SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

Filiz Besim: "Ebola önlemleri yeterli"

Filiz Besim: "Ebola önlemleri yeterli"

Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim, Ebola salgınıyla ilgili ülkemizde alınan önlemlerin yeterli olduğunu, riskli bölgelerden ülkemize gelecek olan kişilerin adaya geliş sürecinde ve adaya girişte sıkı kontrollerden geçeceğini belirtti. Besim, takipte olduklarını vurgulayarak 'merak etmeyin' dedi.

Yayın Tarihi: 21/08/14 16:00
okuma süresi: 5 dak.
Filiz Besim: "Ebola önlemleri yeterli"
A- A A+

Kıbrıs Postası Özel

Dünya genelinde hızla yayılan ve henüz herhangi bir tedavi yöntemi olmayan Ebola salgını ülkemiz Sağlık Bakanlığı'nı, Tabipler Birliğini ve üniversiteleri harekete geçirdi. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ilgili birimlerinde katılımı ile yapılan çalışmalarda ülkemizde gerekli önlemler alındı. Konu ile ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim, bir haftadır konu ile ilgili Sağlık Bakanlığı ve diğer birimler ile yoğun çalışmalar yaptıklarını belirterek, "önlemler had safhada ve yeterli, merak edilecek bir durum yok" dedi.Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim, Sağlık Bakanlığı'nın konuyu fazlası ile ciddiye aldığını belirterek bu konu ile ilgili komiteler kurduğunu, Bakanlığın kurduğu enfeksiyon komitesinde kendilerinin de üyesi olduğunu belirtti.

"Yoğun çalışmalar gerçekleştirdik"

Geçtiğimiz bir haftada konu ile ilgili yoğun çalışmalar yaptıklarını belirten Besim, esas amaçlananın bu hastalığın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırlarına dahi sokulmaması olduğunu belirtti.

"Üniversiteler ile beraber çalışıyoruz"

Besim, konu ile ilgili üniversiteler ile irtibatta olduklarını da belirterek, hastalığın görüldüğü ülkelerden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne öğrenim amaçlı gelecek olan öğrenciler üzerinde uçağa binecekleri andan itibaren büyük bir kontrol mekanizması oluşturmayı amaçladıklarını belirtti.

"Adaya geliş sürecinde ve adaya girişte kontroller çok sıkı"

Filiz Besim sözlerine şöyle devam etti: "Üniversitelerimiz bizlere riskli bölgelerden ne zaman, kaç öğrenci geleceğini isimleri de dâhil olmak üzere bildirecek. Bu kişiler uçağa binmeden önce havalimanında sorgulanacak. Bu sorgulama esnasında kişilerin son bir ay içerisinde ateşli bir hastalığa yakalanıp, yakalanmadıkları ve tanımadıkları kişiler ile cinsel temasları olup olmadığı bilgisi edinilmeye çalışılacak. Eğer şüpheli bir durum yoksa bu kişiler uçağa alınacak. Bu kişilere aynı şekilde uçakta da form verilecek ve o formun doldurulması istenecek. Bunun yanında Ercan Devlet Havalimanı'nda kurulan termal kameralar sürekli takipte olacak. Riskli bölgelerden gelen kişiler termal kameradan geçtikleri anda sağlıklı olsalar dahi muhacerette kurulan ayrı bir odaya alınacak ve orada bulunan enfeksiyon uzmanı tarafından kontrolden geçecek. Birey sağlıklı ise kalacağı yere gidecek."

"Haftada iki kez zorunlu kontrol"

Önlemlerin bununla sınırlı olmadığını belirten Filiz Besim, hastalığın kuluçka döneminde yani ilk 21 gün kendisini belli etmediğini ve bulaşmadığını hatırlatarak, riskli bölgelerden gelen kişilerin haftada iki kez hastanede kontrole alınacağını da belirtti. Besim ülkedeki bütün hastanelerde bir odanın sadece bu kontroller için ayrıldığını da sözlerine ekledi.

"Bu kişilerin Acil Servis'e başvurmalarına gerek kalmayacak"

Filiz Besim, Domuzcular Burnu'nda bulunan hastanede bir birimin bu hastalık için ayrıldığını belirterek, ülkemizde hastalığın görüldüğü takdirde bu kişilerin Acil Servislere bile başvurmalarına gerek kalmadan Domuzcular Burnundaki hastaneye kaldırılacaklarını belirtti. Besim, hastane personeline gerekli eğitimin verildiğini de kaydetti.

"Hastalığın görüldüğü ülkelerden gıda girişi yasaklandı"

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim, hastalığın görüldüğü ülkelerden gıda girişinin yasaklandığını da belirterek, Posta Dairesi elemanlarının da bu konu ile ilgili bilgilendirileceğini belirtti.

"Durumu sürekli kontrol edeceğiz"

"Alınan önlemler çok ciddi" diyen Besim, Tabipler Odası'nda bir bilgilendirme toplantısı düzenlediklerini de kaydetti.Konunun her zaman takipçisi olacaklarının da altını çizen Besim, 'halkımız merak etmesin' dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.