlerde bu hastalığın belirtilerinin görülmesi durumunda müracaat edecekleri birim gösterildi" ifadelerine yer verilmişti.

Dr. Güllüelli, 10 Nisan'dan itibaren KKTC'de herhangi bir Ebola virüsü vakasına rastlanmadığının altını çizerek, "O tarihten beri hiçbir bulguya rastlanmadı" ifadelerini kullanmıştı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.