SAĞLIK
okuma süresi: 6 dak.

Afrika'daki "EBOLA salgını"

Afrika'daki "EBOLA salgını"

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Enfeksiyon Hastalıkları uzmanları, Enfeksiyon Kontrol Komitesi Üyeleri ve Yakın Doğu Üniversitesi Enfeksiyon hastalıkları ile Klinik Mikrobiyolji Öğretim Üyeleri'nden oluşan çalışma grubu, ülkede "Ebola Salgını" gelişme olasılığını değerlendirerek, birtakım koruyucu önlemler alınmasına karar verdi.

Yayın Tarihi: 05/08/14 17:37
okuma süresi: 6 dak.
Afrika'daki "EBOLA salgını"
A- A A+

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Aralık 2013'de Batı Afrika'daki bazı ülkelerin belli bölgelerinde "Ebola Salgını" başlandığına işaret edilerek, bu salgınla ilgili olarak bakanlığın ilk açıklamasını iki ay önce yaptığı anımsatıldı.

Açıklamada, son iki ayda görülen ve Dünya Sağlık Örgütüne (WHO) bildirilen yeni vakalarda, bariz bir artış olduğu, ayrıca hastalığın vahşi hayvanlardan insana bulaşma yanında, insandan insana da bulaştığının anlaşıldığı belirtildi.

Sağlık Bakanlığı'nın bu yeni durumu tekrardan değerlendirdiği ifade edilen açıklamada, bakanlığın, Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Hastalık Kontrol Merkezi'nin (E.C.D.C) yaptığı risk değerlendirmeleri, salgının yayılmasını önlemeye yönelik kontrol önlemleri ile paralel birtakım çalışmalar yaptığı kaydedildi.

Açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın periyodik aralıklarla durum değerlendirmesi yapmak üzere haftada bir çalışma grubunu toplayarak, yeni bilgiler ve durumlar ışığında halkı yeniden bilgilendirip, gerekirse daha yoğun önlemler alacağı da belirtildi.

EBOLA İLE İLGİLİ TEMEL BİLGİLER

Ebola hastalığının oluşturduğu salgınının şu anda Batı Afrika'nın üç ülkesinin belli bölgelerine yayılmış durumda olduğu belirtilirken, bunun dışında hastalığın salgın boyutunda görüldüğü bir başka ülkenin henüz bildirilmediği vurgulandı.

ÜLKEDE GÖRÜLMEDİ

Dünya Sağlık Örgütü'ne, salgının başlangıcından bugüne kadarki 8 ay içinde toplam bin 323 vakanın bildirimi yapıldığı, bunların da 729'nun kaybedildiği belirtilen açıklamada, ülkede ise "Ebola" virüsü hastalığı olan herhangi bir kişi veya bu hastalığın semptomlarını taşıyan şüpheli bir ölüm vakası bildirilmediği vurgulandı.

Hastalığın insandan insana bulaşmasının, Batı Afrika'da hastalığı almış ve belirtileri ortaya çıkmış kişinin vücut sıvılarıyla sağlıklı kişilerin teması sonucunda olduğuna işaret edilen açıklamada, hastalığın, Batı Afrika'da vahşi hayvanlarla yakın teması olan veya onların etlerini yiyen kişilere de bulaşabildiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, ayrıca hasta kişilere sağlık hizmeti veren ekipten kişiler yanında, hastalığı kısa süre önce atlatmış kişilerle güvenli olmayan cinsel ilişki yaşayanların da hastalık açısından riskli grupta oldukları belirtildi.

Virüsün kuluçka dönemi olan 2-21 günlük süre içinde virüsü alan kişinin, hastalığı diğer insanlara bulaştırmadığı ifade edilen açıklamada, bunun da hastalığın hızlı yayılmamasının önemli bir sebebi olduğu vurgulandı.

Hasta kişinin ancak belirtiler ortaya çıktıktan sonra etrafında yakın temas halinde olduğu kişileri veya sağlık hizmeti veren ekibi bulaştırabildiklerine dikkat çekilen açıklamada, Ebola virüsünün başlangıç bulguları şöyle sıralandı:

BULGULAR

"Ebola virüs hastalığının başlangıç bulguları ateş kas ve eklem ağrılar güçsüzlük, baş, boğaz ağrısı olup takiben bulantı, kusma, ishal, iştahsızlık, karın ağrısı, gözlerde ve mukozalarda kanamalar."

ÜLKE İÇİN RİSK DEĞERLENDİRMESİ VE UYARILAR

Açıklamada, ülke için risk değerlendirilmesi ve uyarılar başlığı altında şunlara dikkat çekildi:

"Batı Afrika'nın salgın bölgelerinden ülkeye gelen ve oradayken hasta kişilerle teması olanlar hastalığa yakalanabilirler, ancak genel enfeksiyon kontrol önlemlerine uyulması durumunda bu düşük bir risktir.

Ülkemizde hasta olması olası kişiler, salgın bölgesine seyahat veya turistik amaçlarla gidip dönenler yanında ülkemize çalışmak veya eğitimi için gelen kişiler olacaktır.

Yalnız bu kişiler ancak orada hasta kişilerle veya vahşi hayvanlarla yakın temas halinde olmuşlarsa risk altında olurlar. Aksi taktirde her Afrika'dan gelen kişi risk altında değildir.

Ayrıca oradan hastalığı kapmış ve kısa süre önce iyileşmiş olanlarla güvenli olmayan cinsel ilişki de hastalığa yakalanma açısından bir risktir.

Bir diğer olası risk grubu da, enfeksiyona yakalanan kişi olursa onun bakım ve tedavisinde görev alan sağlık çalışanları olacaktır.

Bu bilgiler ışığında bakanlığımız, vatandaşlarımızın, gerekli olmadıkça bu ülkelere seyahat etmemesini öneriyor.

Ülkemize giriş yapan tüm yolcular ise, havaalanları, gümrük, liman ve sınır kapılarında Ebola hastalığı konusunda bilgilendirilecektir.

Ülkemiz eğitim sektörü açısından zengin bir ülke olduğundan, salgının görüldüğü risk bölgelerinden gelenlerin sayısı ve daha sonraki yakın takipleri için muhaceret dairesi, çalışma dairesi ve YÖDAK ile temaslarımız devam edecektir.

Riskli bölgeden gelen hasta insan veya hayvanlarla teması olan ve hastalık belirtilerini gösteren olası Ebola Virüsü Hastalığı düşünülen kişiler, Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları birimine yönlendirilip, gerekli değerlendirmeler ve tetkikler burada yapılarak takip edileceklerdir.

Salgının görüldüğü bölgelerden gelen ve hasta ile temas öyküsü olmayan kişilere Dünya Sağlık Örgütü'nün de önerdiği gibi herhangi bir test yapılmasına gerek yoktur."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.